Yves Leterme reageert teleurgesteld op verkiezingsresultaten van CD&V: “Moment van bezinning nodig”

Achieffoto van Yves Leterme, hij was jarenlang hét boegbeeld en de sterkhouder van CD&V. © Belga Image AFP - Patrick Kovarik
Camille Jonckheere

Yves Leterme (63) reageert teleurgesteld op het verkiezingsresultaat van CD&V, de partij waarvan hij jarenlang hét boegbeeld was. “Dit stemt mij uiteraard zeer droevig. Het is heel jammer om te horen voor alle kandidaten en vrijwilligers, die zich maanden en jarenlang hebben ingezet. Nu is het tijd voor een moment van bezinning en onderzoek waar dit is fout gelopen.”

Yves Leterme, de bekende politicus uit Ieper was jarenlang het boegbeeld van de CD&V. Hij werd onder andere verkozen tot partijvoorzitter, maar hij was ook minister-president voor de Vlaamse regering. De verkiezingsresultaten van de parlementsverkiezingen op 9 juni 2024 kwamen niet alleen hard binnen bij de partij CD&V zelf, die zware klappen kreeg in West-Vlaanderen. Het nieuws was ook hard om te horen voor Yves Leterme: “Dit stemt mij uiteraard zeer droevig.”

“Men moet goed nadenken over de oorzaken waarom we minder stemmen binnenhaalden”

“Het is heel jammer voor alle kandidaten en vrijwilligers, die zich de afgelopen maanden hebben ingezet. Want de militanten hebben zeer goed werk geleverd in die periode. Maar het resultaat is niet wat we wensen, dat is zeker”, stelt Leterme.

Moment van bezinning

De resultaten vielen tegen, maar toch houdt CD&V stand in Vlaanderen. “Toch denk ik dat er nu eerst een moment van bezinning moet komen binnen de partij. Men moet goed nadenken over de oorzaken waarom er minder stemmen werden binnengehaald en grondig onderzoeken wat er is fout gelopen. Daar moet men nu conclusies uit trekken.”

“Er is veel potentieel in West-Vlaanderen voor onze partij. Maar dat vertrouwen van de burgers moet teruggewonnen worden”, gaat Leterme verder. “In de afgelopen legislatuur kreeg het CD&V-bestuur weliswaar te maken met enkele zware dossiers, zoals het stikstofbeleid en Ventilus. We hebben decennialang onze verantwoordelijkheid genomen als politieke partij en dat wordt niet altijd in dank afgenomen bij verkiezingen.”

“Over de resultaten op het bovenlokale niveau moeten we goed bezinnen en intussen keihard blijven doorwerken voor de lokale verkiezingen”

“Gisteren was ik zelf aanwezig op de bijeenkomst van CD&V in Hooglede. Er is veel goede wil bij de mensen en we hebben veel in ons mars. Ik heb er vertrouwen in dat we in oktober met de gemeenteraadsverkiezingen een sterk resultaat zullen kunnen neerzetten. We moeten blijven doorwerken, want die zijn ondertussen ook al vlakbij.”

De lokale verkiezingen ziet Leterme stukken positiever in. “Daar moeten we niet rekenen op grote debatten, maar staan onze politici in hun eigen gemeenten oog in oog met de kiezer. En we weten dat CD&V daar op zijn sterkste is. Over de resultaten op het bovenlokale niveau moeten we goed bezinnen en intussen keihard blijven doorwerken voor de lokale verkiezingen”, besluit Leterme.

Lees meer over: