Het gemeenterapport van Wielsbeke: Onbestuurbaarheid vermeden na uiteenvallen meerderheid
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Als twee honden vechten om een been, loopt de derde er mee heen… Het leek van toepassing op Wielsbeke. Al waren er in dit geval vier gegadigden. CD&V, N-VA, U. en Vlaams Belang probeerden zoveel mogelijk zetels binnen te halen. Uiteindelijk was het CD&V van burgemeester Jan Stevens die in een comfortabele zetel belandde met 46 procent van de stemmen en 11 van de 21 zitjes. U. haalde er vijf, N-VA vier en Vlaams Belang één.
Intussen is het politieke landschap totaal herverkaveld. Enkel Vlaams Belang komt nog onder dezelfde naam op. CD&V viel uiteen in Lijst Burgemeester Wielsbeke en Team8710. De naam CD&V mocht van de partijleiding door de ruzie trouwens niet meer gebruikt worden. U. en N-VA zochten dan weer toenadering tot elkaar met het project Samen+. Gemeenteraadslid Filip Dinneweth stapte plots uit het Vlaams Belang en ging zetelen als onafhankelijke. Samen met Kurt Malysse startte hij intussen de nieuwe partij Van en Voor het Volk waarmee met een complete lijst naar de stembusgang getrokken wordt. Op Vlaams Belang na, weliswaar zonder Filip Dinneweth, is niets dus nog hetzelfde in politiek Wielsbeke.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Die sporthal annex zwembad is een van de grootste realisaties van de afgelopen legislatuur. Voor de bouw van de sporthal stond de gemeente zelf in, de realisatie van het binnenzwembad is een intergemeentelijk project met buren Dentergem en Oostrozebeke. “Niet alleen de realisatie op zich is belangrijk”, stipt burgemeester Jan Stevens aan. “Het toont duidelijk ook aan dat gemeenten ook kunnen samenwerken.”
De plannen ertoe werden al in een vorige legislatuur gesmeed, maar het was effectief in de afgelopen bestuursperiode dat de Bibox opende. De kruisbestuiving tussen een kerk en een bibliotheek. In de kerk werd een tussenverdiep gecreëerd waar een groot deel van de bibliotheekcollectie is op ondergebracht. Er werd ook een nieuwbouw naast de kerk neergepoot waarin de overige functies zijn ondergebracht, zoals balie en vergaderruimte. “Het was de beste garantie dat de kerk als kerk kon blijven bestaan”, aldus de burgemeester die veel interesse voor het project merkte. “Zelfs het tv-programma Iedereen Beroemd is hier langsgeweest voor een item over andere bestemmingen voor kerkgebouwen.”
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Het is geen concreet project op zich, maar de sluimerende ruzie in het schepencollege die begin 2023 plots als een etterbuil openspatte, bleef als een donkere wolk boven wat restte van de legislatuur hangen. Burgemeester Jan Stevens (CD&V) zag drie (Filiep Devos, Ine Callens en Daisy Haydon) van zijn vier schepenen in het nieuwe project Team8710 stappen. Voor hem en Rachida Abid was daar geen plaats.
De oppositie probeerde garen te spinnen van dit schisma en vreesde zelfs even voor onbestuurbaarheid. Helemaal onbestuurbaar werd de gemeente uiteindelijk niet, maar het deed ze ook geen goed. Volgens de oppositie werd de afgelopen zes jaar wel veel opgestart, maar werd niets echt concreet. “Heel veel werd doorgeschoven. Op die manier is het niet moeilijk te besparen, maar het legt wel een heel zware hypotheek op de mogelijkheden van de volgende bestuursploeg”, klinkt het. Er wordt het huidige college ook een gebrek aan visie verweten. “Er worden dan wel nieuwe plannen getekend voor de woonzorgsite en binnenbad en sportsite, maar wat gaat er met de oude locaties gebeuren? Het openluchtbad staat nu al te verloederen.”
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
De bewindsmensen in de volgende legislatuur zullen weten wat gedaan in Wielsbeke. En het zal een moeilijke oefening worden om het budget binnen de perken te houden. Het nieuwe zwembad dat er in samenwerking met Oostrozebeke en Dentergem kwam, annex sporthal, is een pareltje en bekoort nu al meer mensen dan ooit vermoed. Tegelijk blijft het oude complex verweesd achter. Het zou wel snel eens in een kankerplek kunnen veranderen. De start van de ontwikkeling van de Bibox, de bib in de kerk, dateert van voor de huidige legislatuur, maar werd wel binnen deze bestuursperiode afgewerkt. Ook dit is een hit.
Op mobiliteitsvlak is niet alles afgehandeld, zo wacht de Heirweg op een makeover. De verbindingsweg tussen Wielsbeke en Oostrozebeke wordt momenteel onder handen genomen, maar we zullen al een eind ver zijn in de nieuwe legislatuur wanneer de werken afgerond zullen zijn.
Verder is er nog de gloednieuwe zorgsite die pal in het hart van de gemeente moet rijzen. De krijtlijnen en veel meer zijn uitgezet, maar bezwaren vertragen intussen de plannen.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier