Raad van State vernietigt bijna 30 jaar oud dossier: ‘Omleidingsweg Anzegem’ komt er definitief niet
De Raad van State heeft in haar arrest afgelopen dinsdag 13 februari de plannen vernietigd over de definitieve vaststelling van de Omleidingsweg Anzegem. De Raad stelt dat de impact van de stikstofuitstoot op de omliggende natuur niet is onderzocht. Het was de actiegroep ‘Omring Anzegem niet’ die beroep aantekende tegen het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) ‘Omleidingsweg Anzegem’. “Het is gebeurd”, klinkt het bij Bruno Vermeire, de voorzitter van actiegroep ‘Omring Anzegem niet’. “We zijn uiteraard zeer tevreden met deze juiste beslissing, anderzijds voelt het ook bitter en noodzaakt het ons om scherp te zijn.”
In ruim twintig jaar geen stap vooruit
De gewestweg N382, die zich uitstrekt van Ingelmunster over Waregem tot in Kaster, loopt dwars door het centrum van de gemeente Anzegem en krijgt als doorgangsweg bijzonder veel zwaar verkeer te slikken. En dat terwijl er zich daar drie scholen bevinden met op bepaalde tijdstippen een concentratie aan fietsende jongeren.
“Dat het enige nieuws is dat het PRUP na ruim twintig jaar in de vuilbak wordt gegooid, is op haar beurt vernietigend voor de betrokken partijen”, stelt de Anzegemnaar. “Omdat noch de provincie, noch de gemeente Anzegem enige (andere) inspanning leverde om de veiligheid en leefbaarheid in het centrum van Anzegem te verbeteren in een dossier dat leeft sinds 1996.”
Nietigverklaring
Het besluit van de West-Vlaamse provincieraad over de definitieve vaststelling van het plan waar de Omleidingsweg diende te komen, dateert van 23 november 2021. Het beroep dat door het Actiecomité werd ingesteld op 19 april 2022, werd deze week vernietigd. “De Provincieweg tussen Waregem en Anzegem lijkt een vooroorlogse situatie”, klinkt Vermeire kritisch. “Een omleidingsweg zou de situatie enkel nog verslechten. Er werd in het bestreden PRUP geen passende beoordeling opgemaakt. Tot 2011 kan men teruggaan om vast te stellen dat de te verwachten betekenisvolle stikstofuitstoot op de nabijgelegen speciale beschermingszone van het habitatrichtlijngebied ‘Bossen van de Vlaamse Ardennen en andere Zuidvlaamse bossen’, niet werd opgemaakt.”
Vlaams parlementslid voor Groen en gemeenteraadslid Jeremie Vaneeckhout (Inzet) stelt dat hij steeds gewaarschuwd heeft. “De provincie deed haar werk niet grondig”, aldus Vaneeckhout. “Niet alleen kreunen de verschillende Anzegemse dorpskernen onder de verkeersveiligheid, tegelijk zitten tientallen landbouwers(gezinnen) met onzekerheid over hun eigendom. De openbare ruimte blijft ook kwetsbaar. Onze gemeente kan niet het rioolputje van al het zwaar verkeer van de regio zijn!”
1.064 bezwaren
Gedurende het openbaar onderzoek over het ontwerp-PRUP, liepen 1.064 bezwaren binnen en werd er een petitielijst met 4.042 handtekeningen ingediend. “Onbegrijpelijk! Daar werd niets mee gedaan. Erger nog, daarbij is ook nog een voltallige gemeenteraad die beslist om niet meer te beslissen in dit dossier. Hoe kun je een bevolking zo in de steek laten?”, aldus Vermeire.
Vaneeckhout spreekt dit tegen. “Sinds 2013 zijn we als gemeente geen voorstander meer van een Omleidingsweg”, aldus de man uit Kaster. “In 2018 zijn we zelfs met het toenmalige college aan de provincie gaan vragen om te stoppen. De provincie heeft ruim vijftien jaar lang tegen de inwoners en de adviezen van het gemeentebestuur in, verder gezet. En nu is het plan vernietigd omdat ze de ruimtelijke impact op de omgeving niet voldoende hebben onderzocht. Dàt was van in het begin één van mijn grote kritieken.”
Vooruit kijken
Het actiecomité wenst een bijzondere dank uit te drukken aan advocatenkantoor Publius alsook aan de mensen van de Raad van State. “Hopelijk beseft de politiek dat er nu vooruit gekeken dient te worden vanuit een geloofwaardige visie om de kern van Anzegem en omgeving te geven wat het verdient”, aldus Vermeire. “Behoud van het mooie landschap en de wonderbaarlijke natuur. We deden verschillende duurzame voorstellen die nu hopelijk ter harte worden genomen.”
Wat alleszins een zekerheid is, is dat het verkeer in de kern van Anzegem en de andere dorpskernen zal blijven toenemen. Benieuwd wie de handschoen zal opnemen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier