Oostends Groen-gemeenteraadslid Sofie Cloet voortaan onafhankelijk

© Gillian Lowyck
Gillian Lowyck

Een verrassing in de Oostendse gemeenteraad: Sofie Cloet (Groen) zetelt voortaan als onafhankelijke. “Ik neem afstand van Groen Oostende en haar werking”, motiveert ze haar keuze.

Sofie Cloet zetelt al bijna zes jaar in de gemeenteraad, maar raakt niet opnieuw verkozen. Hoewel een meerderheid van de Groen-leden woensdag instemde met onderhandelingen over het ‘klavertje vier’ met Open VLD, N-VA en CD&V zijn ook heel wat mensen bij Groen niet akkoord. Vooral de samenwerking met N-VA ligt moeilijk. Ook huidig raadslid Collins Nweke liet al zijn ongenoegen blijken.

“De spreidstand tussen wat Wouter op nationaal vlak zegt en op lokaal vlak overweegt is voor mij te groot”, zegt Sofie Cloet. “Ik wil in alle vrijheid en onafhankelijkheid mijn mening over de coalitievorming kunnen geven zonder manipulatie en bedrog. Daarom heb ik besloten om voortaan als onafhankelijk raadslid te zetelen. Ik zeg ook mijn lidmaatschap van de partij Groen op.”

“Er is woordbreuk gepleegd en er zijn drie interne afspraken gebroken die voor mij cruciaal waren”, gaat Sofie verder. “Mensen voelen zich bedrogen en teleurgesteld. Ik wil mijn integriteit als raadslid behouden. Ik verlies wel stemrecht als onafhankelijke, maar zal zeker nog gebruik maken van mijn spreekrecht.”

Kopman Wouter De Vriendt stelde voor de verkiezingen in een open brief niet te zullen samengaan met N-VA.

(GLO)