Het gemeenterapport van Gistel: Oud zwembad week voor modern vrijetijdscentrum
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je stad zal leiden. Maar hoe heeft het huidige stadsbestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Bij de start van de legislatuur beloofden Open Vld – dat straks als Team Burgemeester opkomt – N-VA en Vooruit het over een andere boeg te gooien. Het trio kreeg enkele lastige vraagstukken op hun ‘talloor’ en het parcours van de voorbije zes jaar bood voldoende eten en drinken. Maar pas op 13 oktober weten we of die ook de Gistelnaars worden gesmaakt.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Op een spannende verkiezingsavond gooide ex-burgemeester (1995-2006) en lijsttrekker Roland Defreyne een voorakkoord met de toenmalige bestuurspartij CD&V in de prullenmand. Die laatste leverde toen al 12 jaar de sjerp met Bart Halewyck en dacht de coalitie met N-VA en SP.A te kunnen ruilen voor een liberale partner. Maar Gauthier Defreyne, zoon van Roland, behaalde van op een tiende stek de op een na meeste stemmen bij de liberalen (10 zetels). Roland zwaaide af, Gauthier werd burgemeester. N-VA (2 zetels) en Vooruit (2 zetels) maakten de coalitie compleet. CD&V (7 zetels) werd naar de oppositiebanken verwezen naast Groen (1 zetel) en Vlaams Belang (1 zetel). Er vielen verschillende positiewissels te noteren: liberaal schepen Dries Depoorter haakte af, gemeenteraadsvoorzitter Wim Gevaert volgde hem op en zijn plek werd door Geert Cappelle ingevuld. Kristien Hollevoet schoof zo door naar de gemeenteraad. Bij N-VA werd Ins Dierendonck opgevolgd door Conny Dierendonck. Bij CD&V stopten Jan Willems en Jef Pollentier, Bas Vermeulen en Arnold Stael kwamen in de plaats. Bij Groen verving Andy Versyck Kimberly Maenhoudt.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Of je de afbraak van het oude zwembad nu goed of slecht vindt, in de plaats kwam een modern vrijetijdscentrum met alles erop en eraan, inclusief nieuw toerismekantoor, jeugdhuis en onderkomen voor de muziekschool. Er ontstond een doorbraak in de ontwikkeling van park Dokter Egide Defever. Visueel ook aantrekkelijk is de nieuwe recreatiezone in de Sportstraat, heraanleg van de Zomerloosstraat met veilige fietsverbinding, en het wegnemen van de vervloekte vluchtheuvels in de heringerichte Vaartstraat. De dorpskernvernieuwing van Snaaskerke werd in één legislatuur samengenomen, Zevekote kreeg een masterplan en voor Gistel-centrum werd een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan uitgedokterd. Op kleinere schaal keerde de bebloemingswedstrijd terug, net als de uitreiking van de sport- en cultuurprijzen. Anderzijds kwamen de mantelzorgpremie en Buzzy Pazz-tussenkomst terug. In Moere werd na een participatietraject een betonnen vlakte heringericht als speelplein, terwijl de lokale muziekhelden van de Koninklijke Fanfare Orpheonisten na zo’n 50 jaar dankzij een stedelijke tussenkomst nieuwe kostuums konden kopen.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Drie projecten liepen flink wat vertraging op bij wat oorspronkelijk voorop werd gesteld. De inrichting van het voormalige privédomein Sophoras tot openbaar park begon goed, denk aan het geslaagde participatiemoment, maar raakte daarna verwikkeld in een procedureslag na een klacht van een buurtbewoner bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De klacht kende geen vervolg, maar zorgde wel voor een vertraging van het parkproject die kan oplopen tot zowat een jaar. De herinrichting van de Vaartstraat liep eveneens een pak vertraging op door de slechte aanpak en planning van een aannemer. De noodzakelijke heraanleg van de Kleine Warande en bijhorende rioleringen kwam niet tot een goed eind na klachten van buurtbewoners omdat de oude bomen hiervoor gekapt moeten worden. Afwachten wat de toekomst hierin zal brengen. Het stadsbestuur beloofde ook veel participatie, maar zal zelf ontgoocheld zijn dat de inrichting van de wijkraden niet altijd het gewenste effect heeft gehad. Zo vervelde het platform op den duur tot een soort minigemeenteraad waarin meer dan gewenst politiek aan bod kwam. Stof tot nadenken.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Het parcours van Open VLD (Team Burgemeester, dus), Vooruit en N-VA was er eentje met een beperkt aantal struikelblokken. Ook onderling zat de verstandhouding tussen de drie hoofdrolspelers goed. Burgemeester Gauthier Defreyne gaf al aan dat, indien mogelijk, hij een coalitie met dezelfde partijen wil vormen. Of de Gistelnaars straks een duim omhoog of omlaag zullen steken, zal eerder een kwestie van rede versus emotie zijn. In hoeverre speelt de sluiting van het stokoude zwembad mee in de keuze in het stemhokje? Want hoewel er een state of the art vrijetijdscentrum is bijgekomen, is het project op details na nog niet klaar en kon het brede publiek het volle potentieel ervan nog niet helemaal ontdekken. Nog zo’n discussie die veeleer met het hart dan met het hoofd te maken heeft: de invoering van fietsstraten en zones 30. Hoewel het verkeersveilige effect onmiskenbaar positief is en het ‘tijdverlies’ voor de automobilist verwaarloosbaar, voelen chauffeurs zich – onterecht – onrecht aangedaan. De bevolking vraagt meer verkeersveiligheid, maar als er dan maatregelen komen, steekt gezaag en geklaag snel de kop op.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier