Zedelgem 2013/2018: ‘coming man’ Janos Braem van Zedelgemse naar Brugse raad?

De gemeenteraad van Zedelgem in januari 2013. Op de foto staande v.l.n.r.: Frank Schillewaert, Pedro Matthys, Wino Debruyne, Valerie Roelens, Gilbert Deruwe, Dominiek Spinnewyn-Sneppe, Tom Maes, Martine Rabaey, Filip Van de Voorde, Katrien Walcarius-De Maré, Janos Braem, Martine De Meester, Jef Bogaert, Gunter Boffel, Aäron Demeyere,, Ann De Wispelaere-Allemeersch, Laurence Lambert, Etienne Feys. Zittend vlnr.: Ann Devriendt, Jurgen Dehaemers, Noël Baesens, Arnold Naessens, Patrick Arnou, Brigitte Himpens, gemeentesecretaris Heidi Malengier, Annick Vermeulen, Geert Verhegge, Peter Haesaert. © Foto DL
Redactie KW

Bij de verkiezingen in 2012 waren drie leden van het kartel SP.A-Groen verkozen, maar twee van hen moesten voortijdig de handdoek in de ring werpen. Janos Braem (28) van Groen werd in 2014 vervangen door Gudrun Vanhove, terwijl de voormalige lijsttrekker Gunter Boffel (47) vorig jaar plaats maakte voor Ivan Lahousse.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 behaalde het kartel SP.A-Groen drie zetels. Martine De Meester en de toen nog piepjonge Janos Braem behaalden elk een mandaat in de oppositie voor Groen. Omdat Janos veel vrienden in Zedelgem had, deelnam aan debatten en trachtte aan te voelen wat leefde bij de bevolking, werd hij vanop de tiende plaats op de lijst (!) rechtstreeks verkozen. Hij haalde exact één stem meer dan de ervaren Ivan Lahousse.

Zedelgem 2013/2018: 'coming man' Janos Braem van Zedelgemse naar Brugse raad?

Op plaats 3 in Brugge

De reden van Janos’ vertrek uit de gemeenteraad was zijn verhuis naar Brugge als leraar wetenschappen: “Ik had niet meer voldoende affiniteit met de Zedelgemse politiek en vond het niet fair om nog te blijven zetelen. Ik heb ervaren dat het vanuit de oppositie zo al moeilijk is om de voorstellen waargemaakt te zien. In Zedelgem merkte ik duidelijk dat één partij, CD&V-Nieuw, de meerderheid heeft. We vonden vanuit de oppositie te weinig gehoor. In het gemeentelijk infoblad lazen we soms al beslissingen nog voordat ze gestemd waren op de gemeenteraad”, vindt Janos frappant. Hij stelt zich bij de komende lokale verkiezingen voor Groen Brugge kandidaat en merkt fijntjes op dat er in de Zedelgemse gemeenteraad wel respectvoller en meer inhoudelijk vergaderd wordt.

Volgens Martine De Meester, fractieleider en straks de lijsttrekker van Groen Zedelgem, was Janos “de coming man op wie we konden bouwen.” Op de jonge, Brugse lijst met de amper 19-jarige Raf Reuse als lijsttrekker kreeg hij bovendien meteen de derde plaats en dus is het niet ondenkbaar dat Janos straks in de Brugse gemeenteraad zetelt.

Verjonging in de partij

Janos probeert om voldoende verjonging bij Groen te brengen en daardoor de politiek dichter bij de aankomende generatie kiezers te laten staan. Als nieuwkomer in de Zedelgemse raad toonde hij zich kritisch voor het beleid van de meerderheid, maar stelde hij ook graag alternatieven voor. “Met Groen stelden we onder meer andere manieren van verkavelen voor. Compacter de open ruimte die nog overblijft indelen, met verschillende soorten woonvormen, en bijvoorbeeld het idee van centrale wijkverwarming. Ons luisterend oor bij individuele burgers kwam de verkeersveiligheid ten goede. Met verkeersborden voor fietsers en voetgangers, en het voorstel van Groen om fietsstraten in de dorpskernen in te voeren, zagen we onze visie toch concreet worden.”

Nieuwe job

Gunter Boffel verliet in de voorbije bestuursperiode de Zedelgemse politiek na elf jaar in de gemeenteraad gezeteld te hebben. Hij startte zijn loopbaan bij SP.A als OCMW-raadslid en werd later gemeenteraadslid. Hij ging aan de slag als federaal ambtenaar en kon zijn nieuwe job niet meer combineren met zijn politieke engagement in Zedelgem. “Ik heb me altijd met veel plezier ingezet voor onze inwoners en was tevreden dat de ervaren Ivan Lahousse van Groen mijn plaats kon innemen”, klinkt het.

De Veldegemnaar kijkt terug op een boeiende periode als raadslid, waarbij de debatten af en toe fel en vurig waren. “Ik stelde in ieder geval steeds het belang van de burger voorop in de hoop een steentje te kunnen bijdragen aan een beter en socialer Zedelgem. Een campagne voeren kost echter veel tijd en energie, dus de combinatie met mijn nieuwe job zou onmogelijk zijn.”

Ook bij meerderheid

Niet alleen binnen het kartel SP.A-Groen vonden er wissels plaats, ook meerderheidspartij CD&V-Nieuw kende één wijziging. Filip Van de Voorde, die straks niet meer verkiesbaar is en dus afscheid nam van de politiek, besloot afgelopen zomer namelijk zijn plaats in de raad af te staan aan de Loppemse leerkracht Pieter Devooght.

(HV/AD)

Zedelgem 2013/2018: 'coming man' Janos Braem van Zedelgemse naar Brugse raad?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.