Moorslede 2013/2018: Heel vaak een stoelendans

De Moorsleedse gemeenteraad bij de installatie in 2013 met op de voorgrond van links naar rechts Pol Verhelle, Mia Wyffels, Geert Vanthuyne, Dirk Foulon, Ward Vergote, Kristof Vander Stichele, Ward Gillis en Daisy Decoene. Op de tweede rij zien wij van links naar rechts Andries Sioen, Sherley Beernaert, Jürgen Deceuninck, Johan Paret, Rik Bekaert, Nessim Ben Driss, Nicolas Verlinde, Sofie Beernaert, Goedele Vandenbussche, Rita Leenknecht, Thomas Manhout, Noël Verbrugghe en Marnik Vanackere. (Foto JS) © (Foto JS)
Redactie KW

De afgelopen zes jaar is er heel wat gebeurd in de Moorsleedse gemeenteraad. We onthouden vooral de breuk bij oppositiepartij Groep a. Met STERK werd er een nieuwe partij opgericht.

Moorslede 2013/2018: Heel vaak een stoelendans

Het is in Moorslede alvast een bewogen bestuursperiode geweest. Het kwam heel vaak tot een stoelendans. Met meest opvallend de breuk bij de oppositiepartij Groep a. Vier gemeenteraadsleden stapten op en gingen aan de overkant van de grote tafel onafhankelijk zetelen. Ze stichtten met STERK een nieuwe partij. Tweemaal was er ook een wisselmeerderheid. De eerste keer na een voorstel van Marnik Vanackere. De tweede keer toen het ging over de Trage Wegen en de raadszaal op de eerste verdieping van het stadhuis toen bomvol zat. Helaas was er ook droevig nieuws door het overlijden van gemeenteraadsvoorzitter Dirk Foulon (PRO) die de strijd tegen een slepende ziekte verloor.

Thomas Manhout

Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen bleef Groep a de grootste partij maar belandde in de oppositie omdat het kartel Visie en PRO tot een bestuursakkoord kwamen. Na amper vijftien maanden verliet in maart 2014 Thomas Manhout al Groep a. Hij werd onafhankelijk gemeenteraadslid. “Thomas heeft het professioneel druk en heeft geen tijd meer om de fractievergaderingen bij te wonen”, aldus toen partijvoorzitter Marc Vermont (Groep a) in deze krant. “We zijn binnen de partij aan het werken met een nieuwe structuur. We zouden Thomas er nog graag bij hebben. Hij heeft een keuze gemaakt. Akkoord, de timing is vervelend. Indien hij van mening verandert, blijft Thomas welkom.”

Geen ruzie

Thomas Manhout werd niet rechtstreeks verkozen. Hij kwam als opvolger in de gemeenteraad. In november 2013 opende hij de feestzaal Vroeger en Nu. “Dat ik geen tijd meer heb om de fractievergaderingen bij te wonen”, klopt geenszins reageerde Thomas toen. “Ik ging naar 90 procent van de vergaderingen en was ook op de algemene vergaderingen. Tijdens het weekend heb ik omwille van mijn job minder tijd om bezig te zijn met de politiek. Er is geen ruzie. Verre van. Qua verschillende punten zit ik niet meer op dezelfde lijn als de rest van Groep a. Ik kan nog met iedereen door dezelfde deur. Met de aanpak van bepaalde mensen heb ik het wel moeilijk.”

Moorslede 2013/2018: Heel vaak een stoelendans

Rik Bekaert

Verrassend nieuws in augustus 2016. Oud-schepen Rik Bekaert zal niet langer deel uitmaken van Groep a, de partij die hem zo na aan het hart lag en waar hij zelfs nog voorzitter is van geweest. Hij zal zich voortaan als onafhankelijke opstellen in de gemeenteraad. “Het was al langer duidelijk dat ze me liever kwijt dan rijk zijn”, aldus Rik toen in deze krant. “Dus is het beter zo. Nu zal ik weer mezelf kunnen zijn. Ik voel me nog helemaal niet uitgeblust in de politiek.”

Dirk Foulon overleed in 2014, hij zou een jaar later schepen worden

Weer verrassend politiek nieuws in mei vorig jaar. Vier gemeenteraadsleden van de oppositiepartij Groep a gaan voortaan onafhankelijk zetelen en richtten met STERK een nieuwe politieke partij op. Toen werd al bekendgemaakt dat Sherley Beernaert uit Slypskapelle de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt. Jürgen Deceuninck, Andries Sioen en Marnik Vanackere zijn haar collega’s die meestappen in het nieuw verhaal. Het viertal zetelt nog maar sinds januari 2013 in de gemeenteraad.

Terug bij Groep a

En het bleef maar boeiend in Moorslede… In september vorig jaar maakten Thomas Manhout en Rik Bekaert hun terugkeer naar Groep a bekend. “Dat doen we nu de negatieve krachten weg zijn”, aldus Rik Bekaert toen. “Alles is uitgepraat.” De terugkeer kwam in een stroomversnelling toen enkele maanden geleden vier gemeenteraadsleden van Groep a de partij STERK stichtten.

Volgens een bestuursakkoord was er na drie jaar ook een schepenwissel. Daisy Decoene (Visie) uit Dadizele was schepen van onder meer Cultuur, Toerisme, Jeugd en deed dat heel goed. Het overlijden van gemeenteraadsvoorzitter Dirk Foulon in mei 2014 was voor zijn familie en partij bijzonder pijnlijk.

Gemeenteraadslid en partijgenote Sofie Beernaert nam zijn taak over. Dirk Foulon zou halfweg de bestuursperiode schepen worden. Het mocht helaas niet zijn. Leen Uyttenhove (PRO) volgde Daisy Decoene als nieuwe schepen op. Ondertussen kwam ook partijvoorzitter Filip Ameel (PRO) in de gemeenteraad.

Eveneens volgens een bestuursakkoord was er halfweg ook een wissel van de gemeenteraadsvoorzitter. Johan Paret (Visie) uit Dadizele nam die taak over. Een zoveelste stoelendans.

(Erik De Block)