100 jaar Schouwburg: technisch talent met een passie voor decor, klank en licht

v.l.n.r.: Johan Van Vooren, Lander Riemaecker, Peter Ingelbeen, Kevin De Cuyper, Florent Lecluyse, Niels Vanmarcke. Simon Bouttens ontbreekt op de foto. © TV
Redactie KW

Bij de 100-jarige Schouwburg staat de technische ploeg onder leiding van toneelmeester Johan Van Vooren bij elke uitvoering klaar voor de perfecte omkadering van decor, klank en licht. “Het is onze gezamenlijke passie”, luidt het.

Schouwburg Kortrijk heeft al van bij de allereerste opvoering in november 1920 een technische ploeg in dienst. Anno 1920 ging dat om decor, licht en geluid. Door de jaren heen is dat geëvolueerd naar iets meer, een bredere invulling zeg maar: het gezelschap ontvangen, het decor lossen en laden, opstellen van de benodigde decors en eventuele bijhorende decorwisselingen, het opstellen van een lichtplan al dan niet manueel of computergestuurd, computerprogramma’s instellen en zorgen voor een optimaal geluid. “Tijdens de voorstellingen zijn er normaal drie technici aanwezig”, duidt toneelmeester Johan Van Vooren (58). “We zijn momenteel met 7 collega’s, vaak aangevuld met freelancers of stagiairs.” Johan heeft momenteel 31 jaar dienst op de teller. “Ik heb altijd graag techniek gedaan. Het vraagt als toneelmeester wel een zekere verantwoordelijkheid.” Zijn favoriete productie? “Zonder aarzelen zeg ik de musicals van het Ballet van Vlaanderen.” Behalve Johan bestaat het team verder uit Simon Bouttens, Kevin De Cuyper, Peter Ingelbeen, Florent Lecluyse, Lander Riemaecker en Niels Vanmarcke.

Veel afwisseling

Florent (23) is de jongste van de groep. “En ook de kleinste (lacht).” Hij genoot een opleiding elektriciteit en 1 jaar Klank & Licht bij Syntra West. Florent danste ook breakdance en hiphop bij Dance Factory. Hij staat in voor licht, klank en decor. “Het is een passie geworden. Het voorbereidend werk zorgt voor een gezonde stress. We doen veel overleg met de artiesten, maar soms is er een last minute wijziging. Dat zorgt voor afwisseling en is best leuk want het lukt altijd.” Zijn favoriete productie? “Werk van Jan Fabre.”

Mijn hobby werd mijn beroep en mijn beroep mijn hobby” – Peter Ingelbeen

Niels (28) genoot een opleiding podiumtechnieken aan het VTI Brugge en speelde jeugdtoneel in Zwevegem. Hij is bezig aan zijn derde theaterseizoen. “Ik ben van kleins af bezig met alle aspecten van theater en klank. Video mapping en techniek boeit mij enorm.” Favoriete opvoering? “Het dansspektakel ‘Laat me’ van Isabelle Beernaert.” Kevin (29) genoot een opleiding elektriciteit. Hij is bezig aan zijn derde seizoen bij Schouwburg Kortrijk en zorgt voor de klank. “De techniek daarvan boeit mij al heel lang. Ik ben dan ook muzikant en volg nog muziekschool. Mijn favoriet is de groep Amenra omdat dit technisch zeer de moeite is.”

Carte Blanche

Lander (36) is van opleiding opvoeder. Hij werkt al zes jaar als lichtman bij de schouwburg. “We maken een licht- en zaalplan op volgens de wensen van, en in samenspraak met, de uitvoerende artiest of groep. Af en toe krijgen we ook een carte blanche om zelf een lichtplan te creëren”, zegt Lander. “Dit maakt het voor mij bijzonder en boeiend. Je bent daar volledig vrij in. Als ik de nummers weet die worden opgevoerd, maak ik op voorhand op computer al het lichtplan op.” Zijn favoriet? “Studio Steps.” Afsluiten doen we met Peter (39), van opleiding tuinman. Hij werkt als podiumtechnicus. “Vanaf mijn 16e verzorgde ik al de belichting voor feestjes en fuiven in het jeugdhuis. Mijn hobby werd mijn beroep en mijn beroep mijn hobby (lacht). De technische kant van een opvoering boeit mij. Elke opvoering is anders. Wat ik graag eens zou doen is meedraaien met de technische ploeg van Tomorrowland. Dat moet fantastisch zijn.” Zijn favoriet? “Een voorstelling waarbij 100 kubieke meter piepschuimbolletjes op het podium werden geblazen. Gelukkig dat de machine die deze bolletjes uitstootte, ze ook kon opzuigen.”

Houtzagerij

Momenteel is de zaal van Schouwburg Kortrijk een houtzagerij. “Door corona kan er niets meer doorgaan en ook onze opening ‘Schouwburgland’ op 27 november rond ons 100-jarig bestaan valt in het water. Maar geen nood, we voorzien de opening in het voorjaar 2021 als dit lukt. We zijn nu bezig met het decor dat we willen gebruiken. We zijn 5 weken bezig met 15 man. Het wordt zeer groot en groots, meer mag ik niet zeggen”, besluit Johan Van Vooren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier