Kandidatenlijst Veurne Plus staat garant voor een volgende legislatuur met vernieuwing, ervaring en vrouwelijke inbreng

Alle kandidaten van Veurne Plus. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op 13 oktober trekt de huidige Veurnse burgemeester Peter Roose de verkiezingslijst Veurne Plus. Met de slogan ‘Preus up Veurne’ zullen de elf mannelijke en twaalf vrouwelijke kandidaten de Veurnaars ervan proberen te overtuigen dat ze met hun deskundigheid en ervaring, maar ook met de frisse inbreng van nieuwe jonge gezichten, de juiste keuze zijn om de volgende legislatuur opnieuw de bestuursverantwoordelijkheid te nemen.

Meer dan de helft, of veertien kandidaten, op de lijst zijn nieuw. “Zij willen met veel enthousiasme het huidige positieve dynamisme in onze stad verder ontwikkelen”, verzekert lijsttrekker Peter Roose. “Daarnaast kunnen we rekenen op negen uittredende mandatarissen uit de gemeenteraad, het bijzonder comité of het autonoom gemeentebedrijf: schepenen Pascal Sticker en Jonas Bel, raadsleden Annick Benteyn, Michèle Note, Anneke Soenen en Pieter Loose, Elise Sticker en Nadine Vandaele, en mezelf. Dit garandeert de nodige deskundigheid en ervaring om opnieuw bestuursverantwoordelijkheid te nemen zodat complexe lokale vraagstukken een adequate oplossing krijgen. De lijst is noch links noch rechts, maar is er voor de Veurnaar. Ik ben dan ook bijzonder tevreden met deze jonge ploeg! De gemiddelde leeftijd bedraagt 46 jaar. Ook de dorpen zijn goed vertegenwoordigd met vijf kandidaten. De jongste kandidate, Noor, telt 18 lentes terwijl Freddy met 71 jaar voor de eerste keer graag de grote groep senioren vertegenwoordigt.”

“We zijn klaar – om met de steun van de Veurnaars – een nieuwe bladzijde te schrijven aan ons verhaal om de stad verder te vernieuwen tot 2030. Kwatongen die beweren dat ik de stad verlaat of het ambt niet meer zal opnemen, zijn eraan voor de moeite”, reageert burgemeester Roose cynisch.

Kiesprogramma

Het programma van de lijst Veurne Plus bestaat uit dertig zeer concrete acties. “Geen wollige taal … maar een transparante opsomming van acties waardoor de inwoner best weet waarvoor hij kiest”, klinkt het.

Veurne Plus stelt vijf belangrijke thema’s voor in een notendop, maar het volledige kiesprogramma is te vinden op www.veurneplus.be. Veurne Plus wil onder meer de gronden van de huidige 22 hectare als parkgebied bestemde gronden verwerven – die zijn tot nog toe landbouwgebied gebleven. Bedoeling is: deze samen met alle bevoegde overheden fasegewijs als een stadsrandbos inrichten. Veurne Plus was de afgelopen 10 jaar de stuwende kracht achter heel wat nieuwe evenementen zoals Veurne La Fête, Kiosk Matinee, Historisch Veurne, Furnival, Zomerkriebels, Toeren & Loeren, … die de stad op de kaart zetten en jong en oud uit de stad en de buurgemeenten charmeren. Deze dynamiek willen ze in de toekomst verderzetten met het accent op kwaliteit. De afgelopen vijf jaar is de winkeloppervlakte in Veurne sterk toegenomen. Het aanbod aan grootwarenhuizen en baanwinkels is ruim en divers. “Dit is belangrijk om de inwoners in eigen stad te laten winkelen, maar trekt ook consumenten uit de buurgemeenten aan die eveneens de binnenstad bezoeken”, aldus Peter Roose. “Het winkelweefsel in de binnenstad wordt versterkt door de uitvoering van een sterk plan dat meer belevingselementen creëert in de binnenstad, een gezamenlijk verkoopverhaal verdedigt en nieuwe kleinschalige retail aanmoedigt, met ondersteuning van de winkeliers. Ook het groeiende aantal (minder mobiele) senioren in het winkelkerngebied vraagt een aanbod. We willen ook de haalbaarheid van nieuwe concepten in sommige dorpen onderzoeken rond een coöperatieve hoevewinkel in het stadscentrum en/of een levensmiddelenautomaat. De positieve samenwerking met de middenstandsvereniging ToeKoer wordt verder uitgediept.”

Ook sportinfrastructuur op peil houden

Er zijn voor Veurne Plus vier prioriteiten om onze sportinfrastructuur op peil te houden. “De belangrijkste uitdaging is om een nieuw klimaatneutraal zwembad te bouwen”, zegt Peter Roose. “De verkoop van de huidige site en Vlaamse subsidies moeten de investering helpen bekostigen. In samenwerking met de plaatselijke voetbalclubs is er nood aan een nieuw sanitair complex en een kunstgrasveld. Op het sportpark is er ruimte voor een private investeerder om een indoor speelterrein te ontwikkelen. Dan stellen we ook een ‘eenzaamheidsplan’ voor om de eenzaamheidsproblematiek in kaart te brengen, bespreekbaar te maken en samen met lokale verenigingen en vrijwilligers een coherente aanpak uit te werken om het sociale dorpsweefsel te versterken.”