Nergens in West-Vlaanderen waren er de voorbije legislatuur meer wissels dan in Oostende. Van de 41 oorspronkelijke verkozenen zetelen er vandaag nog 27 in de gemeenteraad. SP.A is koploper met zes opvolgers. Twee huidige schepenen waren in 2012 niet verkozen: Kurt Claeys (Open VLD) en Bart Plasschaert (CD&V).
14 gemeenteraadsleden die vervangen werden, het is zowat een derde van de raad. Vier raadsleden vertrokken al meteen na de eerste zitting om in de OCMW-raad te gaan zetelen. Daarbij ook schepen en OCMW-voorzitter Vanessa Vens, die wel aanwezig is op de vergaderingen, maar zelf geen gemeenteraadslid is. Maar de hele legislatuur door bleven er vervangingen plaatsvinden, behalve in het laatste jaar.
Meest wissels bij SP.A
De SP.A schiet de hoofdvogel af wat aantal wissels betreft. Van de 15 oorspronkelijke verkozenen zetelen er vandaag nog negen. Maar van de zes opvolgers werden er ook al twee vervangen, wat het totaal aantal vervangingen bij de socialisten op acht brengt. Open VLD, CD&V, N-VA en Groen voerden elk twee wissels door, bij het Vlaams Belang bleef de voltallige fractie op post.
“Het is een samenloop van factoren”, vertelt SP.A-fractieleider Jeroen Soete, die de legislatuur als SP.A-voorzitter startte, een tijdje in de OCMW-raad zetelde en in 2015 doorschoof naar de gemeenteraad. “Er waren wel wat afspraken gemaakt om in de loop van deze legislatuur nieuwe mensen te lanceren. Andere wissels waren niet vooraf gepland. Maar voor ons leverden al die vervangingen totaal geen problemen op. We hebben verjongd. Voor ons is het iets positiefs.”
Meer vrije tijd
Oud-SP.A-schepen Bart Bronders, die in 2017 de gemeenteraad voor bekeken hield, noemt de vele wissels een samenloop van omstandigheden. “Er zat geen systeem in, maar het effect is wel dat er jonge mensen zijn bijgekomen. En dat is goed. Zelf wist ik dat ik in 2018 niet meer zou opkomen en wou mijn opvolger de kans geven er nog iets van te maken. Het is makkelijker campagne voeren als zetelend gemeenteraadslid.”
“Ik volg de politiek nog van op een afstand. Ik heb het altijd graag gedaan, maar er zijn nog zoveel andere dingen in het leven. Ik had het een beetje gezien. Ik heb het druk in mijn advocatenkantoor en geniet meer van het leven. Mensen onderschatten hoeveel tijd er in politiek gaat.”
Sfeer verziekt
Opvallend is dat twee opvolgers het tot schepen schopten: Kurt Claeys (Open VLD) vervangt titelvoerend schepen Bart Tommelein tijdens zijn ministerschap, Bart Plasschaert nam voor CD&V de schepensjerp van onder meer Cultuur van Hilde Veulemans over. Sara Casteur, intussen ex-gemeenteraadslid en directeur van sociale woonmaatschappij De Gelukkige Haard, is nog altijd niet gelukkig over hoe de opvolging bij haar partij gebeurde.
“Eerst luidde het dat de schepenambten volgens stemmenaantal werden verdeeld, Bart Tommelein en Martine Lesaffre dus”, zegt ze. “Maar toen Bart in 2014 staatssecretaris werd, veranderden plots de regels en werd Kurt Claeys schepen. Achteraf bekeken was dat al het plan van in het begin, toen Kurt per se in de raad moest komen in plaats van Danick Minne. Die onduidelijkheid verziekte de sfeer bij ons. De regels moeten bij het begin bekend zijn en dezelfde zijn voor iedereen.”
“Als directeur van De Gelukkige Haard vreesde ik conflicten met de stad als ik in de politiek bleef. Wij werken op vele vlakken samen met de stad”, legt Sara uit. “Had ik de Lotto gewonnen en moest ik niet meer werken, dan zetelde ik nog in de gemeenteraad. Maar je moet keuzes maken. Ik koos voor mijn job en mijn gezin. Ergens doet het pijn dat ik een kapitaal aan stemmen laat verloren gaan. Anderzijds ben ik enorm gelukkig in mijn gezin. Ik kan nu weer rustig slapen. En ik heb wellicht een echtscheiding aan mijn broek mocht ik weer in de politiek stappen (lacht).”
Bij CD&V was de opvolging van Hilde Veulemans door Bart Plasschaert vooraf afgesproken. “Hilde werd 60 in 2015. De opvolging was al vermeld in de voordrachtakte en is consequent zo uitgevoerd”, vertelt Bart Plasschaert. “Dat ik zelf niet verkozen was, heb ik nooit moeten horen. Wel stelde sommigen in de cultuursector de vraag of ik mij in die korte tijd nog kon inwerken. Maar ik zetelde eerst nog een viertal maanden in de gemeenteraad en kon inlopen met Hilde. Daardoor hebben wij daar absoluut geen nadeel van ondervonden.” (Hannes Hosten)
Jouw gemeenteraad 2013/2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier