“We hopen dat je het land straks weer binnen mag, zeiden m’n vrienden toen ik op reis vertrok”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. De uit Nieuwpoort afkomstige Marleen Gisquiere (48) woont sinds vijf jaar in Indiana.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

“De eerste vier jaar woonde ik in Indianapolis en sinds vorig jaar in Lebanon”, vertelt Marleen. “Ik ben getrouwd met een Amerikaan: voor hem ben ik naar de VS verhuisd. Ik geef les aan volwassenen in Word, Excel, PowerPoint, Outlook en het boekhoudprogramma Quickbooks.”

Bezorgdheid

“Er is niet echt iets veranderd in mijn leven sinds Trump president is, maar hij is het nog niet zo lang, dat kan nog veranderen. Wat opvalt is dat iedereen bezorgd was toen ik vertelde dat ik naar België kwam. Ze hoopten, zeiden ze, dat ik de VS straks weer binnen mag. Vóór Trump wensten ze me enkel een goede reis…

“Ik heb nog maar één iemand ontmoet die pro-Trump is”

“Op de school waar ik werk zitten er behalve Amerikanen ook veel buitenlanders en die worden nog steeds hetzelfde behandeld. Trump is geregeld het gespreksonderwerp tijdens de pauzes. Zuid-Amerikanen en mensen uit moslimlanden hebben wel schrik om naar hun thuisland te gaan, omdat ze niet zeker zijn dat ze daarna nog mogen terugkeren, zelfs al hebben ze een green card.

Meer Belgische dan Amerikaanse

“Op dit moment ben ik in België en bij iedereen waar ik langsga komt het onderwerp Trump naar boven. Niemand is fan van de man. Ook in de VS hoor ik vooral veel negatiefs over hem, ik heb zelfs nog maar één keer iemand ontmoet die echt pro-Trump is.”

Ik denk dat het leven er niet op zal verbeteren, maar dat moeten we nog afwachten. Trump heeft nog een lange tijd te gaan als president. Zelf voel ik me nog altijd meer Belgische dan Amerikaanse, maar omdat ik getrouwd ben met een Amerikaan zal ik waarschijnlijk nog lang in de States blijven wonen.”