Vier verkozenen vervangen in de gemeenteraad van Wielsbeke de voorbije zes jaar: Splitsing van CD&V was bom die barstte

Zittend: Daisy Haydon, Filiep De Vos, Carlos Verbrugghe, Jan Stevens en Bruno Debrabandere. Rechtstaand: Frank Soetaert, Wout Verheye, Rik Buyse, Vincent Herman, Emilie Clinckemaillie, Ellen Rogge, Rachida Abid, Geert Snoeck, Frédéric Depypere, Magda Deprez, Guido Callewaert, Filip Dinneweth, Mia Deloddere, Benedikt Planckaert, Griet Ameye en Jan De Potter. Caroline Lannoo ontbreekt op de foto. © NVR
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op … en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Wielsbeke, zetelen er vandaag nog 17 in de gemeenteraad.

Het was niet altijd een fraaie vertoning, de Wielsbeekse gemeenteraad in de afgelopen legislatuur. Het werd een héél bochtige rit. Vooral op partijvlak dan, wat onherroepelijk ook repercussies kende voor het beleid. De grootste verrassing was de splitsing van CD&V. Dit kwam voor het eerst naar boven toen huidig gemeenteraadsvoorzitter Frédéric Depypere ontslag nam als partijvoorzitter.

“Omdat er onvoldoende kansen gegeven worden aan een nieuwe generatie politici”, klonk het toen. Begin 2023 barstte de bom compleet. Schepenen Filiep De Vos, Daisy Haydon en Ine Callens en gemeenteraadsvoorzitter Frédéric Depypere stapten met nog een aantal CD&V-mensen in hun zog in de nieuwe partij Team8710. Burgemeester Jan Stevens, schepen Rachida Abid en de CD&V’ers die de twee trouw bleven, bleven verweesd achter. “Een dolk in de rug van de eigen collega’s”, reageerde burgemeester Stevens. Frédéric Depypere nuanceert echter. “Als het in een huwelijk niet meer lukt, dan ga je ook uit elkaar, zonder dat daar zoveel ophef rond gebeurt.”

(Lees verder onder de tabel)

Scheiding en huwelijk

De toon was meteen gezet voor de rest van de legislatuur. De oppositie vreesde dat de gemeente onbestuurbaar zou worden, zover kwam het echter niet. Bovendien was het niet allemaal kommer en kwel. Waar aan de ene kant de scheiding werd ingezet, vond aan de andere kant een verloving plaats. “We zijn een begeerde bruid”, merkte raadslid en oud-N-VA-schepen Rik Buyse op toen CD&V uit elkaar viel. Maar het was uiteindelijk de liefde van U. die werd beantwoord. N-VA en U. besloten te fusioneren en komen straks op als Samen+. “In de oppositie zaten we vaak al op dezelfde golflengte en stemden we af met elkaar”, aldus nog Buyse.

In mei 2023 kondigde Filip Dinneweth aan dat hij uit Vlaams Belang stapte. “Na een dispuut”, verklaarde hij. Dinneweth doet de legislatuur uit als onafhankelijke en straks komt hij met Van en Voor het Volk met een nieuwe partij en een volledige lijst terug op. Ook Vlaams Belang heeft een lijst klaar. Het maakt dat die partij eigenlijk de enige is die opnieuw op de stembiljetten staat straks. De partijnaam CD&V mag niet meer gebruikt worden en dus krijgen we Lijst Burgemeester Wielsbeke en Team8710. Daarnaast zijn er nog Samen+, VVV en Vlaams Belang die opkomen.

(Lees verder onder de grafiek)

Dik vel

Ondanks alle voornoemde perikelen is het lovenswaardig dat slechts vier mensen afhaakten de afgelopen legislatuur. “Je moet inderdaad dik vel hebben in de Wielsbeekse politiek”, merkte een van de raadsleden op. Maar dat hebben ze dus.

“Het vertrek van de CD&V-schepenen was een dolk in de rug van de eigen collega’s” – Burgemeester Jan Stevens

De legislatuur werd in 2019 aangevat met alfabetisch Rachida Abid, Griet Ameye, Rik Buyse, Guido Callewaert, Emilie Clinckemaillie, Mia Deloddere, Jan De Potter, Magda Deprez, Frédéric Depypere, Filiep De Vos, Filip Dinneweth, Daisy Haydon, Vincent Herman, Caroline Lannoo, Benedikt Planckaert, Ellen Rogge, Geert Snoeck, Frank Soetaert, Jan Stevens, Carlos Verbrugghe en Wout Verheye.

Mooie prestatie

In november 2020 verliet Vincent Herman (N-VA) de gemeenteraad, puur uit praktische reden: omdat zijn echtgenote uit beroepsdoeleinden een gemeentegebouw aan wou kopen en hij mee moest tekenen. Als raadslid is dat onverenigbaar. Hij werd vervangen door Jan Decouttere. Eén maand later, in december 2020, werd een dubbele wissel aangekondigd. Carlos Verbrugghe (CD&V) stond zijn plaats af en tegelijk verliet ook Emilie Clinckemaillie (CD&V) de raad omdat ze naar Frankrijk verhuisde. Danny Vanhoutte (CD&V) deed zijn herintrede, begin de legislatuur had hij immers al even de toen zwangere Emilie Clinckemaillie vervangen. Ook Ine Callens maakte toen haar opwachting. Onderweg stopte eind 2021 ook nog Caroline Lannoo (U.). Zij werd vervangen door Geert Devrieze.

Dit brengt het totaal op vier gewijzigde raadsleden, wat een mooie prestatie is, gezien de moeilijke omstandigheden waarin aan politiek werd gedaan.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.

Lees meer over: