Mesen draagt verlichting over aan Fluvius: “Besparing van 67.000 euro”

© TOGH
Redactie KW

De Mesense gemeenteraad keurde maandagavond de overdracht van de openbare verlichting aan Fluvius goed. Fluvius zal nu investeren door de bestaande lampen te vervangen door ledverlichting.

De openbare verlichting in Mesen is eigendom van de stad, maar het gaat nog om oude verlichting en armaturen. In totaal gaat het om 193 lichtpunten, waarvan er 141 steunen op palen. De rest hangt aan gevels. “Ook Mesen moet haar steentje bijdragen aan de inperking van de CO2-uitstoot”, zei burgemeester Sandy Evrard (MLM). “Daarvoor zouden alle lichten moeten vervangen worden door ledverlichting. Dat zou onze uitstoot doen dalen van 14.653 ton per jaar naar 8.347 ton per jaar. Wat het aantal kilowattuur betreft zou het gaan om een daling van 63.160 naar 35.000, bijna een halvering.”

“We hadden twee opties: ofwel deden we het zelf. Dat zou ons 172.148 euro kosten. Ofwel dragen we onze armaturen en luchtpunten over aan Fluvius en doen zij de investering”, vervolgde de burgemeester. “Fluvius is daarvoor al langsgekomen. De stad Mesen zou meteen 24.000 euro cash krijgen om te investeren, liefst in openbare werken. Ze hebben ook beloofd dat ze in twaalf jaar zeker alle armaturen zullen vervangen door ledverlichting, al is het wel de bedoeling dat het nog sneller gaat.”

“De voordelen zijn dat we samenwerken met een neutrale partner en dat we meewerken aan een milieubeleid. Op termijn zal ook het onderhoud van de armaturen voor Fluvius zijn. Ik heb gezocht naar addertjes onder het gras, maar heb er nog geen gevonden. De dividenden zullen wel een beetje zakken, maar vanaf 2030 zouden ze weer op het normale niveau moeten zijn. Eigenlijk besparen we ongeveer 67.000 euro. Ik stel ook vast dat een aantal grotere gemeenten mee instappen, dus dat is ook geruststellend. We brengen het nu op de gemeenteraad zodat het nog komt op de algemene vergadering van Fluvius van 17 juni. Zo kan het dossier al opgestart worden. Anders was het wachten op de algemene vergadering van december en dan zou er pas vanaf 2020 kunnen begonnen zijn.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier