Jeroen Soete (Vooruit) verkozen in de Kamer: “Ook in Brussel een oog op Oostende”

Jeroen Soete met zijn partner Barbara Dhooghe en de kinderen Benjamin en Mira. © Davy Coghe
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Jeroen Soete ziet zijn inzet bij Vooruit bekroond met een zetel in het federaal parlement. Hij blijft wellicht geen fractieleider in de Oostendse gemeenteraad en zal daar vanaf oktober geen prominente rol meer spelen. “Ik wil als parlementslid over de partijgrenzen heen werken voor onze stad.”

J

eroen Soete (40) nam voor het eerst een mandaat op in 2015, in het OCMW. Een jaar later zat hij al in de gemeenteraad, waar hij zich, toen nog op de meerderheidsbanken, meteen liet opmerken. In 2019 belandde Soete in de oppositie, waar hij sinds twee jaar fractieleider is bij Vooruit. Beroepshalve ging de licentiaat politieke en sociale wetenschappen aan de slag op het kabinet van toenmalig staatssecretaris en stadsgenoot John Crombez. Sinds 2019 is hij medewerker van gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, waar hij dossiers rond groepsaankopen opvolgt. Soete heeft de reputatie van onderzoeker en kuitenbijter.

Vaderdag

“De tweede plaats op de lijst was heel mooi. Je hoopt stiekem, maar je bent nooit zeker. Ik ben vooral dankbaar naar mijn team en kiezers toe”, klinkt het bescheiden. “De campagne was heel intens, en op een veel grotere schaal dan enkel Oostende. Ik heb van ‘s morgens tot ‘s avonds huisbezoeken gedaan en heel wat kilometers afgelegd”, blikt hij terug.

“Om het leven beter te maken moet je samenwerken”

Soete en zijn partner Barbara hebben twee kinderen en een derde op komst. “Zondag heb ik Vaderdag gevierd. Daarna ging ik langs bij Focus TV en ik heb afgesloten bij de militanten.”

Oostende

“Het mandaat is een bekroning voor mijn werk achter de schermen in de voorbije jaren. Ik leg de eed af op 4 juli en vanaf dan is het voor echt.” Hij laat in het midden of hij fractieleider blijft in de gemeenteraad: “Ik moet dat nog even bekijken, maar bij ons is het wel de gewoonte dat ook nieuwe talenten hun kans krijgen. Dat heb ik ook zelf ervaren .“

Soete ziet zijn nieuwe job ook als een steun voor de partij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen: “Ik ben lijstduwer en we hebben in Oostende niet de traditie om te cumuleren, in tegenstelling tot het huidige stadsbestuur. Ik zal me volop richten op mijn parlementair mandaat, maar wel met een oog op Oostende. Vanuit de gemeenteraad kan ik ook de brug vormen met Brussel. En, waarom niet, samenwerken met het andere Kamerlid uit Oostende (Charlotte Verkeyn, N-VA, red.). Want om het leven beter te maken, moet je samenwerken.”