De generatiekloof in de politiek: hoe kijken Dylan (25) en Frank (69) naar de komende verkiezingen?

Dylan D’helft (25) is de jongste kandidaat voor Groen. Met zijn 69 lentes is Frank Casteleyn de oudste kandidaat van CD&V. © gf
Vincent Vanhoorne

Op zijn minst 431 West-Vlamingen hengelen op zondag 9 juni naar jouw stem. Zeven weken lang laten wij hier de jongste en de oudste kandidaat van een partij aan het woord. Deze week: Dylan D’helft (25) voor Groen en Frank Casteleyn (69) van CD&V.

Dylan D'helft. (gf)
Dylan D’helft. (gf) © Opbouwwerker Groen

Dylan D’helft (25) is de jongste kandidaat voor Groen. Hij kreeg de zevende plaats op de Vlaamse lijst van de groenen. D’helft woont in Menen en is student biologie.

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“Ik geloof dat een doordacht, groen en eerlijk beleid ons in staat stelt om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken. Enkel Groen heeft de durf, het lef en de daadkracht die daarvoor nodig is.”

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“Omdat alleen Groen werk maakt van een eerlijk klimaatbeleid, betaalbare zorg en eerlijke kansen voor iedereen. Wij schuiven niet op naar rechts, maar blijven consequent opstaan tegen racisme en discriminatie.”

“Jongeren worden te vaak vergeten bij beslissingen”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“Een ambitieus en goed doordacht natuur- en waterbeleid is essentieel, zeker ook in onze provincie. West-Vlaanderen is een van de provincies die het snelst in de problemen komt door wateroverlast of droogte.”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet volgens u dringend aangepakt worden?

“We moeten dringend een duurzaam toekomstperspectief creëren voor de landbouw. Natuur en landbouw worden vaak tegen elkaar uitgespeeld, terwijl ze elkaar net kunnen versterken.”

Houdt het beleid voldoende rekening met jongeren?

“Nee. Veel studenten zijn genoodzaakt extra werk te zoeken om hun studies of studentenkot te kunnen betalen. De lange wachtlijsten voor mentale gezondheidszorg voor jongeren tonen aan dat zij vaak worden vergeten bij beleidsbeslissingen.”

Welk politiek feit of welke beleidsbeslissing uit de voorbije legislatuur heeft u ontgoocheld?

“Ik ben ontgoocheld door de blokkering van de Vlaamse overheid om een Belgisch standpunt in te nemen over de natuurherstelwet.”

En welk politiek feit of welke beleidsbeslissing stemde u gelukkig?

“Dankzij het beleid van Energieminister Tinne Van der Straeten komt er tegen 2030 drie keer meer windenergie op zee. Daarnaast stemde de invoering van het sociaal energietarief mij ook blij.”

Naar welke oudere politicus of politica kijkt u op?

“Onze federale minister Petra De Sutter. Ik bewonder haar manier van communiceren en de stijl waarmee zij aan politiek doet.”

Frank Casteleyn.
Frank Casteleyn.

Frank Casteleyn (69), de oudste kandidaat van CD&V

Met zijn 69 lentes is Frank Casteleyn de oudste kandidaat van CD&V. Hij kreeg de zesde plaats op de Kamerlijst van de christendemocraten. Casteleyn is burgemeester van Jabbeke.

Wat is uw motivatie om aan politiek te doen?

“Beroepsmatig heb ik altijd mensen geholpen. Door de vele sociale contacten begon ik zin te krijgen in politiek. Ik zette uiteindelijk de stap op vraag van veel inwoners die me vroegen om iets te doen voor onze gemeente.”

Waarom moet de kiezer straks het bolletje achter uw naam kleuren?

“Ik ben als politicus heel toegankelijk en kan wel goed luisteren. Oplossingen moeten voor mij zo eenvoudig mogelijk zijn, daar houden de mensen ook van. Ik ben de stem van het volk.”

“Er moet meer respect zijn voor burgemeesters”

Wat is voor u dé prioriteit in de komende legislatuur?

“De afstand verkleinen tussen enerzijds het federale en Vlaamse niveau en anderzijds de gemeenten, zeg maar tussen de Wetstraat en de Dorpsstraat. Er moet meer respect zijn voor burgemeesters.”

Welk probleem in West-Vlaanderen moet volgens u dringend aangepakt worden?

“De opkomst van de bakfiets en elektrische fiets zorgt ervoor dat we onze fietspaden moeten aanpassen. Nog op vlak van mobiliteit moeten we chauffeurs nog meer sensibiliseren om zich aan de snelheid te houden.”

Houdt het beleid voldoende rekening met oudere burgers?

“Ja, maar er is nog veel werk aan de winkel. Er mag zeker nog meer aandacht en zorg gaan naar deze mensen en naar iedereen die hen ondersteunt.”

Welk politiek feit of welke beleidsbeslissing uit de voorbije legislatuur heeft u ontgoocheld?

“De aanpak van de migratieproblematiek in Europa. Dat België tien keer meer mensen opvangt dan Portugal, kan echt niet. Er blijven maar mensen toekomen in ons land. Ik ben geen racist, maar een realist.”

En welk politiek feit of welke beleidsbeslissing stemde u gelukkig?

“De actie van minister van Financiën Vincent Van Peteghem die de staatsbon lanceerde waardoor de mensen toch een eerlijke rente kregen, wat bij de banken niet kon.”

In welk jong politiek talent ziet u veel potentieel?

“Ik heb bewondering voor Kato Hoogstoel uit Oostende, 24 jaar en politicologe van opleiding. Zij staat ook op onze federale lijst. Ik zie veel potentieel in haar. Zij is een aanwinst voor de toekomst.”