Op een jaar voor de verkiezingen laten de politieke partijen nog niet al te diep in hun kaarten kijken. De twee grote kemphanen Tommelein en Vande Lanotte zijn naar eigen zeggen vooral met het programma bezig en zoeken daar allebei externe hulp voor. Behalve dat de SP.A als Stadslijst opkomt, is de grootste nieuwigheid wellicht dat er twee nieuwe partijen van start gaan, die ook kans maken op zetels: Recht door Zee en PVDA.
De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken‘ p>
SP.A: “Het is allen tegen één” p>
De Stadslijst is op dit moment bezig met het rekruteren van ‘stadsmakers’, die samen zullen nadenken over het verkiezingsprogramma. “We zijn nu rustig aan het voorbereiden en half november komen er een tweetal vergaderingen met een 100-tal mensen”, vertelt Johan Vande Lanotte. “Er zijn ook mensen die aan verschillende partijen ideeën leveren, maar dat mag. Voor de paasvakantie willen we klaar zijn met ons programma en dan willen we ook de lijst presenteren. Daar zijn we nu al een beetje mee bezig. Het gerucht als zouden er twee lijsten opkomen, een SP.A en een Stadslijst, is niet waar. Ik denk dat alle SP.A-schepenen weer op de lijst zullen staan. Hier en daar zijn er wel raadsleden die stoppen. Yves Miroir? We hebben nooit gezegd dat hij geen kandidaat mag zijn. Dat hangt van hem af. Ik begrijp dat sommige mensen een emotionele band hebben met de SP.A, maar 90% van de leden kozen om met de Stadslijst op te komen. We zijn niet bang van de PVDA. Als je bang bent, moet je niet meedoen aan de verkiezingen. Ik merk wel dat heel wat partijen zich tegen ons profileren. Het is allen tegen één. CD&V heeft daar nog niet veel over gezegd, maar al de anderen hebben als doelstelling om ons eraf te krijgen. Het is een rare campagne. Maar wij houden ons aan wat wij willen en wijken daar niet van af.”
Gemeenteraadslid Jan Vanroose is alvast één van de stadsmakers. “Ik weet niet of mijn collega’s in de gemeenteraad dat ook hebben gedaan, maar ik gaf mijn naam op en ben uitgenodigd om mee te werken”, vertelt hij. “Ik ben een koele minnaar van de Stadslijst, maar zal me loyaal opstellen en mijn best doen. We zullen ons vel duur verkopen. Behalve de geruchtenmolen weet ik nog niets over kandidaten. Mijn inschatting is dat er 20 tot 25 traditionele socialisten op de lijst zullen staan en 10 tot 15 vernieuwers. Zowel het programma als de kandidaten moeten progressief genoeg zijn om het vertrouwen van onze eigen achterban niet te verliezen. Maar ik ben zeker dat dat zo zal zijn.”
Recht door Zee: Lijsttrekker bij lottrekking p>
Recht door Zee, de burgerlijst van dr. Georges Casteur en Marc Casier, die transparantie hoog in het vaandel draagt, heeft al ruim 20 kandidaten. “De volgorde van de lijst zal door lottrekking bepaald worden”, vertelt Marc Casier. “Maar je zal wel op vrijwillige basis kunnen wisselen met iemand anders.”
“Misschien zullen we niet aan een volle lijst met 41 kandidaten geraken, maar we zijn toch al met meer dan 20 en het is nog bijna een jaar”, zegt Marc Casier. “Wij hebben al kandidaten van alle leeftijden en uit alle wijken. Namen maken we nog niet bekend. Er zijn ook mensen van allochtone origine bij. Ik weet ook al van drie mensen die vorige keer op een andere lijst stonden en nu naar ons overkomen: één iemand van de N-VA en twee mensen van de SP.A. Er zijn zelfs enkele mandatarissen die goesting hebben.”
Er zijn zelfs enkele mandatarissen die goesting hebben om naar ons te komen
“De lijstvolgorde zal bij lottrekking bepaald worden. Wie als eerste uitkomt en dat niet wil, kan wel iemand anders aanduiden en met hem of haar wisselen. We zoeken uit of we de lijststemmen kunnen laten gaan naar de kandidaten met de meeste stemmen en niet naar de eerste plaatsen op de lijst, zoals het decreet bepaalt. Georges Casteur wordt ons boegbeeld, maar het zou best kunnen dat hij ergens halfweg de lijst zal staan. Mocht ik verkozen worden, wil ik zeker geen zitpenning. En als ik niet anders kan dan er een te aanvaarden, stort ik alles meteen door aan het Kinderkankerfonds.”
