Schepenen Deloof en Vandenbussche in gesprek over toekomst van Kuurne: “We gaan graag verder op dit elan”

Bram Deloof en Annelies Vandenbussche kennen elkaar al lang. (Foto Tom Devos)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Op 13 oktober gaan ook de Ezels van Kuurne stemmen en die keuze is vierledig: Burg+, Nieuw Kuurne, Vooruit-Groen en N-VA. Sinds CD&V, de grootste partij van de gemeente, begin januari besliste om verder te gaan met Open VLD en enkele onafhankelijken in de nieuwe lijst Burg+, zijn de kaarten voor de twee andere meerderheidspartijen serieus door elkaar geschud. Hoog tijd om in gesprek te gaan met de lijsttrekkers van Vooruit-Groen en N-VA, Annelies Vandenbussche en Bram Deloof, over de afgelopen legislatuur, de toekomst en hun persoonlijke band.

“We kennen elkaar eigenlijk al van in de lagere school”, beseffen Bram Deloof en Annelies Vandenbussche op het einde van het interview. Als ze teruggaan in de tijd, blijkt het dat ze allerlei belangrijke levensfasen samen doorliepen. Ze zijn allebei geboren in 1981, gingen ’s zomers naar dezelfde sportkampen en kwamen op latere leeftijd in de Kuurnse jeugdraad terecht. Daarna zetelden ze in dezelfde gemeenteraad en sinds 1 november 2020 zien ze elkaar op het schepencollege. Toen nam Annelies Vandenbussche immers de taken over van haar voorganger Francis Watteeuw. Bram Deloof was voorzitter van het OCMW vanaf 1 januari 2013, ervoor was Bram drie jaar OCMW-raadslid.

Hoe bekijken de twee ervaren politici de afgelopen legislatuur dan? “Het gaat goed met Kuurne. Met de centrumvernieuwing is er een groene, ondernemende as gekomen. De look and feel van de gemeente is in positieve zin veranderd. Er is ook geïnvesteerd in de nieuwe school Nest (3 miljoen euro van de totale investering van 8 miljoen euro kwam vanuit de gemeente, red.). De metamorfose is voor zoveel mogelijk mensen een plus en daar zijn we als ploeg trots op. Dit is een project van de meerderheid”, klinkt het.

Nieuwe situatie

Het mag duidelijk zijn: de samenwerking zit goed en verdergaan op dit elan is een optie. Sinds 17 januari van dit jaar lijkt dat echter moeilijker te worden. Coalitiepartner CD&V van burgemeester Francis Benoit kondigde dan immers Burg+ aan, een nieuwe lijst met namen van zowel CD&V en Open VLD als onafhankelijken. Wat denken Benoits partners daar nu over? “We hadden graag zo doorgedaan”, zegt Vandenbussche. “We zullen daar niet flauw over doen. De keuze was alleszins verrassend. We werken immers al twaalf jaar heel goed samen. We hebben elkaar ook veel gegund. Het is de keuze van de burgemeester, natuurlijk. Hij wil naar centrumrechts opschuiven. Voor ons is dat een opportuniteit. Wij zijn de enige links-progressieve partij.”

Daarop pikt Bram Deloof in: “Het schudt de kaarten volledig. Het zal aan de kiezer zijn om te beslissen. Ik bemoei me niet met hoe andere partijen naar de kiezer trekken. Wij gaan uit van onze eigen sterkte met onze lijst.”

Kortom, we zien twee schepenen die het goed kunnen vinden, al geven ze zelf aan dat er af en toe weleens discussie was over bepaalde zaken. Waar liggen dan de grootste verschillen tussen N-VA en Vooruit-Groen in Kuurne? De aanpak van de verhoogde criminaliteit, integratie en de snelheid van demodal shift lijken de grootste punten te zijn.

“Wij zijn zeker niet tegen de modal shift (verandering van vervoerwijze, red.), maar ik denk dat het verschil zit in de snelheid van de doorvoering”, steekt Bram Deloof van wal. “Kuurne is nog altijd een doorgangsgemeente en wij zitten met veel handelaars en ondernemers in de kern van de gemeente. Sommige Kuurnenaren/ouderen zijn minder mobiel en kunnen zich enkel met de wagen nog goed verplaatsen. Naast voetgangers en fietsers hebben zij bij ons ook nog een plaats in een veilige mobiliteit. Dan gaat het erover: gaan we naar een evolutie of naar een revolutie? Voor ons willen we eerder een evolutie. Let op! Als je het totaalproject, ook qua vergroenen en ontharden, bekijkt, willen we beiden hetzelfde zolang netjes en collectief goed blijft.”

“We moeten dat niet onder stoelen of banken steken dat demodal shift voor Vooruit-Groen misschien iets sneller mag gaan dan voor anderen”, zegt Annelies Vandenbussche. “Net daarom ga je met elkaar in gesprek en zie je dat je elkaar tegemoetkomt.

Integratie

Op vlak van integratie liggen de verschillen eerder in de aard van de aanpak. Beiden zien taal als een van de belangrijkste aspecten, maar Deloof wil er bijvoorbeeld een gemeenschapsdienst aan koppelen in bepaalde situaties. Vandenbussche wil in bepaalde gevallen zeker een stok achter de deur houden, maar is geen voorstander van repressieve maatregelen. Datzelfde geldt voor de aanpak van criminaliteit.

Beloftes

Afsluiten doen we met een belofte aan Kuurne, één punt waaraan zeker voldaan moet zijn om met de partij in kwestie in een coalitie te stappen. “Wij beloven budget vrij te maken voor elke buurt”, is de belofte van Annelies Vandenbussche. “Participatie is de sleutel daarin. Er mag niet enkel budget gaan naar de grootste projecten.” De belofte van Bram Deloof is de volgende: “Onzebaseline is: thuis in Kuurne. Dat zal de toetssteen zijn in alles wat we doen.”