Tom Lamont (Vlaams Belang) naar Vlaams Parlement: “10.168 voorkeurstemmen? Dat had ik echt niet verwacht”

Tom Lamont. © DRD
Rik Devos
Rik Devos Medewerker KW

Tom Lamont, tot voor kort woonachtig in Deerlijk, maar nu inwoner van Oostende, zal de komende vijf jaar zetelen in het Vlaams Parlement. Tijdens de jongste verkiezingen behaalde hij vanop de vijfde plaats van de lijst Vlaams Belang 10.168 voorkeurstemmen. “Ik heb er ontzettend veel zin in. Het kan niet snel genoeg beginnen”, klinkt het overtuigend.

Tot afgelopen zondag was Tom Lamont (29) nog nooit opgekomen voor de verkiezingen. Toch werd het een dag om in te lijsten bij de familie Lamont-Brouwers. Lamont verzekerde zich met Vlaams Belang van een plaatsje in het Vlaams Parlement en zijn vrouw Marlies Brouwers zag 34.956 bolletjes achter haar naam gekleurd op de Europese lijst van Vlaams Belang. Dat hij ’s morgens ter gelegenheid van Vaderdag door dochterlief Helena nog eens verrast werd met een attentie dat ze helemaal ondersteboven is van haar papa, maakte het compleet.

“Ik ben van Avelgem afkomstig en van opleiding leraar economie en lichamelijke opvoeding”, start Tom Lamont zijn verhaal. “Na mijn studies ben ik niet in het onderwijs, maar in de autosector terecht gekomen. Ik heb vier jaar gewerkt voor BMW Le Couteré”, vertelt hij. “Mijn vrouw is afkomstig van Wilrijk. We leerden elkaar kennen tijdens onze studententijd in Gent. Mijn interesse voor politiek, die er al van redelijks jongs af was, is daar enkel maar gegroeid.”

Engagement

“Het communautaire vraagstuk heeft me altijd na aan het hart gelegen. Er is in België zoveel dat verkeerd loopt. Niets werkt zoals het zou moeten. Een gang van zaken die me vanzelfsprekend in de richting van het Vlaams-nationalisme en het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV) heeft geduwd. In die tijd heb ik de programma’s van de Vlaamsgezinde partijen leren kennen en het Vlaams Belang had de sterkste antwoorden op de politieke en maatschappelijke problemen waaraan ik belang hecht. Niet alleen massamigratie, communautaire stilstand en (on-)veiligheid, maar ook het sociaal programma spraken mij aan”, zegt hij.

“In 2015 ben ik als vrijwilliger actief geworden in de jongerenafdeling van Vlaams Belang. Vier jaar geleden, in 2020, ben ik beginnen werken voor de Vlaams-nationalistische partij. Ik ben inmiddels ondervoorzitter van Vlaams Belang Jongeren en adjunct-nationaal-secretaris van de partij. Ik werk al vier jaar grotendeels achter de schermen. Mijn taak was vooral lokale ondersteuning en veel bezig zijn met campagnes.”

Oostende

“Hoe ik in Oostende ben terecht gekomen? Eigenlijk niet zo toevallig. Mijn vrouw zakte frequent af naar de kust, want haar grootouders wonen daar. Ik kwam er ook vaak met mijn ouders om basketwedstrijden van BC Oostende bij te wonen. Ik werd gepolst om voor Vlaams Belang te kandideren voor het Vlaams Parlement en kreeg uiteindelijk de vijfde plaats. Kansrijk, maar geen zekerheid om verkozen te worden. Politiek is immers een heel onvoorspelbaar beestje.”

Vlaams Belang deed het vorige zondag prima. De partij steeg van vijf naar zes West-Vlaamse vertegenwoordigers in het Vlaams Parlement. Tom Lamont behaalde 10.168 voorkeurstemmen en haalt daarmee een van de zitjes naar hem toe. “Uiteraard ben ik bijzonder tevreden”, gaat Lamont verder. “Zo’n score had ik echt niet verwacht. Ik zie het helemaal zitten om er flink tegenaan te gaan”, is hij enthousiast.

“De landelijke gemeenten in onze provincie worden te vaak vergeten in Brussel”

“Er is serieus wat werk aan de winkel. West-Vlamingen voelen zich, net als veel andere Vlamingen, in de steek gelaten door Brussel. Een sterke vertegenwoordiging van onze provincie in Brussel is absoluut nodig. De kleinere plattelandsgemeenten krijgen niet alleen minder aandacht, maar ook minder middelen. Ze moeten het vaak met kruimels doen. Er is ook de aftakelende dienstverlening. West-Vlaanderen wordt te vaak vergeten.”

Jongerenthema’s

“Mijn nieuwe functie zal toch iets anders zijn dan hetgeen ik tot nu deed. Het Vlaams Parlement is een halfrond waar heel wat jongerenthema’s aan bod komen. Zaken die heel nauw aansluiten bij de leefwereld van de jeugd zoals de woonmarkt, werkgelegenheid, onderwijs en mobiliteit. Ook onderwerpen als economie, werk, wetenschap en innovatie interesseren me sterk.”

“Ik kan nog tot mijn 31ste aanblijven als ondervoorzitter van Vlaams Belang Jongeren, maar weet nog niet of ik me eind dit jaar nog kandidaat zal stellen voor deze functie. Of ik op 13 oktober ook kandidaat ben voor de lokale verkiezingen in Oostende? Het is in ieder geval de bedoeling dat ik me plaatselijk zal engageren, maar of ik al dan niet kandidaat zal zijn en welke plaats ik op de lijst zou innemen, ligt nog niet vast. Dat moet nog allemaal besproken en beslist worden.”

Basketbal

“Allemaal boeiende zaken. Ik wil me niet vergalopperen. Het zal er daarom op aankomen van goede keuzes te maken en te plannen. Er is niet alleen de politiek. Ook het gezinsleven verdient de nodige aandacht. Het blijft belangrijk om een uitlaatklep te hebben. Dat doe ik door te sporten. Basketbal is op dat vlak nog altijd mijn dada. Ik blijf dat verder doen. Niet langer bij BBC Desselgem, maar dichter bij huis in Oudenburg. Een ploeg die promoveerde van vierde naar derde provinciale. Eén training en één match per week. Ideaal”, besluit Lamont.