Debutant Nawal Maghroud (Vooruit) heeft zetel beet in Vlaams Parlement na slopende campagne: “Nu iedereen overtuigen in oktober voor ons te stemmen”
Kortrijks fractieleider voor Vooruit Nawal Maghroud (32) heeft bij haar debuut op een nationale lijst een goeie beurt gemaakt. Met 6.429 voorkeurstemmen greep ze haar eerste kans op een zetel in het Vlaams Parlement met beide handen. Maghroud neemt na de eedaflegging politiek verlof bij haar job bij FOD Financiën. “Zonder de steun van mijn collega’s zou dit niet gelukt zijn.”
Zoals voor elke politicus op een verkiesbare lijstplaats zijn het ook voor Nawal Maghroud (32) zeer drukke weken en maanden geweest. De Kortrijkse, die in 2018 fractieleider werd voor Vooruit in de gemeenteraad, pendelde tussen haar job in Brussel en West-Vlaanderen om er campagne te voeren. Uiteindelijk bleek al die moeite niet voor niets: Maghroud scoort als debutant met 6.429 voorkeurstemmen meer dan behoorlijk en zetelt dus de volgende vijf jaar in het Vlaams Parlement.
“Het was héél druk de afgelopen weken”, blaast Maghroud, die handsfree belt vanuit haar auto. De 32-jarige Kortrijkse is op weg naar het partijbureau van Vooruit in Brussel. “Gisteren was ik er al, maar Melissa (Depraetere, voorzitter bij Vooruit, red.) heeft me gevraagd of ik vandaag ook wou komen. Ik heb vandaag interviews gegeven aan Focus WTV en het Nieuwsblad, moet nu dus naar Brussel en heb vanavond nog gemeenteraad (lacht). Ik hoop dat iedereen moe is en dat we het kort en bondig kunnen houden.”
“In Kortrijk hebben we goed sociaal beleid gevoerd. Het is aan ons om de mensen te overtuigen in oktober op ons te stemmen”
Voor Nawal Maghroud was het haar eerste nationale campagne. “Ik wist niet wat ik moest verwachten en had me geen score vooropgesteld. Ik heb gewoon alles gegeven wat ik kon. Dat was niet evident, aangezien ik fulltime heb doorgewerkt. Om drie tot vier keer per week mee op huisbezoek te kunnen gaan, heb ik af en toe wel een halve vakantiedag moeten inzetten. Gelukkig zijn mijn collega’s ontzettend lief en behulpzaam geweest. Zonder hun steun zou het niet gelukt zijn. Mijn manager, die West-Vlaming is, vond het ook ontzettend spannend. Iedereen op mijn werk, ongeacht zijn of haar politieke overtuiging, is trots op mij.”
Angst voor extreemrechts
Zowel in Kortrijk als in Vlaanderen ziet Vooruit haar populariteit stijgen. Toch pleit Maghroud voor realisme. “Het is jammer dat we net geen vierde zetel halen in onze provincie, maar dit zijn cijfers waar we tevreden mee moeten zijn. Temeer omdat Vlaanderen ook heel rechts stemt. De komende 5 jaar worden niet evident, net zoals de gemeenteraadsverkiezingen. Maar we hebben goed sociaal beleid gevoerd. Het is aan ons om de mensen te overtuigen in oktober op ons te stemmen.”
“Ik ben een jonge vrouw, mét migratie-achtergrond. Dat is voor sommigen genoeg om me onvriendelijke zaken naar het hoofd te slingeren. Maar ik besefte al snel dat je nooit mag beslissen uit angst”
Het had geen haar gescheeld of Maghroud stond niet op de Vlaamse lijst. ‘Ik twijfelde door de opmars van extreem-rechts’, zei ze in december vorig jaar nog in een interview aan HLN. (knikt) “Ik moest uit mijn comfortzone stappen. Een publiek figuur worden. Je weet dat mensen dan positief en negatief zullen reageren. Ik ben een jonge vrouw, mét migratie-achtergrond. Dat is voor sommigen genoeg om me onvriendelijke zaken naar het hoofd te slingeren. Kijk maar naar het genderdebat van de afgelopen weken. Maar ik besefte al snel dat je nooit mag beslissen uit angst.”
“Hoe dan ook ben ik ook nog nooit zo blij geweest met de score van de N-VA, als democratische partij. Zondag zag ik dat het Vlaams Belang in bepaalde regio’s zeer veel stemmen haalde, en dat maakte me toch ook bezorgd hoor. Maar goed, we moeten ook met deze extreme stemmers in gesprek durven gaan.”
Jong én oud
Nawal Maghroud wilde de afgelopen jaren in Kortrijk vooral de stem van de minderheid belichamen. Wil ze die lijn ook in het Vlaams Parlement doortrekken? “Eigenlijk wil ik een stem zijn voor iedereen. Ik voel mezelf Belg én Vlaming. Mensen zeiden me dat ze blij waren dat ik me niet als ‘iemand met een migratie-achtergrond’ maar als persoon geprofileerd heb. Ik ga het opnemen voor iedere minderheidsgroep. Dat geldt voor jongeren met een migratie-achtergrond, maar ook voor mensen met een beperking en evenzeer ouderen die de prijzen voor een kamer in het rusthuis nog steeds zien stijgen. Ik heb ook oog voor gezinnen die met twee aan het werk zijn en toch niet rondkomen.”
“Mensen zeiden me dat ze blij waren dat ik me niet als ‘iemand met een migratie-achtergrond’ maar als persoon geprofileerd heb”
Met Maxim Veys heeft Nawal Maghroud alvast éen Kortrijkse Vooruit-collega in het Vlaams Parlement. Wie weet komt daar ook Kortrijks schepen Axel Weydts bij, die als eerste opvolger de plaats van Melissa Depraetere zou innemen indien zij minister wordt. “Eerst moeten we bekijken hoe de regering zich vormt”, vindt Maghroud. “We stappen niet in een regering als onze belangrijkste thema’s niet aan bod komen. Pas daarna denken we aan een verdeling van de postjes. Nu weet ik van Axel dat hij naast heel ambitieus ook zeer graag schepen is hoor.”
Wie is Nawal Maghroud?
Nawal Maghroud (32) is een geboren en getogen Kortrijkzaan, met roots in Marokko. Ze woont nog thuis bij haar ouders, en is de oudste van vier: twee broers en éen zus. Nawal houdt van sporten (fitness) en etentjes met vrienden en familie. Ze gaat ook graag op reis, al heeft ze daarvoor het laatste jaar amper tijd voor gehad.
Nawal heeft een master Bestuurskunde en een master Conflict en Development behaald aan de UGent. Ze nam deel aan het federaal Jongerenparlement en liep stage bij het Vlaams departement Onderwijs, meer bepaald bij het Agentschap Onderwijsdiensten. Sinds 2016 werkt ze bij de Federale Overheidsdienst Financiën op de stafdienst Personeel & Organisatie.
Haar politieke carrière startte ze bij de verkiezingen van 2018, toen ze vanaf de tweede plaats en als nieuwelinge meer dan duizend voorkeurstemmen haalde voor Vooruit. Ze werd meteen tot fractieleidster gebombardeerd in de gemeenteraad. In december vorig jaar werd ze aangekondigd als nieuwkomer op de tweede plaats op de West-Vlaamse lijst. Met 6.429 stemmen verzekerde ze op zondag 9 juni van een plek in het Vlaams Parlement.
Verkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier