Wouter Vermeersch (lijsttrekker Vlaams Belang): “Vlaams Belang moet grootste partij van West-Vlaanderen worden”

© JF
Jules Fremaut

Een zichtbaar ontspannen Wouter Vermeersch, lijsttrekker voor de Kamer bij Vlaams Belang, ging met enkele Kortrijkse partijgenoten langs op Heule Plaats. “In mijn studententijd had ik altijd stress voor de examens, maar die ebde altijd weg tijdens het examen. Dat is nu ook niet anders. We hebben een goede campagne gevoerd. Het is nu aan de kiezer en is volledig uit onze handen,” aldus Vermeersch.

Vlaams Belang heeft – althans in de peilingen – de wind in de zeilen, maar aan boude voorspelling waagt Vermeersch zich niet. ‘Wel hopen we om de grootste partij van Vlaanderen te worden en dus ook hier in West-Vlaanderen. Percentages vallen daar niet op te plakken, maar over gans Vlaanderen mikken we toch op in totaal één miljoen stemmen,” dixit Vermeersch.

Wouter Vermeersch werd gelauwerd als een van de meest verdienstelijke parlementsleden in de voorbije legislatuur. “Daar word ik soms over aangesproken op straat. Een grote impact zal het wellicht niet hebben, maar het kan enkele weifelende burgers misschien wel overhalen om toch voor Vlaams Belang te stemmen. Ik ben blij dat ik toch de politieke sérieux van Vlaams Belang heb kunnen tonen,” nog Vermeersch. Als hij herverkozen raakt – wat zo goed als zeker is – wil Vermeersch zich opnieuw toespitsen op zaken als financiën en koopkracht. Dat laatste was volgens Vermeersch, samen met migratie, hét thema van de verkiezingen bij jong en oud.

De Krant van West-Vlaanderen berichtte al over de impact die deze verkiezingen ook kunnen hebben op het lokale niveau. Een interpellatie van Vermeersch daarover voor de gemeenteraad van morgen werd naar de prullenmand verwezen wegens ‘niet relevant’. De score van Van Quickenborne zal Vermeersch hoe dan ook nauwlettend in de gaten houden. ‘De campagne voor de lokale verkiezingen begint eigenlijk morgen al’, klinkt het. Vlaams Belang heeft dan ook een overlegmoment gepland morgen om 11u en komt mogelijk later die dag nog buiten met een aanpak richting de stembusslag van oktober.

Vermeersch zakt straks nog af naar de Broeltorens en vertrekt dan naar Londerzeel om met de andere partijkopstukken het resultaat te volgen. Nadien is er nog een evenement in Kachtem-Izegem waar er volgens gemeenteraadslid Carmen Ryheul ‘vermoedelijk een stevig feestje gebouwd zal worden’.