“Oude wijn in oude zakken”: Maaike De Vreese (N-VA) ontgoocheld over nieuwe coalitie in Brugge

N-VA behoudt haar vijf zetels in Brugge en glunderde zondagavond nog in café Charlie Rockets. Toch mag N-VA niet mee besturen in Brugge. CD&V en Vooruit sloten een akkoord. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

N-VA Brugge reageert ontgoocheld over het feit dat CD&V en Vooruit Brugge met hun tweetjes willen besturen. Zondagavond had lijsttrekker Maaike De Vreese nog tevergeefs haar hand uitgestoken naar burgemeester Dirk De fauw: “Nu wordt het in Brugge oude wijn in oude zakken.”

Maaike De Vreese, lijsttrekker van N-VA, is ontgoocheld na het principieel akkoord dat Dirk De fauw maandag met Pablo Annys sloot: CD&V en Vooruit willen samen Brugge besturen, zonder derde partij. Mathematisch hebben die twee partijen met 31 van de 47 zetels in de gemeenteraad voldoende zitjes voor een comfortabele meerderheid.

Afspiegeling

Zondagavond stak Maaike De Vreese nog haar hand uit naar burgemeester Dirk De fauw om als derde partij opgenomen te worden in de nieuwe Brugse coalitie. Een afspiegeling van de Vlaamse regering en dus een troef om extra centen vanuit Brussel naar Brugge te halen.

“We hebben de strijd met de zittende burgemeester goed doorstaan en blijven status quo: 11,7 procent in 2018, nu 11 procent. We hebben stand gehouden, onze partij heeft de voorbije jaren in Brugge in de oppositie gezeten, we wilden dolgraag mee besturen”, stelt Maaike De Vreese.

“Maar Dirk De fauw koos voor zijn oude coalitiepartner Vooruit. Dat is een gemiste kans op vernieuwing. Hij durft het niet aan om een frisse wind te laten waaien in het stadsbestuur. Nu krijgen we oude wijn in oude zakken.”

Ontdek hier hoe Brugge zondag gestemd heeft.

Geen melkkoe

“Met mijn persoonlijke score van 3.086 voorkeursstemmen ben ik zeer tevreden, ik sta te trappelen om in de gemeenteraad aan de slag te gaan. Het is iets nieuws voor mij, ik zetelde nog niet in de gemeenteraad. ‘t Zal jammer genoeg vanuit de oppositie zijn, maar ik zal mijn familienaam alle eer aandoen.” (lacht)

“Hoe dan ook wou N-VA er niet bij zijn om te depanneren en enkel de melkkoe van het Brugse bestuur te zijn, in de hoop op meer centen uit Brussel. De kans is gemist om de stadsbegroting te herbekijken, zodat Brugge financieel gezond blijft. We zullen noodgedwongen vanuit de oppositie moeten hameren op meer veiligheid en op een nieuwe blik op het toerisme in Brugge. In ondernemerskringen hoorden we dat Brugge nood heeft aan een ander beleid. Een nieuwe coalitie tussen CD&V en Vooruit biedt die garantie niet”, aldus Maaike De Vreese.