Vier Stadenaars op Vlaamse en federale kieslijsten

Lokaal CD&V-voorzitter Femke Verleye, hier met CD&V-boegbeeld Hilde Crevits, krijgt de negende opvolgersplaats op de lijst voor het Vlaams Parlement. © JCR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Op zondag 9 juni trekken we opnieuw naar het stemhokje voor de verkiezing van een Vlaams, federaal en Europees parlement. Vier Groot-Stadenaars wagen hun kans op de Vlaamse en de federale kieslijsten.

Open Vld is de grootste leverancier van kandidaten. Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) lijkt het meeste kans te hebben om een zitje in de wacht te slepen. Hij werd bij de vorige nationale verkiezingen nipt niet verkozen voor het Vlaams Parlement, nadat hij zijn derde plaats op de lijst vrijwillig had afgestaan aan Mercedes Van Volcem. Vanderjeugd stond toen op vier. Deze keer krijgt de Stadense burgemeester de eerste opvolgersplaats voor het federaal parlement. Daarmee is hij niet direct verkiesbaar, maar komt hij wel in het parlement als lijsttrekker Vincent Van Quickenborne aan zijn zitje verzaakt of in een volgende federale regering opnieuw minister wordt.

Meerderheid gered

Partijgenote Gwendolyn Vandermeersch staat dan weer op plaats zeven voor het Vlaams Parlement. Vandermeersch is sedert 2019 schepen van Vrije tijd en evenementen, Ondernemen, Intergemeentelijke samenwerking en Internationale betrekkingen. Ze heeft een verleden bij CD&V en kwam in 2016 in de gemeenteraad nadat een gemeenteraadslid van CD&V omwille van gezondheidsredenen diende af te haken. Net toen woedde in Staden een politieke crisis, nadat de toenmalige coalitie van Open Vld, N-VA en sp.a door het opstappen van Koen Demonie uit N-VA haar meerderheid had verloren. Vandermeersch redde toen het vel van de meerderheid door uit CD&V te stappen en als onafhankelijk raadslid mee te stemmen met de meerderheid. In oktober 2018 was ze bij de gemeenteraadsverkiezingen kandidaat voor Open Vld.

Femke Verleye, die bij CD&V op de Vlaamse lijst de negende opvolgersplaats bekleedt, maakte de omgekeerde beweging. Ze was bestuurslid bij Open Vld, maar trok na de overstap van Vandermeersch de deur van Open Vld achter zich dicht. Femke is nu lokaal voorzitter van CD& V.

Koen Demonie, een andere hoofdrolspeler in de politieke crisis van 2016, krijgt bij Vlaams Belang de vijftiende plaats op de lijst voor het Vlaams Parlement toebedeeld. Hij zetelde aanvankelijk voor N-VA, maar stapte uit de partij omdat hij zich miskend voelde. Daardoor verloren de meerderheidspartijen (Open Vld, N-VA en sp.a) hun meerderheid, waarbij Staden in een politieke crisis verzeilde die bijna tot onbestuurbaarheid leidde. Demonie nam in 2018 aan de gemeenteraadsverkiezingen deel met een eigen lijst, Lijst Neutraal, maar haalde toen geen zetel.