Oostende zocht en vond 92 miljoen euro: aanpassing meerjarenplan heeft flinke gevolgen voor de bevolking

Eén van de besparingsmaatregelen die burgemeester Bart Tommelein (foto) moest nemen, was het verminderen van de openingsuren van het Zwembad Brigitte Becue. © Peter Maenhoudt
Redactie KW

Het stadsbestuur van Oostende snoeit in de eigen uitgaven en gaat op zoek naar extra inkomsten bij tweedeverblijvers, toeristen en inwoners die buiten de lijntjes kleuren. Er komen ook enkele maatregelen die iedereen zal voelen, zoals het afschaffen van recepties na een huwelijk en de aanpassing van de openingsuren van het zwembad. De zoektocht naar 92 miljoen euro resulteerde in opmerkelijke beslissingen, die de werking ook efficiënter moeten maken. De oppositie zegt dat de schuldenlast verdubbeld is.

Oostende zit niet van gisteren in woelig financieel water. De gevolgen van de moeilijke tijden (de covid-crisis en de huidige Oekraïne- en energiecrisis) zorgen er wel voor dat het budgettair krap wordt. Van de 92 miljoen euro die Oostende zocht, was er 66 miljoen voor meerkosten van lonen die door de inflatie/index gestegen zijn. Ook de energiekosten stegen dit jaar van 3,4 naar 5,3 miljoen euro.

Huwelijksrecepties

“De zoektocht naar de 92 miljoen moest gebeuren zonder de belastingen voor de Oostendenaars te verhogen”, stelt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “We gaan energie besparen in de stadsgebouwen, doven de openbare verlichting op bepaalde plaatsen en de fonteinen worden grotendeels dicht gedraaid. Tegen 2025 zullen we ook 3,5 procent minder medewerkers hebben. Het gaat over een 70-tal voltijdse jobs in de komende jaren. Er komen geen naakte ontslagen, maar bij vertrek of pensioen wordt gekeken of er moet vervangen worden.”

De prijzen van sterke bieren, wijnen, cocktails en dame blanches in ontmoetingscentra gaan omhoog

Ook besparingen bij de huwelijken : er is voortaan geen receptie meer. “Oostende was de laatste stad in Vlaanderen die dat nog deed. Ik zei dan ook vaak aan de trouwers dat de gratis receptie werd aangeboden door de Oostendse belastingbetalers. Het is een stuk symboliek, maar de besparing zit hem ook in extra personeel dat daar niet meer voor moet ingezet worden”, zegt de burgemeester.

Uitstellen

Oostende stelt de heraanleg van de Alfons Pieterslaan uit tot 2026, evenals investeringen in Huize Louise-Marie in de Langestraat en andere stadsgebouwen. Oostende zet de tering naar de nering en ook bij Toerisme Oostende, het Economisch Huis en De Grote Post wordt eenzelfde oefening gemaakt. Er wordt bespaard op de kosten van vier autonome gemeentebedrijven : Renov’O, Mobil’O, AGSO en Energiehuis smelten samen tot één AG Oostende.

Het zwembad gaat enkel nog op dinsdag en donderdag om 6.30 uur open en het recreatiebad zal drie dagen per week – maandag, dinsdag en donderdag – sluiten. Er komen minder toeristische evenementen en grote events moeten zelf instaan voor afvalophaling. Er worden ook geen nieuwe leningen aangegaan.

Duvel en dame blanche

In de ontmoetingscentra verhogen aan aantal prijzen. Schepen Maxim Donck (N-VA): “Essentiële zaken zoals water, koffie, thee en maaltijden wil ik niet of zeer beperkt duurder maken. Omgekeerd zijn er wel een aantal producten die wel erg goedkoop zijn en daarvan stijgen de prijzen wel. Voor een Duvel betaal je daar nu 2,9 euro. Een reeks sterke bieren, witte wijn, cava of een dame blanche zien we toch ook als luxeproducten en daarvan stijgt de prijs ook. We kunnen ook niet anders als we de OC’s willen draaiende houden.”

Tegen eind dit jaar zullen de prijzen bekend zijn. Nu al staat vast dat de prijzen voor een dame blanche (nu 3 euro), sterke drank (alle wijnen nu aan 2,9 euro) en cocktails, zoals sangria (nu 3,5 euro), zullen verhogen. “Ik drink ook graag een cava of een Westmalle, maar dat moet niet aan 2,9 euro zijn. De centrumleiders en de keukenverantwoordelijken moeten nu komen met voorstellen.”

De verhoging heeft een dubbel effect. Burgemeester Bart Tommelein: “Dit is ook een signaal naar onze lokale ondernemers. Ontmoetingscentra zijn belangrijk, maar zijn er niet om in concurrentie te gaan met de restaurants en cafés.”

Toch prioriteiten

Onder de noemer ‘extra inkomsten’ werden een hele reeks beslissingen genomen (zie ook kader hiernaast). Verschillende belastingen op leegstand, verwaarlozing en verkrotting worden opgetrokken, de toeristenbelastingen gaat van 3 naar 5 euro en de taks op tweede verblijven naar 1.123 euro. “We zullen niet besparen op veiligheid en de budgetten voor brandweer en politie worden fors opgetrokken. Middelen voor uitbreiding blijven verzekerd, maar we stellen de ambitie bij om 35 politiemensen aan te werven. Dat worden er 23, gezien het feit dat de rekrutering trager verloopt.”

(Edwin Fontaine)

Wat zal je voelen?

Het stadsbestuur haalt haar eigen broeksriem aan, maar gaat ook op zoek naar extra inkomsten. En dat zal voelbaar zijn voor inwoners, tweedeverblijvers en toeristen.

Het goede nieuws: de personenbelasting en onroerende voorheffing blijven gelijk. Daarnaast veranderen er per 1 januari wel een aantal zaken die de inwoners, toeristen en tweedeverblijvers financieel zullen voelen. De toeristenbelasting stijgt van 3 naar 5 euro en die extra inkomsten vloeien naar toeristische investeringen. De taks op tweede verblijven wordt geïndexeerd : het was 1.000 euro sinds 2012, maar door de indexering wordt dat 1123 euro. “Niet enkel de Oostendenaars moeten meebetalen voor de crisis”, zegt Tommelein.

Stijgen ook : de belastingen op leegstand, verwaarlozing en verkrotting. Voorheen was dat, afhankelijk van de lijst waarop jouw pand staat, 2.000 en 4.000 euro. Dat wordt vanaf 2023 allemaal 4.500 euro en het maximum (vijf jaar leegstand) wordt opgetrokken van 20.000 naar 22.500 euro per jaar. Ook de tarieven voor de speelpleinwerking en Sport aan Zee verhogen, net zoals de prijzen voor ‘luxeproducten’ in de ontmoetingscentra. Al die tarieven worden de komende maanden bepaald. Oostende verhoogt ook de retributie op het niet betalen van een parkeerticket van 25 naar 40 euro. “We hadden de indruk dat sommigen gewoon het risico wilden lopen en kozen voor die 25 euro in plaats van te betalen”, zegt de burgemeester. Verwachte extra inkomsten : 600.000 euro voor het nieuwe autonoom gemeentebedrijf, dat vanaf januari het parkeerbeheer overneemt. Oostende wil ook kleine snelheidsovertredingen in de bebouwde kom (lees : sneller dan toegelaten in een zone 30) strenger bestraffen. Daar wordt 500.000 euro extra verwacht volgend jaar en de jaren daarop 2 miljoen euro per jaar. (EFO)

Vooruit-oppositie: “Schulden zijn fors gestegen”

Vooruit-fractieleider Jeroen Soete is scherp, heeft nog veel vragen en zegt dat een aantal items de aandacht afleiden : “Waar het om gaat, zijn de hoge schulden van de vernieuwingscoalitie.”

“De samenvoeging van de autonome gemeentebedrijven zal niet het grote geld opleveren. We hebben ook nog een pak vragen over de GAS-boetes, die 6 miljoen euro moeten opbrengen”, zegt Jeroen Soete. Hij bestudeerde de globale begroting en is scherp : “Dat die in het rood zou gaan, was te verwachten. Maar ik ben toch wel geschrokken van de omvang van de put. Een tekort van maar liefst 15 miljoen euro op het boekjaar 2022. Daarnaast zien we dat de autofinancieringsmarge, een belangrijke graadmeter voor de financiële gezondheid, dit en volgend jaar zwaar in het rood gaat. Je kan je dus zeker afvragen waarom het stadsbestuur tot het einde van het jaar gewacht heeft om bij te sturen. Het is nu ook niet dat de hoge inflatiecijfers en de loonindexeringen van gisteren zijn.”

“Om het gat in de begroting in orde te krijgen, wordt de spaarrekening leeggehaald, terwijl we nu eigenlijk al zien dat er onvoldoende inkomsten zijn om de gigantische toename van schulden tijdens deze legislatuur af te lossen. De schuldenberg neemt met deze aanpassing alleen maar toe, terwijl er toch een pak investeringen geschrapt worden. We evolueren naar een schuld van 257 miljoen euro tegen eind 2024. En ik vrees dat dit nog een onderschatting zal blijken. Met de stijgende rente en de mogelijke schadeclaim van tientallen miljoenen euro’s in het ziekenhuisdossier houdt het stadsbestuur nog geen rekening. We kijken dus realistisch aan tegen een verdubbeling van de stadsschulden en de titel van Vlaams schuldenkampioen. En dit alles na één legislatuur ‘vernieuwingscoalitie’.” Soete ziet een lichtpunt : “De privatisering van de dienst catering lijkt voorlopig van de baan te zijn. Dat is iets waar met onze fractie hard voor gevochten hebben.” (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier