UNIE-K De Waaiberg krijgt steun voor belevingstuin: “Ontwerp door bewoners en buurt”

(foto EV)
Redactie KW

Vzw UNIE-K afdeling De Waaiberg diende in september vorig jaar een aanvraag in voor een belevingstuin. Deze werd goedgekeurd door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir op 26 januari. UNIE-K wil de therapeutische belevingstuin volledig in functie van de bewoners en hun bezoekers inrichten. Het moet een plaats van rust, ontspanning en ontprikkeling worden. Daarvoor vragen ze de input van hun bewoners, de bezoekers en de buurt.

UNIE-K De Waaiberg biedt dag- en woonondersteuning voor volwassenen met een fysieke meervoudige beperking, al dan niet aangeboren. Er is ook plaats voor volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel. “Momenteel hebben wij op ons domein een grote grasvlakte die eigenlijk weinig inspirerend of uitnodigend is. We dienden een aanvraag tot financiële steun in om er een therapeutische belevingstuin in te richten. De tuin moet vooral in functie staan van onze bewoners. Het project moet inzetten om de zintuigen op maat en wens van de bewoners te prikkelen”, aldus directeur Lotte Soenen van De Waaiberg.

Samenspraak

Op 26 januari kreeg UNIE-K De Waaiberg te horen dat de aanvraag goedgekeurd werd. “Nu moeten we binnen de drie maanden een bodemanalyse laten uitvoeren. Op basis daarvan kunnen we beginnen te concretiseren maar we willen dat graag doen in samenspraak met de bewoners. Ook medewerkers, vrijwilligers, omwonenden en andere geïnteresseerden willen we graag bevragen hoe zij het zien. In een volgende fase kijken we hoe we het best die rondvraag kunnen organiseren”, gaat Lotte Soenen voort.

“Zo denk ik bijvoorbeeld aan de bezoekers van De Waaiberg, niet onbelangrijk. Misschien hebben zij noden of leuke ideeën in verband met de inrichting van de tuin als ze een familielid komen bezoeken. Zeker is dat we de tuin zo duurzaam en biodivers mogelijk willen maken. In de uitwerking die we voorlopig hebben, is er aandacht voor bijen en vogelvriendelijk plantgoed en werken we met eetbare bessen en kruiden.”

“De belevingstuin moet een plaats van rust, ontspanning en ontprikkeling worden. Dankzij de verhoogde bakken kunnen de bewoners tuinieren op hun maat. We dromen ervan dat de plek een ontmoetingsplaats wordt. Het schooltje uit de buurt kan er bijvoorbeeld gebruik van maken of een externe organisatie kan de belevingstuin als ideale uitvalsbasis gebruiken. Wat vaststaat, is dat het ontwerp moet groeien vanuit de bewoners en de buurt. Ideeën zijn zeker bespreekbaar.”

“We willen de tuin zo duurzaam en biodivers mogelijk maken” -Lotte Soenen, Directeur De Waaiberg

In opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij werd in 2020 een evaluatiestudie over volkstuinen in Vlaanderen uitgevoerd. Sindsdien is dit het derde opeenvolgende jaar dat de uitvoering van volkstuinprojecten ondersteund wordt via het plattelandsbeleid.

Duurzaamheid, innovatie en samenwerking tussen de partners en de lokale gemeenschap stonden centraal in de oproep van juni 2023. Naast UNIE-K dienden nog 14 andere lokale partnerschappen een projectvoorstel in. Een jury beoordeelde de kwaliteit van de projectaanvragen op basis van verschillende beoordelingscriteria, waaronder de behoefte aan een volkstuin, de samenstelling van het partnerschap, de vooropgestelde doelstellingen en het ambitieniveau.

Naast UNIE-K De Waaiberg kreeg in West-Vlaanderen ook de gemeente Wingene een goedkeuring om Bieland te mogen realiseren. Er worden ook nog zes projecten gesteund in Vlaams-Brabant, drie in Limburg en eentje in Antwerpen.

Mensen samenbrengen

Het doel van deze volkstuinsubsidie is om mensen op buurtniveau samen te brengen om te tuinieren en van elkaar te leren over nieuwe teelten of gerechten met zelfgekweekte groenten. Het gaat om nieuwe volkstuinen of bestaande volkstuinen die uitgebreid of geoptimaliseerd worden. De subsidies dekken maximaal 75% van de totale projectkost, met een maximum van 20.000 euro subsidie per project. De projecten startten op 1 januari en hebben een looptijd van maximaal drie jaar. (Eline Vincke)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier