“Racisme komt nu meer naar boven”

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Jieke Stroobant (22) uit Torhout studeert in Iowa en speelt er tennis op hoog niveau.


Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

“Ik was 18 toen ik voor het eerst naar de Verenigde Staten trok om mijn studies te combineren met tennis”, opent Jieke. “Ik speel voor het tennisteam van de universiteit van Northern Iowa in Cedar Falls en studeer global marketing.”

Studenten worden lastiggevallen

“Mijn leven als Belgische student hier is niet zo veel veranderd. In een kleine stad als Cedar Falls voelen we niet het volledige effect van het presidentschap van Donald Trump. Ik merk wel dat er meer spanning is onder de internationale studenten die graag permanent in de Verenigde Staten willen blijven. Zij vrezen dat het proces om een green card in handen te krijgen nog moeilijker zal worden. Ik heb ook verhalen gehoord van studenten uit Zuid-Amerika en India die worden lastiggevallen.”

“Sinds Trump voor het presidentschap ging worden zij vaak verweten dat ze hier niet thuis horen en terug moeten keren naar hun land. Ik ken families van Mexicaanse origine, waarvan de grootmoeder of tantes en ooms illegale immigranten zijn. Zij hebben nog niets ervaren van Trumps nieuwe wetten, maar voelen zich wel ongerust.”

“De studenten die Trump steunden hoor je nu niet meer”

“Ik heb niet het gevoel dat ik anders word bekeken als buitenlander. Vermoedelijk komt dat door mijn huidskleur en het feit dat ik me heel goed aanpas aan de Amerikaanse cultuur.”

“Buitenlanders met een andere huidskleur en duidelijke cultuurverschillen merken dit wel, vooral tijdens het uitgaan en buiten de schoolomgeving. Bij veel van die incidenten zijn jonge, blanke mannen uit Iowa betrokken. De mensen hier staan bekend voor een meer racistisch gedachtenpatroon en dit begint zich meer te uiten sinds Trump president werd.”

Immigranten zijn geen criminelen

“Het grootste misverstand dat Europa over de VS heeft is dat Europeanen denken dat de illegale Mexicaanse immigranten criminelen zijn die naar de Verenigde Staten komen om te profiteren of zoals Trump het zegt: ‘Ze sturen alleen hun slechtste mensen’. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit ver van de waarheid is. De immigranten komen naar hier om voor een beter leven voor hun familie te zorgen en hebben gewoon vaak geen geld voor het legale proces, dat al snel duizenden dollars kost. De mensen die Trump terug naar huis stuurt zijn vooral hardwerkende mensen die weggerukt worden van hun gezin. Op het nieuws wordt dit jammer genoeg anders voorgesteld.”

“Zelf volg ik het nieuws niet zo. Natuurlijk zie ik veel op sociale media verschijnen, maar die berichten kun je nooit volledig vertrouwen. Als global marketing-student hebben we het in de les over het effect dat Trumps beslissingen hebben op de wereldmarkt en de beurs. De meeste van mijn professoren zijn geen fan van Trump. De studenten die hem steunden tijdens de verkiezingen horen we tegenwoordig niet vaak meer. Veel mensen zijn niet zo zeker meer van de keuze die ze hebben gemaakt bij de verkiezingen.

Wil in de VS blijven

“Ik denk niet meteen anders over mijn leven in de Verenigde Staten. Vanaf volgend jaar begin ik mijn masters in Ohio en ook daarna zal ik waarschijnlijk in de Verenigde Staten blijven. In de voorbije vier jaar heb ik me hier goed geïntegreerd en ik voel me hier thuis. Mijn gedachtenpatroon is wel nog heel Belgisch: ik blijf altijd met mijn voetjes op de grond. Ik denk niet dat ik op dit vlak ooit op en top Amerikaanse zal worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.