Ward Gillis lijsttrekker bij PRO, schooldirecteur Anneleen Becu opvallende nieuwkomer

PRO stelde de kandidatenlijst voor. © Jan Stragier
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Ex-eerste schepen Ward Gillis (63) wordt de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober zoals verwacht de lijsttrekker van PRO dat momenteel drie zetels telt. “Ward werd door het partijbestuur unaniem gekozen”, aldus voorzitter Thierry Dekoker. “We hebben gekozen voor ervaring.”

Ward zetelt al 30 jaar onafgebroken in de gemeenteraad. In de vorige legislatuur was hij bevoegd voor financiën, milieu, energie, werk en gelijke kansen. “Vriend en vijand is het erover eens dat Ward een harde werker is die beschikt over veel dossierkennis”, benadrukt Thierry.

PRO hoopt tegen de zomervakantie de volledige lijst met 21 kandidaten te kunnen voorstellen. “We zijn volop bezig met de afwerking van de lijst en staan al redelijk ver”, zegt Ward. “We zoeken kandidaten die passen in onze manier van werken, dat is ook wel belangrijk.”

Zoals eerder vermeld zet Rik Masil zijn eerste stappen in de politiek. “We hebben dezelfde kijk”, geeft Gillis aan. Hij zocht Masil op met de vraag om op de lijst te staan. “Voor geen enkele andere politicus zou ik het doen”, geeft Rik aan.

Kippenkwekerij

Rik en Ward Gillis hebben elkaar gevonden tijdens het protest tegen de komst van een …kippenkwekerij. Daartoe waren er plannen in de Aardeweg, Rik woont er in de buurt. De Raad van State vernietigde de vergunning een aantal keer.

Een andere opvallende nieuwkomer is Anneleen Becu (32) uit Moorslede, gewezen voorzitter van de gemeentelijke jeugdraad. Ze is directeur van de gemeentelijke basisschool in Diksmuide en speelt krachtbal bij Hoger Op Beitem. Anneleen is ook bestuurslid van het Davidsfonds. “Ik werd al enkele keren gevraagd naar aanleiding van de verkiezingen, maar ik voel me er nu pas goed bij om mijn eerste voorzichtige stapjes te zetten in de lokale politiek.”

“Het heeft me wel steeds geboeid, voornamelijk dan de domeinen onderwijs en jeugd. In het verleden was ik leidster bij KSA Plus Moorslede. Maar ook mobiliteit, sport en kinderopvang vind ik de laatste jaren heel belangrijk om mee op te volgen.”

Rechtvaardig bestuur

“Het is de bedoeling dat jonge kandidaten een prominente plaats op de lijst krijgen”, zegt partijvoorzitter Thierry. “Zij zijn de wissel voor de toekomst. Onze doelstelling is om te wegen op het gemeentebeleid. We willen graag bijdragen aan een rechtvaardig bestuur waar iedereen wordt gehoord en waarbij het belang van elke burger telt. Met PRO weet je wat je krijgt.”

Opmerkelijk: de oppositiepartij hoopt te profiteren van de mogelijkheid dat sedert corona de gemeenteraden online kunnen worden gevolgd. “De mandatarissen van PRO hebben in de huidige beleidsperiode sterk oppositiewerk geleverd, constructief en met kennis van zaken”, zegt Dekoker.

“Dit heeft het Moorsleedse publiek alvast ook opgemerkt. Heel wat mensen volgen de gemeenteraad digitaal. Wij hopen dat dit in ons voordeel uitdraait. . De kijkers kunnen nu immers met eigen ogen vaststellen hoe het er aan toegaat in de gemeenteraad. We krijgen regelmatig positieve reacties op onze manier van aanpak.”

Tijdens het persmoment blikte ondervoorzitter Bert Lavaert ook terug op de vorige legislatuur met PRO en Visie in de meerderheid en heel wat realisatie. “Nu is er een minder ambitieus beleid dat overschaduwd werd door een aantal schandalen”, zegt Bert. “De burgers voelden zich in veel gevallen niet gehoord.”

“Daarom zijn de gemeenteraadsverkiezingen van oktober zo belangrijk. De keuze is duidelijk. Ofwel berust de kiezer in de crisissituatie waar onze gemeente de afgelopen jaren in verkeerde, ofwel kiest men voor een beleid waar het belang van de burger op de eerste plaats komt. PRO heeft al meermaals bewezen over de juiste troeven te beschikken om voor het laatste te gaan. Het wordt uitermate belangrijk om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om hun stem te gaan uitbrengen.“

Op de thema’s voor de stembusslag is het nog wachten. “Aan ons verkiezingsprogramma wordt volop gewerkt”, aldus Thierry Dekoker. “Het ligt ook in de bedoeling om op regelmatige basis een nieuwe kandidaat voor te stellen op de sociale media.”