Schepen Nadine Verheye (N-VA) in Ingelmunster neemt sneller afscheid door coronacrisis

Schepen Nadine Verheye, samen met haar partner Ruddy Deckers. (Foto FODI)
Redactie KW

Op dinsdag 22 september wordt Jean-Pierre Deven aangesteld tot nieuwe schepen. Hij volgt Nadine Verheye op, die gemeenteraadslid blijft in de meerderheid De Brug/N-VA & Open VLD. Bij de verkiezingen van oktober 2018 verhoogde Nadine haar stemmenaantal van 486 naar 729 stemmen. De graaggeziene schepen wil meer genieten met haar partner en gezin.

Toen Nadine – partner van Ruddy Deckers, mama van één dochter, drie pluskinderen en twee kleinkinderen in oktober 2018 opnieuw werd verkozen en weer schepen werd, wist ze al dat ze geen volledige legislatuur meer zou uitdoen. “De voorbije jaren zei ik al tegen de burgemeester dat ik in 2021 70 jaar word en dat het dan tijd is om te stoppen. Ik zou dan nog drie jaar schepen zijn geweest in mijn tweede legislatuur en dan kon men rustig naar een opvolger zoeken. Maar door de coronacrisis veranderde er zoveel. Als ik mij engageer, wil ik dat 100 procent goed doen. Ik kon echter niet meer naar het gemeentehuis want het was dicht en heel wat personeel werkte van thuis uit. Het contact met de burgers was er niet meer, want ze zaten thuis. Ook ik was bang om ziek te worden. Ik ben 69 en zit bij de risicogroep. Met mijn partner heb ik daar lang over gepraat. Zou ik mijn kiezers niet in de steek laten? Hoe zouden mijn collega’s-schepenen tegenover mijn beslissing staan? Uiteindelijk besloot ik door te zetten en mijn ontslag aan te bieden.”

Moeilijke beslissing

“Ook tijdens de tweede legislatuur was ik de oudste van de ploeg. Er kwamen jonge mensen bij met nieuwe ideeën. Er kwamen ook nieuwe bevoegdheden bij, zoals milieu, klimaat… Toen ik die beslissing nam, deed ik dat natuurlijk in overleg met mijn partner. Zelf was hij voogd van negen minderjarige asielzoekers. Hij was ook veel op de baan: naar asielcentra, het Ministerie van Justitie,… Hij besloot ook om te stoppen. Voor hem was dat een moeilijke en emotionele beslissing. Maar hij draaide de knop om en het is gedaan.”

“Ik ben trots dat ik deel mocht uitmaken van een bestuur dat Ingelmunster op de kaart wil zetten”

De week voor de gemeenteraad van 19 mei vroeg Nadine een onderhoud met burgemeester Kurt Windels en met Steven De Maesschalck, voorzitter van de plaatselijke N-VA. “Ik wilde tijdens de gemeenteraad van mei al mijn ontslag geven, maar Kurt vond dat te vroeg. Er moest immers nog een opvolger worden gezocht. Hij besloot het uit te stellen naar juni, maar nu moet ik dus wachten tot de gemeenteraad van september vooraleer Jean-Pierre wordt aangesteld. De komende weken zullen wel niet meer zo druk zijn. Ik ben fier dat ik deel mocht uitmaken van een bestuur dat probeert om Ingelmunster op de kaart te zetten.”

Nadine werkte als kantoordirecteur van het sociaal secretariaat ADMB in Izegem. Tien jaar geleden ging ze met brugpensioen, maar even later begon haar succesvolle politieke verhaal. “Voor de verkiezingen van oktober 2012 kwamen ze me vragen of ik op de lijst wilde staan. Een zitje in de gemeenteraad zag ik wel zitten, maar ik werd direct schepen. Dat had ik niet verwacht”, glimlacht Nadine, die haar schepenambt altijd graag deed. “Met mijn beroepsloopbaan erbij heb ik 50 jaar gewerkt. Nu is de tijd aangebroken om het een beetje rustiger aan te doen. Begin 2013 begon ik als schepen, maar ik moest veel van mijn activiteiten laten vallen, zoals kookles volgen, sporten… Mijn man vroeg altijd: kook je vandaag? Daarmee bedoelde hij in feite: ben je thuis of heb je een vergadering ? Nu zal ik weer meer tijd hebben om uitgebreid te koken en te bakken, wat ik heel graag doe”, lacht Nadine, die na haar schepenambt samen met Ruddy ook meer wil fietsen. Ze houden ook van citytrips in Europa. “Italië is ons lievelingsland, maar nu gaan we toch voorzichtig zijn. Normaal trekken we in september naar Italië, maar wegens corona zullen we korte tripjes maken in eigen land.”

Goede raad geven

Welke gouden tips wil Nadine meegeven aan haar opvolger? “Je moet goed liggen in je team. Het is belangrijk goede connecties te onderhouden met het schepencollege, met het managementteam en ook met de administratie die het beleid opvolgt. Maar je moet je vanaf de eerste dag inwerken in de materie. Ik zal uiteraard Jean-Pierre nog goede raad geven bij de overdracht”, besluit Nadine. Toekomstig schepen Jean-Pierre Deven neemt participatie (buurtfeesten) over van Martine Verhamme, die senioren en financiën ook voor haar rekening neemt. “Ik hoop dat Ruddy en ik nog vele jaren gezond mogen blijven om te genieten van elkaar, van de kinderen en kleinkinderen.” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier