Groen kiest zowel Vlaams als federaal voor de oppositie: “We gaan geen rechtse regering depanneren”

Groen-covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout zakten woensdagochtend af naar het paleis voor een kort gesprek met koning Filip. © Belga

“We bereiden ons voor om zowel op Vlaams als op federaal vlak in de oppositie te gaan.” Dat hebben Groen-covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout woensdagochtend aan het paleis verklaard na afloop van een kort gesprek met koning Filip. “We gaan geen rechtse regering depanneren”, klonk het bij het duo. In Brussel, waar Groen aan Nederlandstalige kant de grootste is, zijn de groenen wél gesprekken gestart, ook al kiezen de Franstalige collega’s van Ecolo voor de oppositie.

Een afstraffing zoals bij Ecolo werd het niet, maar Groen verloor zondag zowel op federaal als op Vlaams vlak terrein. In de Kamer verliest de partij twee zitjes, in het Vlaams Parlement vijf. De partij kiest op beide niveaus voor een oppositiekuur. “We gaan geen rechtse regering depanneren”, aldus Naji.

Volgens Vaneeckhout ligt het initiatiefrecht bij N-VA. Dat Vooruit eventueel wél in een federale en Vlaamse regering zou stappen, laten de groenen voor de rekening van de Vlaamse socialisten. “Van wijn aan te lengen met water, krijg je gewoon slechte wijn”, aldus Vaneeckhout.

Brussel

In Brussel is Groen nog wel de grootste aan Nederlandstalige kant. Daar neemt Elke Van den Brandt ook het initiatief voor gesprekken voor de vorming van een meerderheid in de Nederlandse taalgroep. Dat terwijl uittredend federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi woensdag duidelijk heeft laten verstaan dat Ecolo in Brussel voor de oppositie zal kiezen. “We begrijpen dat zij zich moeten beraden over hun toekomst. Maar Groen is nog de grootste in Brussel. We zijn daar voorbereidende formatiegesprekken aan het voeren”, zegt Naji.

Later op de dag wordt het covoorzittersduo van Groen ook nog verwacht bij Vlaams informateur Bart De Wever.