Nieuw appartementsblok gepland in Roesbrugge

De smalle Potterijstraat is volgens omwonenden niet geschikt voor zwaar werfverkeer. (foto MD)
Redactie KW

Op maandag 21 oktober wordt de gemeenteraad bijeengeroepen voor de behandeling van een agenda met 36 punten. Niet minder dan 23 daarvan hebben betrekking op budgetwijzigingen en meerjarenplanningen van de kerkfabrieken. Meestal worden die samen behandeld. In Roesbrugge komen er drie woningen en een nieuw appartementsblok.

Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend voor de realisatie van een bouwproject in de Potterijstraat (in de linkerhoek van het Roesbruggeplein, tegen de IJzer aan) in Roesbrugge. Het project bestaat uit een appartement met zeven woongelegenheden en drie woningen.

Er wordt een nieuwe toegangsweg met gescheiden riolering aangelegd naar het project, dat in het verlengde ligt van de Potterijstraat. De rijweg wordt aangelegd als woonerf. In het project worden vijf openbare parkeerplaatsen voorzien. De oevers en bermen langs de IJzer worden ingezaaid met bloemenrijk grasland. Er wordt een zithoek aangelegd met betonnen zitbanken langs de oevers.

Eén bezwaarschrift

Tijdens het openbaar onderzoek van 26 augustus tot en met 24 september werd één bezwaar ingediend. Aan de gemeenteraadsleden wordt de goedkeuring voorgelegd van de inrichting van de riolering en wegen zoals aangegeven in het dossier, opgemaakt door het ontwerpbureau Cnockaert uit Wervik.

Twee jaar geleden dienden een aantal omwonenden bezwaarschriften in tegen de bouwaanvraag. Ze wilden het werfverkeer uit de buurt weren en vreesden extra parkeerdruk.

“De Potterijstraat is een heel smalle toegangsweg met een haakse bocht tussen de bestaande huizen. Die weg is volgens ons niet geschikt voor zwaar werfverkeer”, klonk het toen. De omwonenden vreesden ook de extra verkeersdrukte die de bouw met zich mee zal brengen. “Het bouwen van de woningen en appartementen zal gepaard gaan met een toenemende vraag naar parkeergelegenheid. Dit veroorzaakt in Roesbrugge nu al geregeld problemen.” De omwonenden stelden zich ook de vraag wat de gevolgen zullen zijn met betrekking tot de IJzer en het overstromingsgevaar.

Er wordt ook voorgesteld goedkeuring te hechten aan de samenwerkingsovereenkomst met het oog op de herbestemming van de grenspost en site in Callicannes. De oorspronkelijke overeenkomst werd op een aantal punten gewijzigd.

Schoolstraat

Zowel de schooldirectie als de lokale politie en de stedelijke dienst mobiliteit evalueerden de schoolstraat in de Werf gunstig en stellen voor om de werking voor onbepaalde duur verder te zetten. De wijkagent stelde er tijdens plaatsbezoeken ook geen noemenswaardige problemen vast. Na verschillende bewonersvergaderingen werd in 2019 wel een beperkte aanpassing van de signalisatie doorgevoerd om het uitrijden van het Busseniershof langs de Werf mogelijk te maken tijdens de geldingsperiode van de schoolstraat. Voorgesteld wordt om de schoolstraat in de Werf verder te zetten en goedkeuring te hechten aan een aanvullend reglement. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier