Ruben Cottenjé stopt met politiek: “Stem Vlaams Belang”

Ruben Cottenjé komt niet meer op bij de gemeenteraadsverkiezingen. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Lijst Burgemeester van Ruben Cottenjé (42) komt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer op. De flamboyante Bruggeling kapt zelfs volledig met politiek. “Mijn stemadvies voor mijn achterban: stem Vlaams Belang!” Verrassend want Cottenjé was in het verleden nog de nationale voorzitter van Belgische Unie – Union Belge (BUB).

“Voor de eerste keer sinds mijn 18de verjaardag zal ik niet opkomen bij de verkiezingen”, vertelt Ruben Cottenjé. “Met fris idealisme en een goeie logica nam ik de voorbij twintig jaar telkens deel aan de verkiezingen, maar in de politiek zijn die kernwoorden ver te zoeken. Zeker in de democratie, zeg maar particratie, zoals ons land dat kent. Ik wou de wereld verbeteren, maar nu besef ik dat ik niet kan winnen van het grote kapitaal.”

Ludieke naam

“Ook al heb je het gelijk aan je kant – nu spreken ze over een federale kieskring terwijl ik dat al 20 jaar zeg, je kan niet opboksen tegenover de klassieke partijen, die gesponsord worden door de nationale kassa en een kiesdrempel van vijf procent opleggen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kwam ik daarom al op onze de ludieke naam ‘Lijst Burgemeester’, om zeker geen stem te moeten geven aan die gevestigde waarden. Zonder budget en zonder publiciteit haalde ik bijna één procent, dat vond ik zelf niet slecht. Nu vragen ze me of ik opnieuw wil opkomen, maar voor wie en voor wat?”

Ik heb meer dan twintig jaar mijn borst nat gemaakt, maar als het enkel voor het plezier van sommigen is, hoeft het niet meer. Ik wil onder de radar blijven. Straks stap ik over naar het onderwijs. Als er ‘kandidaat-burgemeester’ op je palmares staat, zal dat meer vragen oproepen dan er deftige antwoorden zijn.”

Kiesadvies

“Mijn kiesadvies voor Brugge? Het zijn allemaal mensen die het burgemeesterschap op hun visitekaartje willen zetten voor ze sterven. We zitten met een vluchtelingencrisis, een overbevolking, een niet te stuiten overlast, een verlelijking van onze landschappen… Wie kan er daar een antwoord op geven?”

“Het verschil tussen Pasen en Pinksteren kennen we niet meer”

“De partij die 30, 40 jaar geleden ook op de barricades stond en waarschuwde dat ze de macht zouden overnemen zonder oorlog te voeren. Nu is het zo. We discussiëren over de boerkini, hallalvlees, hoofddoeken… We ontsporen, de christelijke waarden zijn volledig weggeëbd. Het verschil tussen Pasen en Pinksteren kennen we niet meer. Ze gaan de macht overnemen, sowieso. We zijn een vogel voor de kat. Toen de partij Islam opgericht werd, heb ik hen gemaild. Je moet het niet moeilijk maken: neem Islam als partijnaam, Arabisch als voertaal en de Koran als partijprogramma. En je hebt 15 procent van de stemmen. Dat hebben wij gemaakt in dit Merkeliaans tijdperk… Mijn stemadvies kan je dus al raden: Vlaams Belang.”

Opmerkelijk

Een opmerkelijke keuze voor een radicale Belgicist. “Vlaams Belang zal nationaal inderdaad de Vlaamse kaart trekken, maar op menselijk en gezinsniveau – de hoeksteen van de samenleving, die toch belangrijker is – kiest het voor de juiste waarden. Dat is volgens mij de enige partij die een juist antwoord kan bieden, de rest wil zich op hun gemak stellen voor de volgende zes jaar.”