Blankenbergs stadsbestuur reageert op commotie rond Regoudt-schilderijen: “Veel drukte om niets”

De schilderijen zijn een schenking van Danny en Etienne Van Audenaerde.©WK foto WK
De schilderijen zijn een schenking van Danny en Etienne Van Audenaerde.©WK foto WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Meerderheid en oppositie gingen afgelopen jaar wel vaker in de clinch in Blankenberge. De twistappel was ditmaal een reeks schilderijen van de Blankenbergse kunstschilder Frans Regoudt, die tot voor kort in de raadzaal van het stadhuis hingen en nu volgens voormalig cultuurschepen Philip Konings (Open VLD) in de kelder stof staan te vergaren.

De oppositiepartij beschuldigt het stadsbestuur ervan respectloos om te gaan met schenkingen. “De Blankenbergse broers Danny en Etienne Van Audenaerde deden de werken enkele jaren geleden cadeau aan de stad, met als enige voorwaarde dat ze voor de bevolking toegankelijk zouden zijn. Dat Frans Regoudt ereburger is van de stad, maakt het verhaal nog pijnlijker”, liet de gewezen schepen optekenen.

Huidig cultuurschepen Alfons Monte (N-VA) neemt op zijn beurt de kritiek van zijn voorganger op de korrel. “De voormalige raadzaal werd omgebouwd tot bureaus en daarom zijn de schilderijen voorlopig ondergebracht in ons archief. Na de renovatiewerken en herinrichting van het stadhuis, zal er bekeken worden waar de schilderijen van Regoudt het best tot hun recht kunnen komen”, aldus de schepen.

Thematentoonstellingen

Alfons Monte heeft een duidelijke mening over de kritiek aan zijn adres. “Dat Open VLD hier nu zo’n drukte over maakt, is ronduit belachelijk. We doen immers gewoon hetzelfde als voorgaande jaren toen Open VLD nog het bestuur uitmaakte. Schenkingen worden altijd beoordeeld door een werkgroep. Het spreekt voor zich dat we niet alles kunnen tentoonstellen.”

“Stukken worden soms opgenomen in de collectie van het Belle Epoque Centrum, andere stukken doen dienst bij thematentoonstellingen. De overige stukken worden door de vrijwilligers van De Benne gearchiveerd, onder supervisie van onze stadsarchivaris. En neen, de schilderijen van Regoudt staan niet in de kelder”, besluit de schepen van Cultuur.

(WK/ foto WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier