Gemeente Wingene zal meer inzetten op burgerparticipatie

Schepen Brecht Warnez aan de klimaattafel waaraan hij samen met inwoners nadenkt over een klimaatplan.© (Foto KV)
Schepen Brecht Warnez aan de klimaattafel waaraan hij samen met inwoners nadenkt over een klimaatplan.© (Foto KV)
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

De gemeente Wingene wil in de toekomst burgers meer inspraak geven in het maken van beleidskeuzes. “In de komende jaren willen we een kinderraad oprichten en een proefproject lanceren om burgers geld te geven om zelf een project te realiseren.” Dat heeft schepen Brecht Warnez (CD&V) gezegd tijdens de gemeenteraad afgelopen maandag.

“We zijn altijd al een gemeente geweest die graag luistert naar haar inwoners”, vertelt schepen Brecht Warnez (CD&V). In het verleden overlegde de gemeente met wijkbewoners bij de aanleg van speelpleintjes, werd bewoners onlangs nog bevraagd voor de visie van de nieuwe bibliotheek en was de gemeente een van de eerste om klimaattafels te organiseren.

Toch wil de gemeente nog sterker inzetten op die burgerparticipatie. “We moeten de inwoners meer betrekken in onze beleidskeuzes. Daarom zouden we graag een kinderraad oprichten en een proefproject lanceren voor een burgerbegroting”, zegt Brecht Warnez. “Dit mogen we niet met onze ogen dicht doen. We hebben nood aan een duidelijke visie om dit in goede banen te leiden.” De gemeente krijgt daarbij hulp van Karen Viaene van de West-Vlaamse Intercommunale (WVI). Daarnaast is er een openstaande vacature voor een communicatie- en participatie-ambtenaar. “Die nieuwe medewerker zal onmiddellijk aan de slag gaan om die nieuwe visie invulling te geven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.