Open VLD zet 70 meter lange ‘Muur van AI’ in Ieper: “Tonen dat we artificiële intelligentie omarmen”

Jasper Pillen en Vincent Van Quickenborne bij de ‘muur van AI’ langs de Noorderring in Ieper. (Foto TOGH) © TOM GHEERAERT
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op een kruispunt in Ieper heeft Open VLD een 70 meter lange muur met verkiezingsaffiches geplaatst. Niet alleen als stunt, maar ook om het geloof in artificiële intelligentie te prediken. “AI is een van de technologieën van de toekomst”, zeggen lijsttrekkers Jasper Pillen en Vincent Van Quickenborne.

Je kan er niet naast kijken op het kruispunt van de Noorderring en de Pilkemseweg in Ieper. Maar liefst 70 meter aan Heras-hekken met 68 verkiezingsaffiches van kandidaten van Open VLD staan er langs de kant van de weg. “De foto’s van de kandidaten zijn door een AI-software gehaald om dat typische AI-beeld op te wekken”, zegt Jasper Pillen, West-Vlaams lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. “Overal hangen ze zo uit aan Heras-hekken in West-Vlaanderen, maar nergens zo grootschalig als hier in Ieper. Ik vind het wel tof: onze ‘muur van AI’.”

Voouitgangsoptimisten

Op die manier wil Open VLD ook een pleidooi houden voor de ontwikkeling van AI. “Onze nationale slogan is ‘Morgen doen werken’”, vervolgt Pillen. “Een van de technologieën die de toekomst beter zullen maken, is artificiële intelligentie. Wij liberalen zijn vooruitgangsoptimisten dus we geloven ook enorm in AI. Bijvoorbeeld op vlak van onderwijs zul je op basis van data echt kunnen gaan naar individuele begeleiding. Ambtenaren zullen zich kunnen bezighouden met nuttig werk, echte dienstverlening van mens tot mens. Terwijl de repetitieve taken, de saaie taken, allemaal zullen uitgevoerd worden door artificiële intelligentie. De toekomst zal productiever zijn. AI is het antwoord op het probleem van de stagnerende productiviteit.”

Technologie van de toekomst

Bij veel experten is er ook terughoudendheid over AI. Sommigen vrezen dat het veel jobs kan kosten. “Nee, wat wel zal verdwijnen zijn de bullshit-jobs”, pikt Vincent Van Quickenborne, West-Vlaams lijsttrekker voor de Kamer. “We kunnen weer bezig zijn met patiënten en leerlingen. Dat wil zeggen dat we allemaal stappen vooruit zullen zetten. In de Krant van West-Vlaanderen stond er vandaag nog een interview met een professor die zegt dat AI even belangrijk is al de uitvinding van het wiel en de ontdekking van het vuur. Als je naar een school gaat en vraagt aan de leerlingen hoeveel er al gebruik gemaakt heeft van ChatGPT, dan steekt 80% zijn hand op. Als je kijkt naar onze leeftijd, is het al veel minder. Zo zie je maar hoe snel het gaat. Wij willen tonen dat we AI omarmen omdat we geloven dat het de technologie van de toekomst is.”

Eén team

“Men onze ‘muur’ willen we ook tonen dat we één team zijn. Hier hangen de campagnebeelden van alle 62 West-Vlaamse kandidaten voor Kamer en Vlaams Parlement, plus vijf kandidaten voor Europa – vier West-Vlaamse en lijsttrekker Hilde Vautmans – plus premier Alexander De Croo. In totaal 68 kandidaten”, besluit Van Quickenborne. (TOGH)