“Mensen met racistische ideeën zijn niet welkom, maar voor de rest bieden we plaats aan iedereen die onze basisprincipes onderschrijft. Participatie is daarin het belangrijkste punt. Bij grote uitgaven moet de bevolking mee kunnen beslissen. Vandaag worden zaken al binnenskamers afgesproken voor ze aan het grote publiek worden bekendgemaakt. Vooral de SP.A heeft de gewoonte om zelf te beslissen en daarmee uit. Dat kan voor ons niet door de beugel. Ik denk aan het nieuwe zwembad, de evenementenweide, het sluiten van het containerpark… en de rode blokken”, doelt Marc Casiers op de Rock Strangers. “Mochten wij aan de macht komen, beginnen we met het houden van een referendum over die rode blokken. Als een meerderheid ze wegstemt, zouden ze binnen de week weg zijn. Je moet eens zien hoeveel appartementen er te koop staan rondom. Tja, die mensen kijken de godganse dag op die rode blokken!”
Ook voor het parkeren heeft Marc een oplossing in petto. “Iedereen moet een sticker kopen van 50 euro, die je op de vooruit mag kleven en waarmee je een heel jaar mag parkeren, maar wel je blauwe schijf moet zetten. En dat moet de politie controleren, zodat auto’s er niet de hele dag blijven staan. Het contract met Indigo? Gewoon verbreken! Dat kan zo niet langer!”
Vlaams Belang: Verougstraete weer op kop p>
Bij het Vlaams Belang wordt fractieleider Christian Verougstraete normaal weer de lijsttrekker, maar dat zal de partij officieel bevestigen in januari. “Over de andere plaatsen is nog niets beslist, maar waarschijnlijk zal Katty Tournoij onze nummer twee zijn en zal Patrick De Vyt de lijst duwen”, vertelt Christian Verougstraete. “We willen ook enkele jongeren vooraan plaatsen, onder wie Wesley Deschuytter, de zoon van Katty en van OCMW-raadslid Patrick Deschuytter. We rekenen toch op een stuk of tien nieuwkomers, wat veel is voor ons, onder wie een stuk of drie jonge mensen. Het is voor ons nooit makkelijk om kandidaten te vinden. Velen vrezen de gevolgen voor hun job en zo. We hopen toch nog wat nieuwkomers te vinden. We zijn nog in gesprek met een drietal mensen.”
Groen: “Weer ruimte voor onafhankelijken” p>
Precies een jaar voor de verkiezingen maakte Groen de lijsttrekker bekend: Wouter De Vriendt en Natacha Waldmann trekken als duo naar de kiezer. De oppositiepartij doet het in alle peilingen goed en die vooruitgang willen de Groenen ook in Oostende verzilveren. In 2012 steeg Groen van één zetel naar vier. Volgens partijvoorzitter Meyrem Almaci, die aanwezig was op de voorstelling van de lijsttrekkers, is the sky the limit voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik denk dat Groen de grote verrassing zal zijn van deze verkiezingen”, zei ze. “Qua lijstvorming hebben wij behalve de lijsttrekkers nog niets beslist”, zegt Wouter De Vriendt. “Momenteel voeren we heel wat gesprekken en die gaan vlot. Er zijn veel mensen die ons project mee ondersteunen. Met de verkiezingen in 2012stonden er veel onafhankelijken op onze lijst. Dat zal in 2018 ook zo zijn.” Ook de gemeenteraadsleden en OCMW-raadslid zullen opnieuw op de lijst staan.
“Een zetel voor PVDA moet haalbaar zijn” p>
De PVDA trekt in Oostende vol goede moed naar de kiezer. Ze gaan voor een volle lijst met 41 kandidaten en zelfs SP.A-gemeenteraadslid Yves Miroir ziet hen een zetel halen. “Je hoort bij veel mensen dat ze de SP.A niet meer links genoeg vinden”, zegt voorzitter en lijsttrekker Ilona Vandenberghe. “Dat is ook in Oostende zo. Wij hebben onze bedenkingen bij het goedkeuren van megaprojecten op de Oosteroever.”
Over de lijst is nog niets bekend, behalve dat Ilona Vandenberghe op de eerste plaats komt. De 52-jarige lerares Spaans in het Oostendse volwassenenonderwijs is al negen jaar lid van de partij en bijna zes jaar actief in de basisgroep Oostende-Middenkust, waarvan ze voorzitter is. “Ik heb altijd links gestemd”, vertelt ze. “Maar de PVDA vind ik echt consequent in het streven naar een goede maatschappij voor iedereen, ook voor de mensen die uit de boot vallen.”
Vragen bij de goedkeuring van megaprojecten op de Oosteroever
“Heel wat mensen zijn misnoegd over de SP.A, die ze niet meer links genoeg vinden”, vervolgt Ilona. “Dat is nationaal zo, maar ook in Oostende. Wij hebben onze vragen bij de goedkeuring van megaprojecten op de Oosteroever. Ze zouden beter eerst zorgen voor betaalbare en gezonde woningen voor iedereen. Vandaag is dat niet het geval. De huurprijzen liggen te hoog, zeker op de private markt. Maar ook op het vlak van sociale woningen is er nog veel werk aan de winkel. Waarom dan wel appartementen voor rijke mensen uit het binnenland?”
“Onze basisgroep telt 10 tot 15 mensen”, aldus Ilona. “We zijn momenteel bezig met een bevraging bij de Oostendenaars. Eerst hebben we gepraat met onze leden en sympathisanten, maar ook met mensen uit verenigingen, vakbonden… Zo kwamen we tot een enquête met zes thema’s: wonen, jeugd, werkgelegenheid, armoede, diversiteit en duurzame stad. Voor elk van die thema’s bieden we enkele maatregelen en kunnen de mensen aanduiden welke hun voorkeur wegdraagt. We zijn nu een week of twee, drie bezig en willen tegen eind dit jaar de antwoorden van 500 Oostendenaars binnen hebben.”
“Op basis daarvan zullen we ons programma opstellen. En we worden overal goed onthaald. De mensen zijn blij dat je naar hen luistert. We hebben zeker ook mensen die op de lijst willen staan. We gaan voor een volle lijst met 41 kandidaten en ik denk dat dat zal lukken. We hebben 160 leden, een verdubbeling in een jaar tijd. De leden komen uit de hele Middenkust, maar toch vooral uit Oostende. Een zetel in de gemeenteraad moet zeker haalbaar zijn.”
Eén zetel haalbaar voor PVDA, dat is ook de inschatting van SP.A-gemeenteraadslid Yves Miroir. “Ze komen bijna zeker in de gemeenteraad”, denkt hij. “Ik twijfel op dit moment of ik kandidaat zal zijn op de Stadslijst. Ik ben nog niet gevraagd en er is nog geen oproep gebeurd. Ik vrees dat de Stadslijst een excuus is om minder socialistisch te zijn.” Ziet Yves Miroir zichzelf overstappen naar PVDA? “Overlopen is zeker niet mijn eerste optie, maar niemand die zegt dat het niet kan. Voor hen kan dat wel een zetel of twee verschil maken.” Ilona Vandenberghe zegt dat haar partij geen contact heeft met Yves Miroir.
Open VLD: “Veel spontane kandidaturen” p>
Bart Tommelein, Open VLD-lijsttrekker en kandidaat-burgemeester, heeft een denkgroep rond zich verzameld van een twaalftal mensen, die hem adviseren. “Die mensen komen niet uit de politieke wereld en dus ook niet uit Open VLD”, vertelt minister Tommelein. “Zij werken aan een visie over waar Oostende naartoe moet tegen 2030. Hun namen maak ik niet bekend, maar er is een dokter bij, professoren, maar ook gewone mensen. Tegen eind dit jaar moeten hun werkzaamheden afgerond zijn. Ook individuele burgers zullen hun insteek kunnen bieden via www.oostende2030.com. Hun visie zal dan binnen het bestuur van Open VLD worden vertaald tot een programma voor 2018, 2024 en zelfs 2030.”
“Over de lijst zelf kan ik nog niet veel kwijt”, gaat Bart Tommelein door. “Ik ben lijsttrekker en ook de uittredende schepenen, gemeente- en OCMW-raadsleden krijgen een prominente rol. Verder willen we de lijst ook openstellen voor onafhankelijken. Een groot verschil met de vorige twee verkiezingen is dat mensen zich dit keer spontaan als kandidaat aanmelden. De lijst moet nog worden samengesteld, maar er zullen verrassende namen bij zijn, die je niet onmiddellijk in de liberale ploeg verwacht.”
CD&V: “Lijstvorming zo goed als afgewerkt” p>
Met drie zetels is de CD&V een kleine partij in Oostende. Bart Plasschaert volgde in 2015 Hilde Veulemans op als schepen van Cultuur en Krista Claeys zetelt al sinds het begin van de legislatuur als schepen van Landbouw en Uitgaansbeleid. Verder zetelt nog An Casteleyn als gemeenteraadslid, en Frank Jongbloet als OCMW-raadslid. Die vier mandatarissen nemen meteen ook de eerste vier plaatsen in op de lijst van CD&V.
“Uiteraard zijn wij al lang bezig met onze lijstvorming. De verkiezingen starten eigenlijk van zodra de vorige verkiezingen afgelopen zijn”, reageert Krista Claeys. “Onze vier mandatarissen nemen de eerste vier plaatsen in en voor de rest is onze lijst bijna afgewerkt, op een paar kleine aanvullingen na. Dat gaat eigenlijk redelijk vlot.”
“Het valt mij wel op dat het moeilijker is om vrouwen te overtuigen”, gaat Krista Claeys verder. “De mensen die wij aanspreken zowel mannen als vrouwen zijn over het algemeen heel sociaal actieve mensen, en het is niet altijd evident om de politiek te combineren met werk, vrije tijd, gezin… Voor vrouwen lijkt dat moeilijk om in te passen.”
Wie er behalve de vier mandatarissen op de lijst van CD&V wil staan, wil Krista Claeys nog niet zeggen. Dat ze als duo met Bart Plasschaert opkomt, was voor haar evident. “Wij hebben geen bekendheid zoals Johan Vande Lanotte of Bart Tommelein. Dus is het logisch dat wij als team naar buiten komen.”
LDD: “Wij doen normaal mee” p>
Lijst Dedecker kondigde begin dit jaar al aan in Oostende te zullen opkomen en dat blijft de bedoeling, al is het nog niet 100% zeker. Dat zegt Jean-Marie Dedecker zelf. Hij komt net als in 2012 niet meer in Oostende op, maar neemt opnieuw aan de gemeenteraadsverkiezingen deel in Middelkerke, waar hij een gooi doet naar de burgemeesterssjerp. In 2012 werd de lijst getrokken door Ignace Vandewalle, maar die is intussen naar Brugge verhuisd. Maar LDD heeft nog mensen in de Stad aan Zee. “Het is nog niet helemaal zeker, maar zoals het er nu uitziet, doen we mee in Oostende”, vertelt Jean-Marie Dedecker. “Er zijn kandidaten om op de lijst te staan, zeker. Maar voor de rest willen we nog niet in onze kaarten laten kijken.”
N-VA: “We hebben al heel wat mooie puzzelstukken” p>
Met tien zetels is N-VA de grootste oppositiepartij in Oostende. Parlementslid Björn Anseeuw is lijsttrekker en ook kandidaat-burgemeester. “Wij hebben al heel wat mooie puzzelstukken verzameld op onze lijst”, opent hij. “Hoe we die puzzel precies zullen leggen, is iets voor later. Vandaag ligt er nog maar één plaats vast, en dat is die van mezelf als lijsttrekker.”
Iedereen die vandaag in de gemeenteraad en de OCMW-raad zetelt voor N-VA, is opnieuw kandidaat. “We hebben de voorbij zes jaar stevig geïnvesteerd in onze huidige ploeg en het lijkt mij dan ook logisch dat we verder bouwen met hen. Maar er is ook ruimte voor nieuwe mensen. Het is niet zo dat de eerste dertien plaatsen al gevuld zijn.”
“Als je goede en sterke kandidaten wil, moet je daar wel moeite voor doen”, vervolgt hij. “Je gaat met de mensen spreken en zelfs als ze geen kandidaat zijn blijft dat interessant. Het gaat nog altijd over Oostendenaars en hun verzuchtingen neem je dan ook mee. Je hoort wat er leeft.”
“We hebben veel ambitie. We willen een sterke lijst samenstellen, en daar is er natuurlijk werk aan. Ik stel trouwens ook wel vast dat nog meer dan in 2012 we meer bekend zijn en dat onze geloofwaardigheid nog groter is. Ons oppositiewerk loont. We willen méér dan zomaar de 41 plaatsen vullen, maar een sterke lijst maken met goede kandidaten. Het is niet omdat iemand zichzelf komt aanbieden, dat we daarom met die persoon in zee gaan; we zoeken mensen die het verschil maken”, besluit hij.
(GLO/HH)
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier