Sander Loones (N-VA) polst over het communautaire bij vijf partijen die samen nieuwe federale regering willen vormen

Sander Loones. © a-Belga

Vlaams Parlementslid Sander Loones (N-VA) zal bij de vijf partijen die samen een nieuwe federale regering willen vormen polsen naar hun wensen en veto’s voor een eventuele volgende staatshervorming. Dat schrijft De Tijd.

Loones zal de komende dagen bij de ‘Arizona’-partijen N-VA, Vooruit, CD&V, Les Engagés en MR informeren welke communautaire stappen ze eventueel zouden kunnen zetten, en welke niet, zegt De Tijd en wordt bevestigd door een goede bron.

Formateur Bart De Wever pleitte voor de verkiezingen van 9 juni voor een minikabinet dat vooral budgettair orde op zaken moest stellen. Parallel zou er dan onderhandeld worden over een staatshervorming met een grote confederale omslag. Na twee jaar zou De Wever dan op zoek gaan naar een parlementaire meerderheid. Is er na die periode geen communautaire toenadering, zouden er verkiezingen moeten komen, klonk het destijds.

In diezelfde periode liet De Wever uitschijnen dat een communautaire omslag makkelijker te realiseren zou zijn in een regering met de PS. In een meer centrumrechtse formule met MR en Les Engagés, zoals die nu op tafel ligt, zou het budgettaire dan weer makkelijker te regelen zijn, was de redenering.

De MR pleitte in het verleden vooral voor herfederalisering, al maakte partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez voor de verkiezingen in een debat met N-VA-kopstuk Jan Jambon wel een opening door voor te stellen dat de gewesten voortaan de werkloosheidsuitkeringen zouden betalen.