N-VA-fractie Harelbeke vraagt uitbreiding kerngebied in Toekomstvisie

Raadslid Patrick Claerhout wilde naar eigen zeggen een constructief voorstel doen op de gemeenteraad (Foto LO)©LUDO-OSTIJN
Raadslid Patrick Claerhout wilde naar eigen zeggen een constructief voorstel doen op de gemeenteraad (Foto LO)©LUDO-OSTIJN
Redactie KW

Oppositiepartij N-VA vroeg en kreeg voor de gemeenteraadszitting een bijkomend agendapunt: de aanpassing van het reglement rond kerngebieden voor handel en horeca. Dit binnen het kader van de bestaande ‘Toekomstvisie lokale economie’. Het debat daarover verliep van geanimeerd en soms pittig tot bij momenten zelfs erg bitsig.

De ‘Toekomstvisie lokale economie’ is een jaar oud. Daarin werden kerngebieden voor handel en horeca afgebakend in het centrum van Harelbeke en in de deelgemeenten Bavikhove, Hulste en Stasegem. Deze kerngebieden moesten de economie versterken én daarbovenop kon men een premie krijgen. Tijdens de gemeenteraad afgelopen week vroeg raadslid Patrick Claerhout (N-VA) om een aanpassing.

“Het nut van een afbakening voor een sterke focus op handel en horeca, staat voor ons niet ter discussie. Toch moeten we deze herbekijken. De impact van de coronacrisis op onze lokale economie is nog altijd erg onduidelijk. Onze stad zal in de toekomst elke mogelijke investering in zijn economie kunnen gebruiken.”

Grotere perimeter

“De coronacrisis dwingt ons om dit reglement vroeger dan gepland te evalueren. We willen een aanpassing voorleggen om het performanter te maken.”

N-VA wil een grotere perimeter in Bavikhove en Hulste. “Sommige straten, zelfs nabij het centrum, behoren nu niet tot het kerngebied en kunnen daardoor geen aanspraak maken op premies.”

Daarom wil N-VA het eerste deel van de Vlietestraat en de Kervijnstraat in Bavikhove wel laten opnemen in het kerngebied. Alsook de eerste delen van de Brugsestraat, Kasteelstraat en Vlietestraat in Hulste.

“Het is een kleine maatregel die wel degelijk een verschil kan maken. Op Harelbeke heeft een nieuwe perimeter geen impact wegens focus op de Nieuwe Markt, op Stasegem ook niet. Wel in Bavikhove en Hulste: het kan nieuwe winkels en handel aantrekken”, aldus nog Patrick Claerhout, die wil dat de gemeenteraad het voorstel goedkeurt.

Een hak gezet?

De meerderheid reageerde bij monde van schepen van Economie Kathleen Duchi (CD&V). “In onze toekomstvisie stond dat een inkrimping en vooral concentratie de enige manier is om een gezonde en haalbare kern te creëren en te behouden. Dat geldt ook voor dorpskernen. We hebben veel tijd in dit onderzoek gestoken: we bekeken waar consumenten stappen en gaan winkelen, waar potentiële winkels konden komen, waar parking is. Een grotere kern zou meer budget vragen. En dat is er niet. NV-A heeft deze visie ook goedgekeurd.”

Patrick Claerhout vindt het een gemiste kans. “Als we niet aanpassen, zullen er geen winkels in de kernen kunnen bijkomen.”

Ook burgemeester Alain Top (SP.A) reageerde. “De punten van N-VA zijn er niet om goedgekeurd te worden. Ze zijn enkel net voor de gemeenteraad ingediend om de meerderheid het discours van ‘niet akkoord’ te hanteren. Dit is geen opbouwend oppositiewerk. Het was op de raadscommissie en er werd over gedebatteerd. Er kan uiteraard over nagedacht worden of er dingen kunnen verbeteren, maar niet op die manier, met een voorstel enkele dagen voor de gemeenteraad.”

Raadslid Wout Patyn (N-VA) betwistte de uitspraken van de burgemeester. “We hadden op voorhand contact met de ambtenaar lokale economie en met schepen Duchi. Beiden waren eerder positief. Dat we dit agenderen om jullie voor het blok te zetten, is absoluut niet waar”, aldus Wout.

“Het was onze bedoeling om een constructief voorstel te doen”, vulde Kathleen Duchi. aan.

De burgemeester bleef echter bij zijn standpunt. De rest van de oppositie (Open VLD+, Vlaams Belang en onafhankelijk raadslid Fleur De Buck) waren solidair met N-VA. De meerderheid besliste het voorstel te verwerpen.

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.