Eva Ryde (N-VA) mag naar Vlaams Parlement: “Belangrijk voor de Westhoek”

Eva Ryde mag voor het eerst naar het Vlaams Parlement. © TOGH
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Vanop de tweede plaats op de N-VA-lijst verzekerde Eva Ryde zich van een zitje in het Vlaams Parlement. “Een stem uit de Westhoek is altijd interessant voor onze regio”, stelt de Ieperse schepen.

Eva Ryde mocht zondagavond mee met voorzitter Bart De Wever het podium op voor de overwinningsspeech van de voorzitter van N-VA. “Natuurlijk zijn we tevreden”, laat ze weten in een eerste reactie. “Iedereen had verlies voor onze partij voorspeld, maar het omgekeerde is waar.”

Extra stem in Brussel

Eva Ryde, in Ieper onder andere schepen van Financiën, Welzijn en Onderwijs, mag zich vanop de tweede plaats opmaken voor een legislatuur in het Vlaams Parlement. “Nu start het nog maar”, beseft ze. “Ik ben al heel lang politiek actief en dit is een volgende stap. Ook voor de Westhoek is het belangrijk dat onze regio een extra stem in Brussel heeft.”

Met het grootste deel van de stemmen geteld, is N-VA wel slechts de derde partij in Ieper, de thuisstad van Ryde. “Traditioneel hebben we het daar iets moeilijker. Maar als je vergelijkt met vijf jaar geleden, dan gaan we er wel op vooruit. En dat is uiteindelijk het belangrijkst.”

Eerst genieten

Wat de rol van Eva Ryde kan worden bij de komende gemeenteraadsverkiezingen is nog niet helemaal duidelijk, nu haar N-VA meegestapt is een gemeenschappelijke lijst met Open Ieper en CD&V. “Het is nog te vroeg om daarover te praten. Eerst gaan we genieten van dit resultaat en vanaf morgen gaan we dan weer keihard aan de slag.”

Lees meer over: