Vincent Van Quickenborne heeft in Kortrijk drie concurrenten in de strijd om de sjerp

Philippe De Coene, Vincent Van Quickenborne en Axel Ronse. © TVK
Axel Vandenheede

Is Vincent Van Quickenborne ook de komende zes jaar burgemeester van Kortrijk? Hij krijgt in elk geval concurrentie van Philippe De Coene en Axel Ronse. Politicoloog Nicolas Bouteca tempert de verwachtingen van die laatsten. “Veel Kortrijkzanen kennen enkel Vincent Van Quickenborne en Stefaan De Clerck.”

Drie plaatselijke politici in Kortrijk komen er openlijk voor uit om in 2019 burgemeester te worden: Vincent Van Quickenborne, Axel Ronse en Philippe De Coene. Bij CD&V 4.0 is die ambitie minder te horen. “Vergis je niet”, stelt Hannelore Vanhoenacker. “Als de kans zich voordoet, wil ik burgemeester worden. Dit debat heeft een hoog testosterongehalte en daar wil ik als vrouwelijke lijsttrekker iets aan doen.” Groen wacht liever af. Vlaams Belang, PVDA en Kortrijk Vooruit maken in theorie geen kans om de burgemeester te leveren.

Kanseliersbonus

Volgens Nicolas Bouteca, Kortrijkzaan en politicoloog aan UGent, is Vincent Van Quickenborne de gedoodverfde favoriet. “Veel Kortrijkzanen kennen maar twee politici in hun stad: Vincent Van Quickenborne en Stefaan De Clerck. Aangezien Stefaan De Clerck niet de handschoen opneemt tegen Vincent Van Quickenborne ik denk dat dit eerder met de vernieuwing binnen de lokale afdeling te maken heeft dan met schrik loopt die laatste het meest in de kijker. Voeg daarbij de kanseliersbonus, een zetelende burgemeester krijgt altijd extra stemmen, en dan zie ik niet in wie hem kan kloppen.” Al biedt dat geen zekerheid: in 2012 kreeg Stefaan De Clerck 200 stemmen meer dan Vincent Van Quickenborne, maar hij werd wel aan de kant geschoven.

Nicolas Bouteca: “Philippe De Coene heeft ook wat bekendheid vergaard, maar is niet zo populair. Axel Ronse wordt door sommigen dan weer afgedaan als ingeweken Bruggeling. Dat vind ik onterecht, want het zegt niets over zijn capaciteiten.”

“Veel Kortrijkzanen kennen maar twee politici in hun stad: Vincent Van Quickenborne en Stefaan De Clerck” – Politicoloog Nicolas Bouteca

Vincent Van Quickenborne is dus de favoriet. “Dat Team Burgemeester met vertrouwen naar de verkiezingen trekt, weet vriend en vijand. Acht op de tien Kortrijkzanen die we bevroegen, gaf ook aan dat ik burgemeester mag blijven. Al neem ik dit cijfer met een korrel zout”, klinkt het bij burgemeester Vincent Van Quickenborne.

“Zelf vind ik dat onze stad op de goede weg is, maar dat er ook nog heel veel moet gebeuren. Daarom ga ik vol voor een tweede termijn en daarbij wil ik op dezelfde manier het burgemeesterschap invullen: enerzijds door de stad te leiden met visie en daadkracht, anderzijds door een man te zijn van en voor het volk.”

Geen schrik

Zijn twee concurrenten zijn niet uit hun lood geslagen. Axel Ronse: “Ik ben fier om Kortrijkzaan te zijn, ik heb mijn hart aan deze stad verloren. Bovendien ben ik altijd al een durver geweest, ik heb geen schrik om ‘op mijn bek te gaan’. Zeker niet omdat N-VA Kortrijk uniek is: als geen ander focussen wij op de Vlaamse identiteit. Daarom denk ik dat wij de grootste partij kunnen worden. Op basis van een sterke inhoud en niet op basis van de goedkope hype van zogezegd onafhankelijke kandidaten.”

Hannelore Vanhoenacker.
Hannelore Vanhoenacker.© KDS

Philippe De Coene: “De kansen van de kandidaat-burgemeesters inschatten is een werk voor politicologen en bookmakers. Elk zijn job. Ik denk zelf dat het een open verkiezing wordt, opener dan ooit. Er is dus veel mogelijk. Dus ook dat we na zes jaar opnieuw oppositie moeten voeren. Tijdens het tv-debat tussen de lijsttrekkers van Team Burgemeester en CD&V 4.0 zag ik al dat het klikt tussen hen. Mensen spraken er mij al over aan. ‘Pas op dat ze SP.A er niet uitgooien, Philippe’, kreeg ik te horen. Een verwittigd man is er twee waard.”

“Beredeneerd stemmen”

Wie ook burgemeester wordt, hij zal bondgenoten moeten zoeken: geen enkele partij zal een absolute meerderheid hebben. “Er is veel mogelijk”, stelt Nicolas Bouteca. “Ik zie maar één mogelijkheid voor een coalitie met twee: Team Burgemeester en CD&V 4.0. Een coalitie met drie kan dan weer alle kanten op.”

“Wij willen met iedereen samenwerken als we belangrijke punten zoals een sterk sociaal beleid kunnen realiseren”, pikt SP.A-lijsttrekker Philippe De Coene. “Met ‘iedereen’ heb ik het niet over Vlaams Belang. Die partij zet zichzelf door haar uitlatingen buitenspel, cordon sanitaire of niet. Verder roep ik de linkse kiezers vooral op om beredeneerd en nuttig te stemmen.”

“Geen extreme partijen”

N-VA-kopstuk Axel Ronse en Vincent Van Quickenborne sluiten zowel Vlaams Belang als PVDA uit. Axel Ronse: “De communisten van PVDA verafgoden het regime in Venezuela waar mensen nu uit wanhoop hun eigen huisdieren opeten. En Vlaams Belang… Ooit pleitte Vlaams Blok voor een blank Europa. Dat zegt genoeg. Met zulke partijen kan je niet besturen.”

Vincent Van Quickenborne: “Team Burgemeester wil met iedereen besturen, behalve met de extreme partijen op links en rechts (PVDA en Vlaams Belang dus, red.). Voor de rest is het wachten tot 14 oktober: wie gaat vooruit, wie achteruit? Op basis daarvan zullen er gesprekken plaatsvinden.”

Maarten Seynaeve

Hoewel het Vlaams Belang uitgesloten wordt door de drie kandidaat-burgemeesters, kan er straks wel een ex-lid van deze partij schepen worden… Maarten Seynaeve was in 2012 kopman voor Vlaams Belang, maar verliet in september 2014 de partij en werd in mei 2015 lid van N-VA. Hij kreeg op de lijst de vierde plek toegewezen.

“Als wij aan zet zijn, zullen we zelf bepalen wie onze schepenen worden”, spreekt Axel Ronse duidelijke taal. “Maarten is een topkerel, die ons niets vroeg. Elke plaats op de lijst was goed voor hem, maar wijzelf hebben hem de vierde plaats voorgesteld.”

Niet bemoeien

“Voor Team Burgemeester is Maarten Seynaeve geen hot topic. We zullen ons niet bemoeien met de keuze van een schepen binnen een andere partij”, aldus Vincent Van Quickenborne.

SP.A spreekt zich dan weer niet uit. “De stemming is pas binnen twee weken, laat ons niet op de feiten vooruitlopen. Het is afwachten welke bestuursploeg Kortrijk krijgt en welk programma de meerderheid wil uitvoeren”, besluit Philippe De Coene.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier