Opleidingscentrum met VR voor jobs in blauwe economie Oostende: “Belangrijk voor onze kustprovincie”

(foto LB)
Redactie KW

Bedrijven en organisaties kunnen voortaan in het gloednieuwe Training Lab Blue Energy The Reef terecht om hun werknemers klaar te stomen voor een job in de blauwe economie.

De offshore hernieuwbare energiesector en de blauwe economie – alle economische activiteiten die verbonden zijn aan oceanen, zeeën en kust – evolueren op technologisch vlak razendsnel. Bedrijven vinden echter moeilijk mensen met het juiste profiel en de nodige competenties. Om in te spelen op de noden van bedrijven heeft de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen geïnvesteerd in een nieuw opleidingscentrum.

“De offshore hernieuwbare energiesector en bij uitbreiding de blauwe economie is voor West-Vlaanderen als kustprovincie heel belangrijk. De uitstroom aan opgeleide werkkrachten moet onze ondernemingen toelaten om de vele kansen en mogelijkheden maximaal te benutten”, zegt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen.

The Reef trekt resoluut de kaart van virtual reality (VR) en andere innovatieve technologieën die de studenten en cursisten onderdompelen in levensechte simulaties. “Het opleiden van mensen in het offshore werkveld ligt omwille van weersomstandigheden, toegankelijkheid en veiligheid niet altijd voor de hand”, vertelt Ruth Teerlinck, coördinator van The Reef. “Dankzij de innovatieve visualisatietechnieken van dit opleidingscentrum creëren we een gecontroleerde en veilige omgeving. Hier leren werknemers de nodige vaardigheden aan en krijgen ze een kijk op de mogelijke risico’s in het werkveld.”

1,5 miljoen euro

The Reef – een investering van ruim 1,5 miljoen euro is uitgerust met geavanceerde VR-headsets met onbeperkte bewegingsmogelijkheden. “Dit systeem dompelt gebruikers onder in een digitale omgeving waarin zij vrij kunnen rondlopen en interageren met virtuele inhoud”, zegt Teerlynck.

De exploitatie van het lab is in handen van een consortium van de opleidingsverstrekkers UGent, VIVES, Howest en Syntra West. Die samenwerking moet garant staan voor een optimaal gebruik van het lab binnen een brede waaier aan opleidingsniveaus. Bedrijven en andere kennisinstellingen kunnen het lab huren. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier