In Ingelmunster blijft meerderheid samenwerken, maar oppositie blijft vraagteken: komt CD&V nog op in 2024?

Zullen begin januari 2025 deze CD&V-mandatarissen nog in de raad zetelen of niet? Je bemerkt v.l.n.r. Sabine Lampaert, Jan Defreyne, Bart Buyse, Koen Depreiter en Filip Blanckaert. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De meerderheidspartijen De Brug, N-VA & Open VLD komen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 opnieuw samen op in Ingelmunster. Dat staat vast, maar verder zijn zowel de meerderheid als oppositie heel karig met commentaar rond hun kopman of -vrouw en toekomstplannen.

In juni brachten we al een stuk met de titel Geen concurrentie voor Kurt Windels? Acht maanden later blijft deze vraag overeind, want het is stil bij de oppositiepartijen. Welk ‘wit konijn’ komt er tevoorschijn dat enige concurrentie kan zijn voor burgemeester Kurt Windels, die op zondag 14 oktober 2018 maar liefst 3.145 voorkeurstemmen? Een jaar voor de verkiezingen is het praktisch onmogelijk dat er in Ingelmunster iemand anders méér stemmen zal halen dan de huidige burgemeester. Of er zouden weinig stemgerechtigden naar de stembus moeten gaan – volgend jaar is het de eerste keer dat er voor de lokale verkiezingen geen opkomstplicht is.

Volgens het huidig kartel De Brug/N-VA & Open VLD mag de persoon met de meeste stemmen de burgemeesterssjerp dragen. Misschien denken velen dat Kurt Windels toch zal winnen en geven ze hem geen naamstem meer, maar focussen ze zich op schepen Trui Lambrecht, die met haar moeilijke dossiers zoals mobiliteit het wel heel goed doet. Of op schepen Jan Rosseel, want dit is nu nog zijn enige kans om sterk te scoren.

Te vroeg, ermee bezig…

We schreven al dat het kartel van De Brug/N-VA & Open VLD blijft bestaan. “Wij zijn immers al méér dan twintig jaar samen op weg. Eerst in de oppositie, nu in de meerderheid. Zowel de politieke als de menselijke verstandhouding zit goed. We hebben ook enorm veel zin om door te gaan”, stipte burgemeester Windels aan in ons vorig artikel.

Toen vroegen we ook wie er kopman zou worden. “Daarvoor is het nog te vroeg”, zei hij. Nu liet de burgemeester weten dat “dit nog bepaald moet worden”. Het is echter zo goed als zeker dat hij opnieuw de lijst zal aanvoeren. Op de vraag of het kartel al nieuwe mensen aan boord heeft, klinkt het: “We zijn daarmee bezig.”

“Wie er kopman of kopvrouw wordt? Dat houden we nog even voor onszelf” – Enigo Vandendriessche van Vooruit

Ook fractievoorzitter Enigo Vandendriessche van Vooruit is heel karig met commentaar. “Met verschillende werkgroepen binnen ons bestuur zijn we bezig met onder andere de lijstvorming, het inhoudelijk programma, de campagne… Wie er kopman of kopvrouw wordt? Dat houden we nog even voor onszelf”, knipoogt hij. En wat met dat beleidsprogramma? “Een werkgroep werkt hieraan. Zoals de vorige keer gaan we opnieuw de bevolking van Ingelmunster raadplegen.” Komen er nieuwe gezichten op de lijst? “Het is niet eenvoudig om geëngageerde en bekwame mensen te vinden, maar binnenkort maken we een aantal nieuwkomers bekend…”

Enkel een mededeling

We informeerden ook even bij de oppositiepartij CD&V. In de voorbije weken hoorden we al allerlei verhalen. Er komt een nieuwe lijst, er komt een nieuwe kopman… Dat is allemaal best mogelijk, maar de CD&V laat het achterste van de tong niet zien: “Onze partij zet zich momenteel met vijf verkozenen verder in tot en met het einde van deze legislatuur. Ingelmunster verdient dat ook het jaar voor de verkiezingen de oppositie verder werkt aan belangrijke dossiers. Binnen deze rol hebben we al kunnen wegen op belangrijke dossiers. Dit willen we zeker verder doen, want onze kiezers verdienen dit én hiervoor hebben wij van hen een mandaat gekregen. Onze ambitie is te luisteren naar de bevolking én van daaruit onze politieke strategie te bepalen. We zitten niet stil!” Allemaal goed en wel, maar hoe zit het met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024? Komt de partij nog op onder de naam CD&V of niet? “We beperken ons tot deze mededeling.”

Kapers op de kust

Doet de CD&V nog wel mee? Indien niet, dan zal het de meerderheid tegen Vooruit worden. Of komt er toch nog een derde partij bij? Hoe zit het met die ‘nieuwe beweging’, die vorig jaar met de kermis met veel tamtam werd aangekondigd maar dit jaar onzichtbaar bleef? Of komt in Ingelmunster ook het Vlaams Belang op, zoals we al hoorden fluisteren? Wordt vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier