Open debat om verdeelsleutel van noodfonds en relanceplan te bepalen

De commissie vond plaats in zaal Ansold in Anzegem. © GV
Redactie KW

Tijdens de raadscommissie Financiën en Algemene Zaken van afgelopen donderdag om 19 uur in zaal Ansold in Anzegem werden de Anzegemnaren uitgenodigd om actief mee te denken over de inhoud en de aanpak van het relanceplan om het verenigingsleven te doen heropleven.

Vanuit allerlei invalshoeken werd de vraag opgeworpen wat er diende te gebeuren om de impact van de coronacrisis op Anzegem zoveel mogelijk te beperken. Hierbij werd ook nagedacht over een eenvoudige verdeelsleutel voor het noodfonds van 168.183,87 euro.

“Vanuit het idee dat onze verenigingen de motor van onze samenleving zijn, zijn zij de ideale partners om het leven na corona mee vorm te geven”, was de achterliggende gedachte van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) toen hij in totaal 87 miljoen euro uittrok voor de sport-, jeugd- en cultuurverenigingen. Daarvan kreeg Anzegem 168.183,87 euro. “Deze middelen zijn voor veel van onze verenigingen de redding om te kunnen blijven bestaan en zo het sociale weefsel in Anzegem mee vorm te geven”, stelde Koen Tack (N-VA Anzegem).

Met oppositiepartij

De raadscommissie, die normaal voorzien was op 3 september, werd 14 dagen verschoven omdat de voorzitter van de commissie Jeremie Vaneeckhout (Inzet) voor de derde keer papa werd van een dochter. “We hebben een werkgroep samengesteld met alle Anzegemse fracties”, schetst Jeremie Vaneeckhout. “Ik ben trots op dat orgaan dat vertrekt vanuit de volledige gemeenteraad, want ik heb het gehad met de tegenstellingen. Het relanceplan dat de oppositiepartij CD&V-Eendracht al voorlegde zal een van de basisdocumenten zijn waarop we ons gaan baseren. Het is een wederzijdse vraag om de koppen bij elkaar te steken om samen vooruit te gaan. Alle vertegenwoordigers van de adviesraden en de burgers zijn ook uitgenodigd om de aanpak mee vorm te geven.”

“Hoe gaan we iemand die het moeilijk (gehad) heeft door corona ontlasten? Laten we de sterkere schouders de grootste lasten dragen? Zelf heb ik bijvoorbeeld geen inkomstenverlies gehad door corona, dus ik hoef ook geen vermindering van belastingen. Zelfstandige artiesten werden bijvoorbeeld wel getroffen. Of er zijn bijvoorbeeld burgers die nog steeds afgesneden zijn van het sociale leven uit angst om besmet te worden. Hoe kunnen we de samenleving versterken? En hoe kunnen we het administratief zo eenvoudig mogelijk organiseren dat het eerlijk verloopt voor iedereen, zonder een controledienst te moeten ontwikkelen?”

Verschillende invalshoeken

“Dus een goede verdeelsleutel binnen een ondersteuningsplan moet vorm krijgen met concrete acties vanuit verschillende invalshoeken als armoede, mobiliteit, sociaal aspect, enzovoort. De bedoeling is dat de aanwezigen zich niet afgeremd voelen en echt op de kar springen om in debat te gaan. Het is een goede manier om de politieke cultuur van samenwerking en onderling overleg op een positieve manier waar te maken.”

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier