“Eén iets positiefs: we zijn eindelijk van de groenen verlost”: Jean-Marie Dedecker (N-VA) reageert na eerste resultaten

N-VA-lijsttrekker voor de Kamer Jean-Marie Dedecker ziet zijn partij voorlopig goed scoren: “Standhouden is nu de boodschap.” © BELGA
Hannes Hosten

“Wij doen het voorlopig goed. Standhouden is nu de boodschap”, zegt Jean-Marie Dedecker in een eerste reactie op de voorlopige tendensen. “Een iets is hoopgevend: we zijn eindelijk van de groenen verlost.”

Jean-Marie Dedecker trekt als onafhankelijke de N-VA-lijst voor de Kamer en ziet zijn partij voorlopig standhouden in de eerste resultaten. “Het Vlaams Belang flirt met de 30 procent, wij met de 20 procent. Standhouden is nu de boodschap. Dat was ook de bedoeling. Maar hoe groter het Vlaams Belang wordt, hoe meer dat knaagt aan ons resultaat.”

“Er is één iets hoopgevend: we zijn eindelijk van de groenen verlost”, vindt Dedecker. En de bar slechte resultaten van Open VLD, de partij waar de Middelkerkse burgemeester zijn eerste politieke stappen zette, maar later aan de deur werd gezet? “Boontje komt om zijn loontje. Na 25 jaar ben je leeg geregeerd. Als je al je ideologieën verloochent, kom je vroeg of laat jezelf tegen.”

Regering?

Moeten Vlaams Belang en N-VA samen een regering vormen, als de resultaten dat mogelijk maken? “Daar antwoord ik niet op, dat hangt niet van mij af”, aldus Jean-Marie Dedecker. “Maar iedereen weet dat ik tegen het cordon sanitaire ben. En de winnaars van de verkiezingen moeten voor mij als eerste de kans krijgen om een regering te vormen.”

Lees ook het dubbelinterview met N-VA-kopstukken Jean-Marie Dedecker en Sander Loones.