“Tastbare herinnering aan huisdier creëren”: Stad Roeselare krijgt tegen zomer rouwplaats voor dieren

Thomas Witdouck en Matthijs Samyn met hun huisdier, tegen de zomer komt er een rouwplaats voor dieren in Roeselare. © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Roeselare wil tegen de zomer een rouwplaats voor dieren realiseren. Daarvoor denken ze aan een doodlopend stuk Piljoenstraat achter de nieuwe begraafplaats in de Groenestraat. Dat vertelde schepen Matthijs Samyn maandagavond op de Roeselaarse gemeenteraad.

Thomas Witdouck (CD&V) ijvert voor een dierenbegraafplaats in Roeselare. Die is er op vandaag nog niet. “Sinds een jaar ben ik trotse eigenaar van een hond. Het hebben van een huisdier is heel intens. Gelukkig maakte ik het nog niet mee, maar ik kan me voorstellen dat het afscheid bij het sterven van je huisdier zwaar wegen”, aldus Thomas. “Vandaar mijn vraag, wat gebeurt er na zo’n afscheid? Buiten crematie is er niet echt veel mogelijk denk ik? Tot nu toe is er in Roeselare geen plaats om je huisdier te begraven. Nochtans kan dit voor sommige mensen echt een meerwaarde zijn. Zo hebben ze eenplaats waar ze naar toe kunnen gaan om te rouwen of stil te staan bij het moois dat geweest is. In Leuven bestaat zo’n begraafplaats. Dus is mijn vraag, zou Roeselare dit ook zien zitten om zo’n laatste rustplaats te voorzien en een dierenbegraafplaats in te richten? Zo kunnen we de Roeselaarnaar op een of andere manier troost bieden in moeilijke tijden.”

“Ik kan beamen dat een dier inderdaad een belangrijke gezelschapspartner kan zijn in het leven van de mens”, horen we van bevoegd schepen Matthijs Samyn. “De band die gecreëerd wordt is zodanig sterk dat bepaalde baasjes, wanneer het dier overlijdt, ervoor kiezen om de assen een plaatsje te geven in hun woning. Soms is er zelf de wens om later samen begraven te worden met de assen van hun geliefde huisdier.”

Samen met baasje begraven

“Begin deze maand keurde het Vlaamse Parlement een amendement op het decreet rond de begraafplaatsen goed waardoor de gemeenteraad de mogelijkheid zal hebben om toelating te geven dat urnen met de as van eerder overleden en gecremeerde gezelschapsdieren geplaatst worden in het graf van hun baasje.”

Hoe alles precies concreet zal worden opgenomen is nog niet duidelijk. Hiervoor wachten ze ook nog op de definitieve doorvoering van de aanpassingen van het decreet die rond de zomer voorzien zal zijn en zal later dan hier ook verschijnen op deze raad. “Om een overleden dierbaar persoon te herdenken, kan men naar het graf gaan van die persoon op de begraafplaats. Het tastbare graf met eventueel een foto en de stille omgeving helpen om het verdriet een plaats te geven.”

“Voor rouwende baasjes is er op heden nog geen rouwplaats aanwezig in Roeselare. Onder de term ‘rouwplaats’ wordt een stille rustige omgeving bedoeld waar er een tastbare herinnering van hun huisdier aanwezig is (bv. naamplaatje met foto) waar de baasjes terecht kunnen om hun overleden huisdier te gaan gedenken.”

De plannen om een dergelijke rouwplaats te realiseren zijn in opmaak. Als locatie werd het stukje bos gekozen dat zich bevindt in het doodlopend stuk Piljoenstraat achter de nieuwe begraafplaats in de Groenestraat. Het doel is om tegen de zomer deze rouwplaats gerealiseerd te hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier