Deze ploeg zal zes jaar lang Gistel besturen: “Tegen eind dit jaar moet het bestuursakkoord rond zijn”

Het nieuw schepencollege met v.l.n.r.: Philip Struelens, Geert Deschacht, Ben Van Quathem, burgemeester Gauthier Defreyne, Wim Gevaert, Michel Vincke en Ann Bentein. (foto PM) © PETER MAENHOUDT
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Het nieuwe schepencollege onder leiding van burgemeester Gauthier Defreyne (Team Burgemeester) is bekend. Naast bekende gezichten Michel Vincke (Vooruit), Geert Deschacht en Ann Bentein (beiden Team Burgemeester) zijn Ben Van Quaethem (Vooruit) en Philip Struelens (Team Burgemeester) de nieuwe gezichten. Onderling wordt ook met enkele bevoegdheden geschoven.

Al vrij snel na de stembusgang op zondag 13 oktober vonden huidige bestuurspartijen Team Burgemeester (10 zetels) en Vooruit (3 zetels) elkaar. De huidige derde coalitiepartner, N-VA, verloor een van de huidige twee zetels en valt uit de boot. De partij zal met Samen Gistel (8 zetels) en Vlaams Belang (1 zetel) het nieuwe bestuur vanop de oppositiebanken volgen.

Nu heeft het toekomstige schepencollege zich kenbaar gemaakt. Gauthier Defreyne (35) blijft logischerwijs burgemeester met de bekende taken zoals veiligheid, politie, brandweer, mobiliteit, communicatie en personeel. Daar komt nu ook ruimtelijke ordening bij, een bevoegdheid die toebehoorde aan de weggevallen huidige N-VA-schepen Wim Aernoudt.

Geert Deschacht (57) blijft op post voor onder meer openbare werken, de werkliedenploeg, groenonderhoud en infrastructuur. Hij krijgt er andere bevoegdheden van Aernoudt bij, namelijk milieu, dierenwelzijn en het recyclagepark. Deschacht was in zijn professionele carrière overigens al bij dat laatste actief.

“De nieuwe schepenen krijgen bevoegdheden die hen liggen”

Vooruit-schepen Michel Vincke (56) behoudt integraal zijn huidige bevoegdheden: financiën, sociaal beleid, werk en onderwijs. Een logische voortzetting van de huidige zaken, met ook onder meer de verdere uitbouw van Huis van het Kind. Ann Bentein (53) behoudt cultuur, Noord-Zuid-werking, toerisme en kinderopvang, maar neemt erediensten en kerkfabrieken van Defreyne over.

Zij zal hoofdzakelijk, maar bijwijlen toch afwisselend met de burgemeester, huwelijken in goeie banen leiden. Nieuwkomer Philip Struelens (52) zal zich ontfermen over het woonbeleid, patrimonium en lokale economie. De tweede nieuwe schepen, Ben Van Quaethem (38), pakt het domein jeugd over van Bentein en bekommert zich verder over het sportbeleid en duurzaamheid, zoals het hemelwater- en droogteplan. Uittredend schepen Wim Gevaert (53) wordt voorzitter van de gemeenteraad.

En nu, bestuursakkoord?

“We vonden het belangrijk om bepaalde lopende dossiers bij de huidige schepenen te houden”, legt Gauthier Defreyne uit, verwijzende naar bijvoorbeeld de uitbreiding van het aanbod kinderopvang in het Oud Stadhuis en later nog Eigen Haard. “De nieuwe schepenen krijgen ook bevoegdheden die hen liggen. Zo is Philip Struelens al actief in de Handelaarsbond en is hij vanuit zijn job in de bouwsector vertrouwd met het woonbeleid.”

Ben Van Quaethem heeft een verleden bij onder meer de jeugdraad en -verenigingen, en is ook actief in het volleybal. “Of we lang hebben moeten onderhandelen over de bevoegdheden? Nee, niet echt. Kort na ons coalitieakkoord lagen de grote lijnen al vast en het voordeel is dat vier op de zes schepenen er al zes jaar ervaring hebben opzitten. Onderschat het belang daarvan niet.”

“Het belangrijkste is dat we een bestuur hebben dat gewoon doorloopt”

Nu zullen de twee partijen werk maken van een bestuursakkoord. “Het belangrijkste is dat we een bestuur hebben dat gewoon doorloopt”, weet ook Defreyne. “We zullen nu beide programma’s naast elkaar leggen en kijken wat de prioriteiten zijn – en wat niet. Tegen eind dit jaar moet het bestuursakkoord rond zijn.”

Op donderdag 5 december legt het nieuwe stadsbestuur de eed af in zaal Zomerloos. Ook alle gemeenteraadsleden zullen dan worden ingezworen.

Partner Content