Wingene wil rechtspersoonlijkheid behouden na fusie met Ruiselede

Hoe dichter de fusiedatum nadert, hoe meer de neuzen van Ruiselede en Wingene in dezelfde richting moeten kijken. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Tijdens de jongste gemeenteraad van Ruiselede, donderdagavond, heeft het gemeentebestuur gevraagd dat Wingene én OCMW Wingene in het fusietraject hun rechtspersoonlijkheid kunnen behouden. Anders komen er heel wat administratieve, financiële en fiscale kosten kijken bij de samenvoeging.

Bij een fusie voorziet de wet normaliter dat het samengevoegde bestuur een nieuwe rechtspersoonlijkheid krijgt, met een nieuw ondernemingsnummer en NIS-code. Dat heeft een enorme impact zowel administratief, financieel als fiscaal.

Software

Alleen al inzake de betrokken software zou dat dure aanpassingen vergen. Vandaar dat de stad Antwerpen – in het licht van hun fusie met Borsbeek – als eerste aan de Vlaamse regering vroeg om uit praktische en kostenbesparende overwegingen haar rechtspersoonlijkheid te behouden.

Dan kunnen zowel het ondernemingsnummer en NIS-code behouden blijven. Het Agentschap Binnenlands Bestuur bevroeg daarop alle andere besturen, binnen een geplande fusie, naar hun standpunt. Dus ook Ruiselede en Wingene.

Impactanalyse

Ruiselede wil positief ingaan op die mogelijkheid, om na de fusie de rechtspersoonlijkheid van Wingene en OCMW Wingene te behouden. Dat zou voor beide gemeenten kostenbesparend werken.

Vandaar dat nu door het betrokken ministerie onderzocht wordt of het behoud van de rechtspersoonlijkheid van een van de betrokken gemeenten effectief tot kostenbesparing leidt. Als dit uit de impactanalyse zou blijken, wordt deze mogelijkheid voorzien in het ontwerp van fusiedecreet.

Goedgekeurd

Alle betrokken besturen kregen wel de vraag om hun standpunt mee te delen. Zowel het gemeentebestuur van Wingene als dat van Ruiselede willen van deze mogelijkheid gebruik maken en moeten dit uiterlijk tegen 30 april aan de Vlaamse regering kenbaar maken. Het agendapunt werd meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. (GGM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier