Zij kregen (het vaakst) uw stem: Hilde Crevits en Melissa Depraetere zijn de stemmenkampioenen in onze provincie

Zowel op Vlaams als federaal niveau is het een vrouwelijke kandidaat die het meest aantal voorkeursstemmen in de wacht kon slepen. © CD&V/Vooruit
Phebe Somers

De stemmen zijn geteld. Op partijniveau is Vlaams Belang de winnaar in West-Vlaanderen, maar op vlak van voorkeurstemmen gaat de winst naar CD&V en Vooruit: op de Vlaamse lijst is Hilde Crevits de stemmenkampioen, op de federale lijst is dat Melissa Depraetere.

Ook vorig jaar kreeg Hilde Crevits het hoogst aantal voorkeurstemmen, 130.912 stuks. Dat aantal is nu bijna gehalveerd: met 77.533 voorkeurstemmen blijft ze echter de populairste kandidaat in West-Vlaanderen. Hoewel ze de populairste kandidaat blijft, is dat aantal fors gedaald.

Op Vlaams niveau behaalt ze een mooie derde plaats, enkel Jan Jambon (N-VA) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) konden meer stemmers overtuigen. (lees verder onder de tabel)

Bij de verkiezingen van 2019 ging Jean-Marie Dedecker met de West-Vlaamse favorietenrol in de Kamer lopen, deze keer slaagde hij daar niet in. Hoewel hij zo'n 18.000 voorkeurstemmen meer heeft dan vijf jaar jaar geleden moet de N-VA-lijsttrekker toch wijken voor Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere.

De Harelbeekse mag 63.917 voorkeurstemmen naast haar naam noteren. Dat zijn er vijf keer zoveel als in 2019, daarmee is ze de grootste stijger. Haar nieuw voorzitterschap en positie als lijsttrekker heeft daar natuurlijk een grote rol in gespeeld. Op federaal niveau landt ze met deze cijfers op een achtste plaats. (lees verder onder de tabel)

Van Quickenborne als grootste verliezer

Verder valt het op dat Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) – die in 2019 verkozen raakte als eerste opvolger en nu als Vlaamse lijsttrekker – zijn aantal voorkeurstemmen kon opkrikken van 7.603 naar 27.434 stuks. Ook de populariteit van Brecht Warnez (CD&V) steeg met 57 procent. Sander Loones (N-VA) behaalde desondanks een verlies van bijna 6.000 voorkeurstemmen een tweede plek in de ranking.

In de Kamer krijgt naast Melissa en Jean-Marie ook CD&V-kopstuk Nathalie Muylle een flinke boost: zij kreeg 60 procent meer voorkeurstemmen dan in 2019. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) laat dan weer de grootste nederlaag optekenen: hij zakte van 40.292 naar slechts 14.248 voorkeurstemmen.