Kortrijkse eerste schepen Ruth Vandenberghe na plotse ‘jobwissel’: “De vele berichtjes doen me enorm veel deugd”

Ruth Vandenberghe: “Ik zocht als schepen naar een extra uitdaging. Met deze uitgebreide portefeuille heb ik die zeker gevonden.” © Kurt De Schuytener
Redactie KW

Ruth Vandenberghe stak het niet onder stoelen of banken. Ze was zichtbaar teleurgesteld dat ze een jaar vroeger dan verwacht de burgemeesterssjerp aan de haak moest hangen, na de terugkeer van Vincent Van Quickenborne. Gewapend met een monsterportefeuille van liefst 16 bevoegdheden trekt ze strijdvaardig het laatste bestuursjaar in. “Vincent en ik zijn heel complementair. Dat we samen aan de slag gaan, kan Kortrijk alleen maar ten goede komen”, aldus Ruth Vandenberghe.

Van afvalbeleid over digitale transformatie tot energie: de nieuwe portefeuille van eerste schepen Ruth Vandenberghe oogt even uitgebreid als gevarieerd. Met in totaal 16 bevoegdheden heeft ze haar titel als ‘superschepen’ niet gestolen. “Door het burgemeesterschap heb ik heel wat ervaring kunnen opbouwen, dus zocht ik als schepen naar een extra uitdaging. Met deze uitgebreide portefeuille heb ik die zeker gevonden”, legt ze uit.

Energie

Een opmerkelijke bevoegdheid die Ruth Vandenberghe in haar bak krijgt, is energie. Zo moet ze ervoor zorgen dat vanaf 1 januari 2024 de straatverlichting ‘s nachts weer brandt, in navolging van het digitaal referendum. “De bevoegdheid energie toevoegen aan de portefeuille, is een bewuste keuze. Het is een dossier waar ik mijn tanden in wil zetten omdat het van groot belang is voor de samenleving”, verklaart Ruth Vandenberghe.

Ruth Vandenberghe is op de posten zoals Nette Stad en Kortrijk Spreekt, na haar eerste passage als schepen, geen onbekende. Ze wil daar voortgaan op het elan van de voorbije jaren. Denk dan aan het lik-op-stukbeleid voor sluikstorters of de intussen goed ingeburgerde digitale referenda. Een speciale aandacht krijgen bevoegdheden zoals digitale transformatie, toerisme en IT.

“Ik koester zeker de ambitie om opnieuw burgermoeder te worden”

“Het Kortrijkse toerisme is zeker op de goede weg, maar op het vlak van zakentoerisme hebben we nog een inhaalbeweging te doen. Daar moeten we wat specifieker op werken. Zo moet Kortrijk erin slagen om ‘eyecatchers’ naar de stad te halen. De wandelroute die we gisteren lanceerden met augmented reality is daarvan een goed voorbeeld”, klinkt het gemotiveerd.

“Op het vlak van IT moeten we alles in het werk stellen om de Kortrijkzaan een vlekkeloze dienstverlening aan te bieden. Dat gaat dan over de website en chatbots maar evengoed onze mensen op het terrein voorzien van de beste technologie om de burger verder te helpen”, legt Ruth Vandenberghe uit.

Loftrompet

De eerste twee dagen in de – eigenlijk niet zo – nieuwe hoedanigheid waren overweldigend, geeft Ruth Vandenberghe toe. “Maar ik ben niet bij de pakken blijven zitten. Zo ging ik meteen op pad om de stadsmedewerkers te spreken.” Op sociale media en via persoonlijke berichtjes werd Ruth Vandenberghe met lof overladen. Kortrijkzanen loven haar toegankelijke manier van werken en loven haar voor wat alles ze de afgelopen drie jaar heeft verwezenlijkt. “Uiteraard doen zulke berichtjes deugd. Het bewijst dat mijn werk niet voor niks is geweest. Maar ik blijf gewoon keihard werken voor Kortrijk, het zij nu in een nieuwe rol”, legt ze uit.

Over een jaar trekken de Kortrijkzanen naar de stembus om een nieuwe burgemeester en gemeenteraad te kiezen. De ambitie om opnieuw burgermoeder te worden, koestert Ruth Vandenberghe nog altijd. “Iedereen die volgend jaar op eender welke lijst staat, heeft stiekem de ambitie om burgemeester te worden. Dat is bij mij niet anders. Maar hoe we als Team Burgemeester naar de kiezer trekken, is nog lang niet bepaald”, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier