“Het wordt druk, maar ik ga ervoor”: Charlotte Verkeyn (N-VA) mag naar de Kamer

Charlotte Verkeyn, N-VA-schepen in Oostende, mag zetelen in de Kamer: “Ik ga keuzes moeten maken”. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

N-VA behoudt haar ‘Oostendse’ Kamerzetel met een nieuw gezicht. Charlotte Verkeyn zal zich naar eigen zeggen wel wat moeten reorganiseren op professioneel vlak. Ze reed een snel parcours bij de Vlaams-nationalisten en verstevigt haar positie in de badstad. “Ik ben nog altijd aan het bekomen, want ik had het niet verwacht.”

Charlotte Verkeyn (35) trad in 2012 toe tot de N-VA. Ze werd verkozen als gemeenteraadslid en liet in de oppositie vaak en scherp van zich horen. In 2019 werd ze schepen voor economie en havenvoorzitter en legde ook daar een aardig parcours af. Doordat parlementslid Björn Anseeuw stopte met politiek werd aan Verkeyn de vierde (Oostendse) plaats op de Kamerlijst aangeboden. “Dat was een strijdplaats en de partij zou al een bepaalde score moeten halen vooraleer een vierde zetel ook werd binnengehaald. En dan nog kon die kantelen naar een andere regio. Vooraf hadden we ook de peilingen gezien en die waren niet zo gunstig. Toch hebben ik en mijn team ons volledig gesmeten. Als je iets doet, dan doe je het beter voor de volle 100 procent”, zegt Verkeyn.

Feestje

“Op de verkiezingsavond kwamen dan de gunstige resultaten binnen. Pas rond 23 uur was duidelijk dat er genoeg stemmen waren voor de vierde zetel en dat ik verkozen was”, vertelt het kersverse parlementslid. Ze vierde met de lokale mensen: “We kwamen samen, dronken een pintje en keuvelden na het goede nieuws nog wat na.”

“Ik kan niet alle activiteiten combineren, dus zal ik keuzes moeten maken”

Kindje

Charlotte Verkeyn is ook advocate en heeft een kindje van zes jaar. In de combinatie van het professionele- en gezinsleven met een schepenambt en parlementslid wil ze balans brengen. “Ik ben van nature iemand die veel zaken kan combineren, maar besef wel dat er keuzes zullen moeten gemaakt worden. Het is duidelijk dat er een oplossing moet komen voor mijn professionele activiteiten, want je kunt niet alles combineren. Ik had ook vooraf laten weten aan N-VA dat ik bereid was keuzes te maken. Ik ben nu parlementslid en zal me daarin 100 procent moeten geven.”

Charlotte Verkeyn met haar partner Niels Desein en zoontje Baptist.
Charlotte Verkeyn met haar partner Niels Desein en zoontje Baptist. © gf

Oktober

Het parlementair mandaat voor de Oostendse N-VA is ook een aardige uitgangspositie voor de verkiezingen van oktober. Verkeyn tempert: “Het wordt wel een andere situatie en de scores kun je niet zomaar overzetten. Maar je ziet wel dat de kiezer een duidelijk signaal geeft. De thema’s die voor de kiezer van belang zijn, zoals koopkracht, welvaart en de cijfers op orde hebben, zijn ook lokaal belangrijk. Ook in de persoonlijke scores doet N-VA het niet slecht en dat motiveert wel erg voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober.”