10.000ste maagverkleining in AZ Sint-Jan

Redactie KW

AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV heeft de 10.000ste bypass-operatie uitgevoerd. Bij een dergelijke operatie wordt de maag van de patiënt verkleind, met de bedoeling dat hij of zij effectief minder kan eten.

De operatie duurt 40 tot 45 minuten. Na amper twee nachten kunnen de patiënten terug naar huis. Om in aanmerking te komen voor een maagverkleining moet een patiënt minstens achttien jaar zijn, maar dr. Bruno Dillemans, een wereldautoriteit in deze materie, pleit om deze leeftijd te verlagen, zodat ook zwaarlijvige kinderen een operatie kunnen ondergaan. Hij of zij moet ook een Body Mass Index (BMI) van minstens 35 hebben. Eén jaar na de ingreep loopt het gewichtsverlies op tot gemiddeld 30 à 35 procent van het oorspronkelijke gewicht.

Elk jaar gebeuren er 1.300 operaties in AZ Sint-Jan. Vrouwen vertegenwoordigen iets meer dan de helft van dit cijfer. Eén op de drie patiënten komt uit het buitenland. Als Centrum voor Obesitaschirugie wordt AZ Sint-Jan internationaal erkend als expertisecentrum. Door de jaren heen werden er dan ook al meer dan driehonderd chirurgen uit binnen- en buitenland opgeleid.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier