Nog veel onduidelijkheden over ziekenhuisfusie op gemeenteraad in Oostende

“Serruys is specialisten kwijt, zeven dagen voor de defusie is er veel onduidelijkheid en gaat de campus daar 14 dagen dicht”, foeterde Vooruit-oppositieraadslid John Crombez op de gemeenteraad. © Edwin Fontaine
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Op de gemeenteraad dinsdagavond in Oostende was er andermaal een uitgebreid debat over de ziekenhuisfusie. Deze keer was een akkoord over wat de stad inbrengt in die fusie de aanleiding.

De oppositie vuurde flink wat vragen af. John Crombez (Vooruit) wou meer weten over de gesprekken met Brugge en de onderwaterbevallingen: “Serruys is specialisten kwijt, zeven dagen voor de defusie is er veel onduidelijkheid en gaat de campus daar 14 dagen dicht. Ze verzekeren alleen op korte termijn dat het Serruys een ziekenhuis blijft.” Nancy Bourgoignie (Vooruit): “Het hockeyveld, de parkeertoren en het Serruysziekenhuis worden ingebracht. Als het AZ Oostende beslist dat het gebouw geen nut meer heeft, dan keert het terug naar het OCMW, maar de parkeertoren niet.” Patrick De Vydt (VB) vroeg hoe lang er nog drie personeelsstatuten zouden zijn.

Personeelsstatuut

Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) zei dat er met Brugge nog geen akkoord is over de financiën, twintig SP-bedden, pensioenen, erfpacht en personeelszaken, maar dat er nog een week rest. “Een delegatie is vorige maand nog in Brugge geweest en herhaalde dat we op een constructieve manier willen samenwerken. Specialisten van de onderwaterbevalling lieten onverwachts en abrupt weten dat ze niet mee stappen. Ik betreur de beslissing. Dat is vooral zeer spijtig voor de patiënten. De contracten van het personeel blijven verder lopen. Iedereen heeft de keuze om al dan niet over te stappen naar het nieuwe statuut van AZ Damiaan. Er is wel weinig kans dat mensen van Serruys die stap zullen zetten, want hun statuut was gunstiger.”

“We willen op een constructieve manier samenwerken met Brugge” – burgemeester Bart Tommelein (Open Vld)

“De fusie komt er in 2026 in samenspraak met het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het is logisch dat het gebouw van Serruys terugkeert naar het OCMW zodra er geen ziekenhuisactiviteiten meer zijn. Zo komen meeropbrengsten ten goede aan de stad.” Hij bevestigde ook dat de maaltijden van de centrale keuken ook na 1 november zullen geleverd worden aan het ziekenhuis. Tommelein herinnerde eraan dat het Serruys in 2009 bij AZ Sint-Jan Brugge werd ondergebracht en er stelselmatig afgebouwd werd: “Nu is er gelijkwaardigheid in het neutraal ziekenhuis AZ Oostende.” Het akkoord werd goedgekeurd met 22 stemmen voor (Open Vld, N-VA, Groen, CD&V) en 17 tegen (Vooruit, Vlaams Belang, Yves Miroir).

Lees meer over de verhuizing van de kraamafdeling van het nieuwe AZ Oostende naar één campus en over de vrees van enkele vroedvrouwen van het Henri Serruysziekenhuis dat de onderwaterbevallingen bedreigd zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier