Onduidelijke toestand politiekorps blijft gemoederen bezig houden

© JVGK
Redactie KW

Hoofdcommissaris Filip Devriendt kreeg maandag op de politieraad van politiezone Vlas als waarnemend korpschef unaniem het vertrouwen van de raad. Er blijft volgens de oppositie wel onduidelijkheid over de huidige toestand.

Filip Devriendt werd waarnemend korpschef nadat de vorige korpschef, Rino Defoor, een stap opzij zette na een vermeend handgemeen met een van zijn agenten. Provinciegouverneur Carl Decaluwé had daarover bemiddeld met de burgemeesters van de politiezone Vlas en met Defoor. “Defoor is gedetacheerd. Daarmee is de situatie ontmijnd”, meent burgemeester Vincent Van Quickenborne als voorzitter van de politieraad.

Fractieleider van CD&V Patrick Jolie is het daarmee niet eens. “Het feit dat de gouverneur moest bemiddelen, ontkracht het feit dat er volgens jullie geen grote incidenten waren. Ik uit mijn blijvende bezorgdheid over de onduidelijke toestand bij het politiekorps. We hebben vroeger al gewaarschuwd over de wrijvingen binnen het korps. Alles had en heeft te maken met de stijl van de vorige korpschef. We hebben een goed korps, maar veel nieuwe, jonge agenten zijn geïrriteerd en lopen weg uit bepaalde functies. Ook het personeel is onrustig. Ik vraag me af of het college de visie van Defoor – dat er geen handgemeen was – wil aanhouden. Dat moet uitgeklaard worden.”

Van Quickenborne sust. “Er komt een hoorzitting op 25 september. We moeten intussen de waarnemende korpschef een kans geven om zijn beleid te voeren en zijn werk te doen op een serene manier.”

“Veel jonge agenten zijn geïrriteerd”

“We zijn blij dat die hoorzitting er komt. Het is nodig dat daarover een debat komt op een serene manier. We moeten zeker een kans geven aan de waarnemende korpschef. De veiligheid van onze burgers blijft voorop staan”, aldus David Wemel van Groen.

Ik wil nog aankaarten dat we de verdere radicalisering in onze stad niet mogen minimaliseren. Ik hoop dat de nieuwe korpschef daar rekening mee houdt”, aldus nog onafhankelijk raadslid Steve Vanneste. “We zijn ons daarvan bewust”, zegt Filip Devriendt. “We zullen zien hoe het evolueert en waar we naartoe gaan. In het nieuwe basiskader is er een functie voorzien voor een wijkagent. We zullen voorstellen dat uit te breiden. We willen zeker inzetten op de wijkwerking.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier